Dziś mamy 8 grudnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

26 grudnia 2023

Świąteczne potrawy z odrobiną fantazji. Sprawdzone przepisy

fot. powierzone

fot. powierzone

Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, #które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.

Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1 łyżka Pasty z chili House of Asia

3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon

2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę

8-10 filetów śledziowych Matias w solance

6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy

2 średnie szalotki pokrojone w piórka

2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego

Pieprz do smaku

Woda z cytryną do namoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.
  2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).

TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Tatar ze śledzia z jalapeno

Ilość porcji: 4

Czas:15 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico

3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę

200 g marynowanych filetów śledziowych

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 łyżka posiekanej kolendry

4 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety odsącz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski, dodaj ogórka, kolendrę, jalapeno oraz oliwę, całość delikatnie wymieszaj.
  2. Cebulę sparz wrzątkiem i wystudź, następnie dodaj do śledzi, dopraw pieprzem, wymieszaj.

Pasztet z fasoli z grzybami

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 0

Składniki:

50 g Panierki Panko House of Asia

30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku

500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 cebule drobno posiekane

3 jajka

100 g odciśniętej kiszonej kapusty

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki majeranku

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Odrobina masła do wysmarowania formy

100 g wody

Sposób przygotowania:

  1. Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
  2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
  4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.

Azjatycka Ryba po Grecku

Ilość porcji: 4

Czas: 35 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Pasty miso House of Asia

230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej

600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

1 mały seler

2 średnie cebule

Mąka do smażenia

Oliwa z oliwek do smażenia

Sól, pieprz do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.
  2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.

Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny "przegryzł" się z rybą.

Zupa grzybowa z makaronem Mie

Ilość porcji: 4

Czas: 35 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane

1-2 łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku

1 łyżka Pasty Miso House of Asia

500 ml bulionu warzywnego

1 cebula pokrojona w kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz czarny do smaku

4 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, następnie zagotuj, wystudź i pokrój w paski.
  2. Do garnka wlej oliwę, podsmaż pastę miso z pastą z czosnku, cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion, grzybowy sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
  3. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Gotową zupę dopraw pieprzem, podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem.

Barszcz czerwony z grzybami shiitake

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

4 łyżki Octu ryżowego House of Asia

2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół

2 l wody

2 kg buraków

1 średni seler

2 jabłka (najlepiej kwaśne)

2 cebule przekrojone na pół

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

10 ziaren pieprzu czarnego

2 goździki

2 łyżki suszonego majeranku

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.
  2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy.
  3. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  4. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.

TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu

buraczanego.

Pierogi z grzybami i kapustą

Ilość porcji: 6

CzasL 30 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia

1 kg kiszonej kapusty

1 marchewka

1 pietruszka

6 cebul pokrojonych w kostkę

60 ml oleju lnianego

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia

Ciasto:

600 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

400 ml wrzącej wody

50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
  2. Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie odciśnij.
  3. Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij 3 cebule i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
  5. Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Włóż masło do gorącej wody, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
  6. Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi w pierogi. Gotuj w gorącej wodzie do miękkości przez około 3 minuty, a w międzyczasie zeszklij na oleju lnianym pozostałe 3 cebule.
  7. Gotowe pierogi podawaj z cebulką.

Dorsz w panko ze szpinakiem

4 porcje

Czas: 45 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

200 g Panierki panko House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku

15 g Pasty miso House of Asia

50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara

600 g filetu z dorsza

2 jajka

100 g maki pszennej

200 g liści szpinaku

10 pomidorków cherry przekrojonych na pół

500 ml oleju

Sól i pieprz do smaku

Szczypta cukru

Składniki:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem, następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
  2. Na drugiej patelni na oleju podsmaż pastę z czosnku, następnie dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną wcześniej rybą. 

Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia

2 świeże piersi z kaczki

Marynata:

3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżka miodu

1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)

250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
  3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną.
  4. Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2  

Czas: 25 minut 

Składniki:

6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 pierś z kaczki

Dymka pokrojona w słupki do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

Sałatka z buraków: 

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego

1 ugotowany burak pokrojony w słupki

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

4 cm białej części pora pokrojonej w słupki

Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski

1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki

1 łyżka drobno posiekanej kolendry 

2 łyżki oliwy z oliwek 

2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
  3. Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake

Ilość porcji: 6

Czas: 30 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

1 żółtko

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  3. Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia.
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 16 16

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja BDO
500PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
KOBIZE
500PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Praca na wysokości
60PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
0

Pierwszy realny sprawdzian. Bezzałogowy statek powietrzny

System FlyEye 3.0 został wdrożony do użytku #w 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygadzie Obrony Terytorialnej (8.K-PBOT) w 2019 r. Obsługą zestawu zajmują się piloci bezzałogowych statków powietrznych (BSP) klasy I z Grupy Rozpoznania Obrazowego (GRO), którzy do tej pory wykonali na nim ponad 700 h godzin nalotu. Bezcenne doświadczenie zdobyli podczas monitorowania szczelności wschodniej granicy RP, wskazywania zagrożeń związanych z falą powodziową na Odrze w ramach operacji pk. Feniks oraz licznych ćwiczeń na poligonach i terenach cywilnych.

(czytaj więcej)
0

To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu

Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.

(czytaj więcej)
0

Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania

Dziś w Kościele katolickim rozpoczął się czterotygodniowy okres Adwentu#. To czas, który ma przygotować wiernych na okres Bożego Narodzenia.

(czytaj więcej)
0

Nowe rezerwaty przyrody w regionie. Łącznie 150 ha lasów

Z okazji jubileuszu Lasy Państwowe na II Ogólnopolskiej Naradzie o Lasach ogłoszono# powstanie 53 nowych rezerwatów jeszcze w grudniu 2024 r., a kolejne 47 powstaną do końca 2025 r.

(czytaj więcej)