Dziś mamy 26 stycznia 2022, środa, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

26 stycznia 2022 0

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie. Idealne przepisy na zimę

Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się# przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.

(czytaj więcej)
12 stycznia 2022 3

Pączków nie może zabraknąć w czasie karnawału. Znamy dobry przepis

Rozpoczął się Karnawał. A w związku z tym na naszych talerzach zaczęły# gościć pączki, chrusty, a także inne karnawałowe przekąski. Wypróbuj sprawdzony przepis na pączki.

(czytaj więcej)
30 grudnia 2021 0

Fajerwerki na talerzu. Cztery sposoby na sylwestrowe przekąski

Bożonarodzeniowe barszcze, żurki, zupy grzybowe, uszka, pierogi#, bigosy i pasztety już za nami. Było pysznie, ale co za dużo, to nie zdrowo! Czas na małą przerwę od tradycyjnych dań kuchni polskiej. Sylwester to doskonała okazja do skosztowania czegoś trochę innego. Jeśli planujemy szampańską zabawę do białego rana w gronie znajomych, to nie może zabraknąć smacznych i eleganckich przekąsek. Szef kuchni Knorr przygotował wystrzałowe propozycje, dzięki którym przyjęcie będzie naprawdę udane.

(czytaj więcej)
24 grudnia 2021 0

Świąteczny niezbędnik kulinarny. O czym nie można zapomnieć?

Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do# spędzenia kilku miłych i spokojnych dni w gronie najbliższych. Jednak zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, czeka nas sporo przygotowań, a one bywają nerwowe. Niektórzy do samej kolacji wigilijnej pracują na najwyższych obrotach, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Niech to jednak nie psuje nam świątecznej atmosfery. Dzięki niezbędnikowi kulinarnemu szefa kuchni Knorr bez trudu zaplanujemy wszystkie posiłki, a „odhaczanie” kolejnych apetycznych i tradycyjnych potraw przyniesie nam sporo satysfakcji.

(czytaj więcej)
22 grudnia 2021 1

Bez niego nie ma świąt. Wigilijny barszcz w kilku odsłonach

Barszcz ma w sobie coś, na co czeka się z utęsknieniem przez# cały rok. Według wielu smakoszy nie istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie tradycyjnej kolacji wigilijnej niż solidna porcja czerwonego barszczu z uszkami.

(czytaj więcej)
21 grudnia 2021 2

Kutia - nieodłączny element wigilijnej wieczerzy. Mamy sprawdzony przepis

Kutia – pochodzące z regionów kresowych danie, które w# wielu domach wliczane jest do 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. To nic innego jak mak z dodatkiem bakalii i miodu, wymieszany tradycyjnie z kaszą lub pszenicą. My mamy dla Was nieco inne wydanie tej tradycyjnej potrawy świątecznej z dodatkiem ryżu parboiled, który z powodzeniem uzupełni kutię.

(czytaj więcej)
20 grudnia 2021 0

Bez jakich deserów nie wyobrażamy sobie Wigilii? Sprawdź sam!

Wigilia to wyjątkowy dzień, kiedy na naszych stołach goszczą# potrawy, na które czekamy przez cały rok. Nie wyobrażamy jej sobie bez barszczu, pierogów czy karpia, jednak równie ważne są dla nas słodkości, stanowiące przysłowiową „wisienkę na torcie” wigilijnej uczty. Rozmowy przy filiżance herbaty lub kawy czy otwieranie prezentów nie mogą obyć się bez towarzystwa słodkich specjałów, a ciasta, ciasteczka i inne desery znajdujące się na stole to często popisowe numery naszych mam i babć. Na które z nich czekamy najbardziej?

(czytaj więcej)
17 grudnia 2021 0

Świąteczne pieczenie czas zacząć. Przygotuj ciasto marchewkowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami. To znak, że czas pomyśleć o tym, by# na naszych stołach znalazło się coś pysznego! Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.

(czytaj więcej)
16 grudnia 2021 0

W kuchni warto eksperymentować. Wypróbuj chleb z suszoną żurawiną

Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy# pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!

(czytaj więcej)
15 grudnia 2021 0

Pomysł na zdrową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przygotuj mini naleśniki

Mini naleśniki z zimowymi dodatkami, to przysłowiowe# „niebo w gębie” przyrządzone na szybko ze zdrowych i wartościowych składników. Śniadanie, podwieczorek czy kolacja – naleśniczki idealnie sprawdzą się jako zdrowe danie, które ucieszy nie tylko smakiem, ale także wyglądem.

