Dziś mamy 27 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

06 kwietnia 2024

Pies w restauracji. Co mówią przepisy i sanepid?

fot. GIS

fot. GIS

Masz psa i chcesz spędzać z nim dużo czasu, również podczas posiłku# w restauracji? Decyzję o tym, czy wpuszczać zwierzęta, podejmuje właściciel lokalu.

Przepisy prawa żywnościowego nie zakazują wprowadzania zwierząt domowych do zakładów gastronomicznych czy sklepów. Jednocześnie nie obowiązują przepisy, które nakazywałyby właścicielom lokali umożliwienie przebywania w nim z pupilem – z wyjątkiem psów asystującym osobom z niepełnosprawnościami.

Skoro nie ma żadnych formalnych regulacji, które zakazywałyby psom wstępu do restauracji, kawiarni czy baru, to coraz więcej lokali gastronomicznych zaprasza klientów razem z czworonogami. Pamiętajmy jednak, aby podczas przebywania w takim miejscu zwracać uwagę, czy pies nie przeszkadza innym gościom, nie zanieczyszcza przestrzeni i nie przeszkadza pracownikom. Im więcej grzecznych psów w restauracjach, tym więcej przedsiębiorców będzie chciało wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i będzie bardziej chętnie witać w swoich progach naszych czworonożnych przyjaciół.

To decyzja właściciela zakładu

Przedsiębiorcy, którzy działają na rynku spożywczym, muszą zapewnić, że produkowana i wprowadzana do obrotu żywność jest bezpieczna dla zdrowia i życia. Zobowiązują ich do tego przepisy prawa żywnościowego, które dotyczą wszystkich państw członkowskich UE[1],[2]. W przypadku lokalu gastronomicznego czy sklepu odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponoszą zatem właściciele takiego punktu.

Właściciel zakładu ma obowiązek opracować odpowiednie procedury, które będą zapobiegać zanieczyszczeniu żywności, w tym m.in. dostępowi zwierząt domowych do miejsc, gdzie żywność jest przygotowywana, przetwarzana lub składowana[3]. Jeśli zdecyduje, że klienci mogą wejść razem ze swoimi pupilami, musi zapewnić takie warunki, aby obecność zwierząt nie powodowała zanieczyszczenia żywności. Z tego też powodu, nawet jeśli lokal jest przyjazny psom, właściciel lokalu nie zezwoli na ich przebywanie na zapleczu czy w miejscach, w których przygotowywane są potrawy.

Pies w restauracji: zabierać czy nie zabierać

Prawo nie zabrania wstępu zwierząt do zakładów gastronomicznych i sklepów, a właściciel lokalu może, ale nie musi zezwalać na ich przebywanie.

Jeśli właściciel restauracji czy pubu nie zgadza się na spędzanie czasu w jego lokalu razem z pupilem, nie musi uzasadniać takiej decyzji. Często chodzi jednak o troskę o gości z alergiami, czy tych którzy nie czują się komfortowo w towarzystwie psów. Dlatego jeśli przy wejściu do lokalu gastronomicznego nie ma jasnej informacji o możliwości wejścia z psem, warto zapytać o to pracowników.

Kto to kontroluje

To, czy przedsiębiorcy spełniają wymagania, sprawdzają organy urzędowej kontroli żywności, czyli w przypadku restauracji czy sklepu organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Osoba kontrolująca zakład podczas kontroli sprawdzi dokumenty potwierdzące, czy w danym zakładzie produkcji i/lub obrotu żywnością zostały opracowane i są stosowane odpowiednie procedury wewnętrzne.

Pies asystujący wchodzi zawsze

Właściciel lokalu nie może odmówić do niego wstępu psu asystującemu osobie z niepełnosprawnością[4]. Dlatego przy opracowaniu  procedur dotyczących dobrej praktyki higienicznej oraz wdrażania i stosowania zasad systemu HACCP musi uwzględnić w nich, że w lokalu moją prawo przebywać psy asystujące[5]. Procedury te mogą zawierać na przykład zasady eksponowania żywności, dzięki którym nie zostanie ona zanieczyszczona w czasie pobytu w lokalu psa-asystenta.

Podstawa prawna

[1] art. 1 ust. 1 lit a) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1 z późn. zm.)

[2] art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1 z późn. zm.)

[3] rozdział IX załącznika II rozporządzenia (WE) nr 852/2004

[4] ustawa z dnia 27 sierpnia 1997 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 100 z późn. zm.)

[5] art. 59a ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448)

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Oceń artykuł: 10 14

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (8)

    Jupik, w dniu 06-04-2024 12:44:23 napisał:

    Decydując sié na psa, powinno się wiedzieć, że z niektórych rzeczy trzeba zrezygnować.Jestem absolutnie przeciwny wprowadzaniu psów do lokali.Druga rzecz to kary za nieposprzątanie odchodów po swoim zwierzaki powinny być bardzo wysokie np.w wysokości przyjazdu wozu z POM, posprzątania i wywiezienia.Gdzie się człowiek nie ruszy tam wstępnie w psie gó..

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 07-04-2024 09:27:33 napisał:

    Do Kupuj.U nas to straż miejska czepia się emeryta który chce dorobić na sprzedaży kwiatków zamiast karać właścicieli psów za zanieczyszczanie trawników chodników .

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Jestem na nie , w dniu 07-04-2024 11:14:23 napisał:

    Jestem zdecydowanie przeciwna temu przepisowi żeby psy wprowadzać do restauracjo. Weźcie przestańcie tam pracują ludzie i tam musi być przestrzegane BHP i sanitarne a nie żeby jakieś psy tam chodziły zaznaczały teren robiły szkody i nie tylko. Stanowczo nie

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Zaskoczona, w dniu 08-04-2024 15:36:17 napisał:

    A dlaczego nie z pieskiem? Siedzi taki milusi obok swej pani i razem z nią pije z jednej szklaneczki... Jaka oszczędność na myciu naczyń, wszystko wyczyszczone aż miło ;)

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
0

Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patronem podróżujących

25 lipca to szczególny dzień dla wszystkich# kierowców. Tego dnia przypadają imieniny Krzysztofa, a Święty Krzysztof jest patronem kierowców i podróżujących. To również Dzień Bezpiecznego Kierowcy, który obchodzimy już po raz 19. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy niemalże na półmetku wakacji i letnich podróży, warto przypomnieć najważniejsze zasady i dobre praktyki na drodze. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono "słoiczki" dla dzieci. Kontrola na terenie całego kraju

Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” #dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.

(czytaj więcej)
0

Nie daj sobie wbić krzyża! Przestroga i refleksja dla kierowców

Ile razy jadąc samochodem czy motocyklem# widziałeś stojący na poboczu drogi krzyż? Z jaką prędkością na liczniku go mijałeś? Do ilu tragedii musi jeszcze dojść, żebyś zdjął nogę z gazu? Prędkość, alkohol, niestosowanie się do znaków drogowych – to najczęstsze grzechy polskich kierowców. W Dniu Bezpiecznego Kierowcy w sposób szczególny chcemy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach. Stąd też pomysł na nowy spot polskiej Policji.

(czytaj więcej)
0

Woda to niebezpieczny i zdradliwy żywioł. Dobra zabawa to nie wszystko

25 lipca obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom#, który został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w kwietniu 2021 r., natomiast obchodzony jest 25 lipca.

(czytaj więcej)