Dziś mamy 11 grudnia 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

21 sierpnia 2023

Zaskocz domowników. Wyczaruj z parówek wyjątkowe danie

fot. powierzone

fot. powierzone

Parówka to wędlina bardzo popularna i chętnie jedzona, szczególnie przez dzieci. #Najczęściej podawana jest w formie gotowanej, ale niekiedy warto dla odmiany przygotować ją w nieco inny sposób i zaskoczyć domowników lub gości. Sprawdźcie nasze propozycje!

Wymyślono ją we Frankfurcie, potem wytwarzano też w Wiedniu, a sławę zdobyła w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako nieodzowny element hot-doga. Dzisiaj parówkę znamy wszyscy i często wydaje nam się, że nie jest w stanie niczym nas zaskoczyć. Czy aby na pewno? Oto trzy sposoby na szybkie śniadanie z parówkami!

- To idealne propozycje, kiedy przykładowo dziecko grymasi, że nie chce wciąż jeść tego sa-mego albo znajomi wpadną z nagłą wizytą a my chcemy się wykazać kreatywnością – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Takie atrakcyjne smakowo i wizualnie przekąski to do-skonały pomysł, ale do ich sporządzania warto wykorzystać sprawdzone, wysokiej jakości wę-dliny. Doskonale nadadzą się do tego kulinarnego zadania nasze Parówki wadowickie kla-syczne i Parówki wadowickie z serem. Są delikatnie wędzone i pakowane po sześć lub dwana-ście sztuk w poręcznych opakowaniach o wadze 250 g lub ok. 500 g.

Trzy szybkie sposoby na ciepłe śniadanie z parówkami

1. Chrupiące parówki

Składanki na trzy porcje:

- 3 sztuki Parówek wadowickich z serem Dobrowolscy

- 1 świeża papryczka chili

- 3 płaty ciasta filo

- 1 jajko

Przygotowanie:

Kroimy chili w cienkie plasterki i jeżeli nie chcemy, aby przekąska była ostra usuwamy też pestki. Jedną papryczkę rozdzielamy na trzy porcje. Na ciasto filo kładziemy parówkę, obok niej pokrojone chili i zawijamy. Ciasto jest zwykle większe od parówek, dlatego końcówki cia-sta zwijamy w ruloniki, aż do długości parówki. Rozbijamy jajko oddzielając biało od żółtka. Mieszamy białko do jednolitej konsystencji i smarujemy nim po wierzchu ciasto na zawinię-tych parówkach. Wykładamy na blaszkę papier do pieczenia i przekładamy na niego parówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

2. Parówkowe kwiatki

Składanki na trzy porcje:

- 3 sztuki Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy

- 3 jaja

- szczypiorek

- łyżka oleju

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Do przygotowania będą dodatkowo potrzebne 3 długie patyczki do szaszłyka i 3 wykałaczki. W parówkę wbijamy patyczek do szaszłyków w 1/3 części parówki na całej długości, a na-stępnie nacinamy w poprzek na całej długości. Nacięcia wykonujemy aż do oporu stawianego przez patyczek do szaszłyków uważając, aby nie przeciąć wędliny. Po wyciągnięciu patyczka zginamy parówkę do okręgu i jej końce łączymy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię z olejem i kładziemy na niej parówkowe krążki. Do środka każdego wrzucamy kilka kawałków drobno siekanego szczypiorku, a potem wbijamy po jednym jajku. Smażymy pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne (około 3 minuty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki i posypujemy po wierzchu szczypiorkiem.

3. Parówkowe łódki

Składanki na trzy porcje:

- 3 sztuki Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy

- 3 jaja

- 3 plastry mozzarelli

- łyżka oleju

- świeże oregano

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Do przygotowania będą dodatkowo potrzebne 3 wykałaczki. Parówki nacinamy wzdłuż przez środek zostawiając około 1 cm od brzegów. Aby uformować łódeczkę wkładamy 1 wykałaczkę do środka każdej parówki tak, żeby parówka była wewnątrz rozciągnięta przez wykałaczkę i pozostawiła wolną przestrzeń. Tak przygotowane parówki układamy na posmarowanej oliwą i rozgrzanej patelni. Wbijamy do wnętrza każdej parówki jajko. Przyprawiamy solą i pie-przem. Smażymy z jednej strony przez około 3 minuty, aż białko i żółtko się zetną. Obracamy parówki na drugą stronę i na wierzch każdej kładziemy plaster mozzarelli. Trzymamy pod przykryciem do lekkiego roztopienia się sera. Na koniec kładziemy dwie gałązki świeżego oregano na każdą z parówek.

Materiał: Sylwia Makowska

 

Oceń artykuł: 21 23

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Metryczka dziecka A4
20PLN
Usługi pełnienia stanowiska Inspektora Ochrony Danych Osobowych
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
0

Sprawdzono zabawki dźwiękowe. Czy wszystkie są bezpieczne?

Sprawdziliśmy bezpieczeństwo 50 zabawek dźwiękowych oraz #41 interaktywnych dla dzieci do lat 3 – m.in. poziom wydawanego dźwięku, małe części, właściwości mechaniczne i fizyczne, oznakowanie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola produktów oferowanych luzem. Nieprawidowości w 83 sklepach

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych #(IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonej w II kwartale 2023 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej oferowanych luzem: mięs, przetworów mięsnych (kiełbas i wędzonek) oraz serów żółtych.

(czytaj więcej)
0

Programowanie to świetna zabawa. Jak rozpocząć naukę kodowania?

Szukasz mądrej rozrywki na długie jesienne wieczory dla siebie i swoich dzieci? Zacznijcie #programować! Niezależnie od tego, ile macie lat, na naukę kodowania nigdy nie jest ani za wcześnie, ani za późno. Podpowiadamy, jak zacząć.

(czytaj więcej)
0

Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.

(czytaj więcej)