(czytaj więcej)
09 grudnia 2021 0

Lekka sałatka z kaszą orkiszową poprawi samopoczucie w pochmurne dni

Sałatka z kaszą orkiszową, szynką dojrzewającą i# całą gamą warzyw to pyszny i lekki posiłek, który na pewno poprawi samopoczucie w pochmurne, zimowe dni.

(czytaj więcej)
23 listopada 2021 1

Pomysł na pożywne śniadanie. Przygotuj musli z jabłkami i cynamonem

Jesienna aura nastraja do pożywnych śniadań pełnych# suszonych owoców i orzechów. Na poranny posiłek polecamy nasze bezglutenowe musli z jabłkami i cynamonem, które doskonale łączy się z naturalnym jogurtem lub napojami roślinnymi Ocelio. Energetyczny poranek zapewniony!

(czytaj więcej)
17 listopada 2021 0

Pyszne danie na bazie kaszy gryczanej. Doskonała potrawa na obiad i kolację

Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z# regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje.

(czytaj więcej)
05 listopada 2021 0

Pierogowa rewolucja. Z przepisami warto trochę eksperymentować

Jak pokazują wyniki badań przeprowadzonych w 2020 r. na# potrzeby kampanii „Słodka równowaga”, pierogi zajmują pierwsze miejsce wśród potraw, które Polacy najchętniej jedzą w Boże Narodzenie. Tak zadeklarowało 48,6% rodaków, deklasując tym samym ryby. Tegoroczne święta zbliżają się wielkimi krokami. Może warto zaskoczyć rodzinę pierogami w nowej odsłonie? Zdradzamy, jak to zrobić.

(czytaj więcej)
03 listopada 2021 1

Jesienią pokochaj zupy. Wykorzystaj sprawdzone przepisy i inspiracje

Jesień to zwykle porywiste wiatry, szaruga i obfite deszcze, które# zdecydowanie nie służą naszej odporności. Skoro wyjmujesz ze swojej szafy miękkie swetry i opatulasz się długimi szalami, by nie czuć chłodu, zadbaj też o rozgrzanie od środka. Jesienne zupy na bazie pełnych witamin warzyw oraz wspierających odporność przypraw, będą tu nieocenione!

(czytaj więcej)
31 października 2021 2

„Upiorna” przekąska na Halloween. Mumie z parówek w cieście francuskim

Twoje pociechy uwielbiają Halloween? Przygotuj dla# nich specjalną, straszną przekąskę, która będzie pasowała do charakteru tego święta. Nasza propozycja to pożywne i straszne mumie z parówek, zawiniętych w ciasto francuskie. Ta przekąska jest prosta w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Parówkowe mumie sprawdzą się nie tylko na Halloween, ale też na każdą inną imprezę – pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

(czytaj więcej)
27 października 2021 0

Sezon na dynię rozpoczęty. Pyszna tarta na pożywną kolację

Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to# tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia. Klasyczna tarta dyniowa podawana jest tam na słodko jako deser. Równie smaczna jest jednak także jej wersja wytrawna. Tarta z masą jajeczną z dynią, serem camembert i porem to świetny pomysł na pożywną kolację nie tylko w halloweenowy wieczór.

(czytaj więcej)
21 października 2021 0

Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli. Idealna na świeże pieczywo

Jesień w pełni, dlatego warto nieco urozmaicić# naszą kuchnię! Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli to ciekawe i pyszne smarowidło, które doskonale łączy się ze świeżym pieczywem. Spróbujcie przygotować je samodzielnie, a na pewno będziecie do niej wracać!

(czytaj więcej)
12 października 2021 2

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym. Proste i błyskawiczne danie

Jesień to czas, kiedy w naszych jadłospisach pojawiają się# potrawy z dynią. Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Przygotuj zapiekankę ryżową z dynią i mięsem mielonym.

(czytaj więcej)
09 października 2021 1

Kaszotto z pęczaku z grzybami. Ciekawa propozycja na obiad

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad. Zapraszamy do skorzystania z Michała Biernata z Dworu Korona Karkoszy.

(czytaj więcej)
07 października 2021 0

Pyszna propozycja na obiad. Przygotuj pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Klasyka polskiej kuchni z kaszą gryczaną i twarogiem to# pyszna propozycja na obiad lub kolację. W naszej wersji nie zawiera glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby z nietolerancją tego alergenu lub chorujące na celiakię.

(czytaj więcej)
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)