Dziś mamy 25 czerwca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

30 października 2023

Wędliniarski placek drwala. Sycąca przekąska na jesień

fot. powierzone

fot. powierzone

Kiedy za oknem coraz chłodniej, mamy większą ochotę# na sycące i dające dużo energii jedzenie. Polecamy przepis na wspaniałą przekąskę, która może też pełnić funkcję pełnoprawnego obiadu. Jego podstawę stanowią aromatyczna szynka i kiełbasa, które idealnie komponują się z delikat-nym ciastem filo.

Choć jego nazwa pochodzi od greckiego słowa „fillo”, co znaczy „liść”, ciasto filo pochodzi z Turcji, gdzie było znane już w XIII w. Bywa mylone z ciastem francuskim, ale zarówno ich przygotowanie jak i składniki różnią się od siebie. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, które robi się na bazie masła, filo robi się z mąki, ciepłej wody i oliwy z oliwek. Jest więc mniej kaloryczne, a jego płaty są znacznie cieńsze. Składniki są ograniczone do minimum, ale już wykonanie jest dość skomplikowane. Po staran-nym wymieszaniu składników, formuje się kulę, którą następnie dzieli się na mniejsze i pozostawia w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny. Kluczowy etap przychodzi potem. Trzeba bowiem ciasto rozwał-kować, a następnie dłońmi rozciągać do momentu aż płat będzie cienki niczym pergamin. Każdy przy-gotowany w ten sposób kawałek ciasta, oprósza się skrobią ziemniaczaną i przykrywa (np. wilgotnym ręcznikiem), żeby nie wysechł. Ciasto powinno bowiem pozostać sprężyste. Jeśli ktoś nie ma wprawy lub czasu, aby samodzielnie przygotować ciasto, może wykorzystać w domowych wypiekach gotowe surowe plastry ciasta filo, które są dostępne w sklepach spożywczych.

Na słodko czy wytrawnie?

Najbardziej znanym deserem z ciasta filo jest baklava. Cienkie płaty są przełożone masą orzechową, polane obficie miodem lub syropem i posypane pistacjami. Jest to wyjątkowo słodka potrawa, ale mi-łośnicy bardziej wytrwanych smaków nie muszą czuć się zawiedzeni. Filo bowiem doskonale sprawdza się także w przekąskach z farszem mięsnym i warzywnym.

- Jeśli do delikatnego w smaku ciasta filo chcemy dodać mięso, warto wybierać wędliny o wyrazistym aromacie – podpowiada Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Polecam na przykład szynki z linii Trady-cyjnie Wędzone, które przygotowywane są w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem olcho-wym i wędzone nad żywym ogniem.

Chrupiący wędliniarskiego placek drwala

Składniki na jedną blachę:

- ok. 250 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy

- ok. 250 g Kiełbasy podwawelskiej Dobrowolscy

- 1 opakowanie ciasta filo

- 4 jaja

- 1 mały brokuł

- 1 mały kalafior

- 5 małych marchewek

- 200 g sera mozzarella

- świeże zioła

- sezam

- 2 średnie czerwone cebule

- pieprz i sól

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł myjemy i wycinamy kwiaty. Marchewki obieramy lub dokładnie myjemy. Wszystko wrzuca-my do gotującej osolonej wody i gotujemy tak, by były al dente. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kroimy kiełbasę w plasterki, a następnie szynkę w małą kostkę i przesypujemy do miseczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy dużą płaską blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Rozbijamy jaja i od-dzielamy żółtka. Białka roztrzepujemy tak, by miały jednolitą konsystencję.

Układamy na blasze cztery warstwy ciasta filo. Każdą warstwę ciasta smarujemy z wierzchu białkiem za po-mocą pędzelka. Po ułożeniu 4 warstw ciasta kładziemy pierwszą warstwę wędlin, czyli kiełbasę i posypujemy ją drobno pokrojoną cebulą.

Następnie przykrywamy to trzema płatami ciasta filo, nie zapominając o pokryciu każdego z nich białkiem. Po-tem układamy równomiernie warzywa i posypujemy mozzarellą. Przykrywamy wszystko kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Rozkładamy równomiernie szynkę i rozsmarowujemy na niej żółtka rozmieszane do płynnej konsystencji. Pieprzymy i solimy do smaku.

Przykrywamy pozostałymi warstwami ciasta filo, które na koniec posypujemy sezamem.

Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy blachę z plackiem i pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 26 20

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z HACCP
80PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Budowa hal
Konstrukcje stalowe
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Budowa magazynów
0

Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?

W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

(czytaj więcej)
0

Diecezjalna pielgrzymka. Rowerem na Jasną Górę

Po raz siódmy z parafii #św. Józefa wyruszyła pielgrzymka „Bydgoski Józef rowerem na Jasną Górę”. „Tworzycie wyjątkową wspólnotę w drodze” – mówił na jej rozpoczęcie bp Krzysztof Włodarczyk, który przewodniczył Mszy św. Będąc w niej – jak dodał ordynariusz – każdy chce doświadczyć obecności Boga, relacji z Nim. – Do pokonywania tej drogi są potrzebne środki – klucze, by otwierać mnie na Boga. Są nimi: słowo Boże, modlitwa oraz sakrament pokuty i pojednania – zaznaczył.

(czytaj więcej)
0

Rozliczanie PIT. Podsumowanie tegorocznej akcji

93 %, czyli blisko 1,1 mln deklaracji podatkowych #za 2023 r. podatnicy złożyli elektronicznie, z czego większość, bo prawie 660 tys. przez usługę Twój e-PIT. Tylko 82 tys. zeznań wpłynęły w wersji papierowej. W tym roku urzędy skarbowe rekordowo szybko zwracały nadpłaty podatku – średnio w ciągu 15 dni. Pierwszy raz z usługi Twój e-PIT skorzystali przedsiębiorcy, którzy w naszym województwie złożyli w ten sposób 213 tys. dokumentów. Organizacje Pożytku Publicznego (OPP) mogą w tym roku otrzymać rekordową sumę 71 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Nie bądź zombi! Narkotyki to bardzo ryzykowna gra (film)

Narkotyki to bardzo ryzykowna gra, w której jedyną #pewną jest to, że nie można wygrać. Przeciwnik, w tym przypadku środek odurzający, nie bierze jeńców. Obowiązującą zasadą jest to, że wraz z rozwojem uzależnienia pojawia się coraz większa tolerancja na narkotyk. Aby utrzymać pożądany efekt, osoba uzależniona zaczyna przyjmować coraz większe dawki – a te w którymś momencie stają się toksyczne i… game over – nie ma drugiego życia. Żeby zatrzymać tę rozgrywkę, polska Policja stworzyła spot skierowany do młodych ludzi, którzy nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że każdy, kto zaczyna tę grę, już na starcie jest przegrany.

(czytaj więcej)