Dziś mamy 23 lutego 2024, piątek, imieniny obchodzą:

30 października 2023

Wędliniarski placek drwala. Sycąca przekąska na jesień

fot. powierzone

fot. powierzone

Kiedy za oknem coraz chłodniej, mamy większą ochotę# na sycące i dające dużo energii jedzenie. Polecamy przepis na wspaniałą przekąskę, która może też pełnić funkcję pełnoprawnego obiadu. Jego podstawę stanowią aromatyczna szynka i kiełbasa, które idealnie komponują się z delikat-nym ciastem filo.

Choć jego nazwa pochodzi od greckiego słowa „fillo”, co znaczy „liść”, ciasto filo pochodzi z Turcji, gdzie było znane już w XIII w. Bywa mylone z ciastem francuskim, ale zarówno ich przygotowanie jak i składniki różnią się od siebie. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, które robi się na bazie masła, filo robi się z mąki, ciepłej wody i oliwy z oliwek. Jest więc mniej kaloryczne, a jego płaty są znacznie cieńsze. Składniki są ograniczone do minimum, ale już wykonanie jest dość skomplikowane. Po staran-nym wymieszaniu składników, formuje się kulę, którą następnie dzieli się na mniejsze i pozostawia w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny. Kluczowy etap przychodzi potem. Trzeba bowiem ciasto rozwał-kować, a następnie dłońmi rozciągać do momentu aż płat będzie cienki niczym pergamin. Każdy przy-gotowany w ten sposób kawałek ciasta, oprósza się skrobią ziemniaczaną i przykrywa (np. wilgotnym ręcznikiem), żeby nie wysechł. Ciasto powinno bowiem pozostać sprężyste. Jeśli ktoś nie ma wprawy lub czasu, aby samodzielnie przygotować ciasto, może wykorzystać w domowych wypiekach gotowe surowe plastry ciasta filo, które są dostępne w sklepach spożywczych.

Na słodko czy wytrawnie?

Najbardziej znanym deserem z ciasta filo jest baklava. Cienkie płaty są przełożone masą orzechową, polane obficie miodem lub syropem i posypane pistacjami. Jest to wyjątkowo słodka potrawa, ale mi-łośnicy bardziej wytrwanych smaków nie muszą czuć się zawiedzeni. Filo bowiem doskonale sprawdza się także w przekąskach z farszem mięsnym i warzywnym.

- Jeśli do delikatnego w smaku ciasta filo chcemy dodać mięso, warto wybierać wędliny o wyrazistym aromacie – podpowiada Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Polecam na przykład szynki z linii Trady-cyjnie Wędzone, które przygotowywane są w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem olcho-wym i wędzone nad żywym ogniem.

Chrupiący wędliniarskiego placek drwala

Składniki na jedną blachę:

- ok. 250 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy

- ok. 250 g Kiełbasy podwawelskiej Dobrowolscy

- 1 opakowanie ciasta filo

- 4 jaja

- 1 mały brokuł

- 1 mały kalafior

- 5 małych marchewek

- 200 g sera mozzarella

- świeże zioła

- sezam

- 2 średnie czerwone cebule

- pieprz i sól

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł myjemy i wycinamy kwiaty. Marchewki obieramy lub dokładnie myjemy. Wszystko wrzuca-my do gotującej osolonej wody i gotujemy tak, by były al dente. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kroimy kiełbasę w plasterki, a następnie szynkę w małą kostkę i przesypujemy do miseczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy dużą płaską blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Rozbijamy jaja i od-dzielamy żółtka. Białka roztrzepujemy tak, by miały jednolitą konsystencję.

Układamy na blasze cztery warstwy ciasta filo. Każdą warstwę ciasta smarujemy z wierzchu białkiem za po-mocą pędzelka. Po ułożeniu 4 warstw ciasta kładziemy pierwszą warstwę wędlin, czyli kiełbasę i posypujemy ją drobno pokrojoną cebulą.

Następnie przykrywamy to trzema płatami ciasta filo, nie zapominając o pokryciu każdego z nich białkiem. Po-tem układamy równomiernie warzywa i posypujemy mozzarellą. Przykrywamy wszystko kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Rozkładamy równomiernie szynkę i rozsmarowujemy na niej żółtka rozmieszane do płynnej konsystencji. Pieprzymy i solimy do smaku.

Przykrywamy pozostałymi warstwami ciasta filo, które na koniec posypujemy sezamem.

Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy blachę z plackiem i pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 21 16

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Fotoksiążka A4 28 stron
51,00PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
0

Wieczorny pożar BMW. Auto spłonęło doszczętnie

W czwartek, 22 lutego br., około godziny 22:30 na Stanowisko Kierowania# Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Sępólnie Krajeńskim wpłynęło zgłoszenie o pożarze samochodu w miejscowości Iłowo.

(czytaj więcej)
0

Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Choroba może dotknąć każdego

Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją został ustanowiony przez #Ministra Zdrowia w 2001. Jest on obchodzony w dniu 23 lutego.

(czytaj więcej)
0

Relacja między psami, a ich przewodnikami. Badania naukowe

Na terenie potulickiej jednostki odbyły się badania# służące zebraniu danych dotyczących relacji powstających między psami pracującymi w służbie mundurowej, a ich przewodnikami.

(czytaj więcej)
0

Bezpieczny powrót z ferii. O czym warto pamiętać?

Przed nami ostatni weekend ferii zimowych, co wiązać się będzie ze zwiększonym# ruchem na drogach krajowych. Pogoda może być zmienna, aczkolwiek warunki atmosferyczne na przeważającym obszarze Polski będą przypominały wczesną wiosnę. To jednak nie zwalnia nikogo z przestrzegania kluczowych zasad bezpieczeństwa, o których należy pamiętać przed podróżą i w jej trakcie.

(czytaj więcej)