Dziś mamy 26 maja 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

21 stycznia 2024

Międzypokoleniowe kucharzenie. Wspólne gotowanie z dziadkami

fot. powierzone

fot. powierzone

Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności #dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.

Wszyscy dobrze wiemy, że kontakty z babciami i dziadkami należy utrzymywać przez cały rok, jednak styczniowe święta to wspaniała okazja, aby nadać spotkaniu specjalnego charakteru. Kuchnia zaś to idealne ku temu miejsce – tam zwykle spotykają się ścieżki wszystkich domowników i jest to przestrzeń domu, w której najczęściej toczone są rozmowy. Wszak smak potraw i napojów najlepiej potrafią łączyć pokolenia i dodatkowo mogą stanowić wspaniały punkt wyjścia do rozmów o dawnych czasach, w tym przekazywania tradycyjnych przepisów.

- Dobrze, aby danie, które przyrządzamy z dziadkami było efektem wspólnego wyboru – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Z drugiej strony, szczególnie w przypadku młodszych dzieci, nie powinna być to potrawa bardzo trudna w przygotowaniu. Polecam wykorzystanie w przepisach naszych wędlin z linii Tradycyjnie Wędzone. To produkty premium, których smak przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym.

Proste pomysły...

Wspólnie można więc przygotować kanapki z wędliną wykorzystując pełnoziarnisty chleb i warzywa np. pomidory, sałatę i ogórki. To prosty, smaczny posiłek, a efekt jest widoczny niemal od razu. Drugim ciekawym pomysłem na wspólną potrawę może być jajecznica z wędliną, wzbogacona według upodobania o cebulę, paprykę czy pomidory. Łatwe do wykonania są też lubiane przez dzieci tosty z wędliną, serem i ulubionymi dodatkami. Gotowe dania można ozdobić keczupem, kiedy leżą już na talerzu.

...i bardziej skomplikowane

Nieco bardziej wymagającym daniem jest zapiekanka z ziemniakami i wędliną. Pokrojone w plastry ziemniaki, wędliny oraz warzywa układa się warstwowo z sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku. Starsze dzieci mogę też lepić z dziadkami pierogi, co często zamienia się w dobrą zabawę. Jako farsz wykorzystujemy mieloną wędlinę, cebulę i przyprawy. Stosunkowo prostym daniem jest risotto z dodatkiem pokrojonych wędlin i warzywa (np. groszku, fasolki szparagowej czy papryki). Idealna do wspólnego wykonania jest też sałatka, na którą podajemy dokładny przepis.

Przepis na sałatkę z wędliną

Składniki:

200 g wędliny (np. Polędwicy bez dodatku konserwantów Dobrowolscy), 3 ogórki kiszone, 2 jajka, 1 marchew, 1 mała cebula, 1 mała puszka zielonego groszku, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pokrój wędlinę kostkę, podobnie ogórki kiszone i cebulę. Marchew i jajka ugotuj, po czym również pokrój w kostkę. Zmieszaj składniki w dużej misce dodając groszek. Dołóż majonez, a następnie dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem schłodź sałatkę przez 30 minut w lodówce.

Pamiętaj, że przygotowywanie posiłków z wnukami to nie tylko świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu, ale również doskonała możliwość przekazania tradycyjnych przepisów i smaków kolejnym pokoleniom. Przedstawione propozycje dań i przepis możesz dostosować do indywidualnych preferencji i gustów rodziny.

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 15 14

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Szkolenie z HACCP
59PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Zadaj pytanie
20PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Pamiątka A4
20,00 zł PLN
0

Symboliczne miejsce pochówku wielkiego piewcy. Kim był hr. Leon Skórzewski?

Jeśli weekend, to kolejny raz chcemy przekazać Wam kilka informacji o ciekawych# miejscach kultu - tym razem kolej przyszła na Leśnictwo Drogosław.

(czytaj więcej)
0

Szkolenia rotacyjne. Żołnierze Wojska Polskiego w Kowalewku

W miniony weekend tereny Nadleśnictwa Szubin oraz obiekty #OSP JRS Kowalewko zostały zdominowane przez żołnierzy Wojska Polskiego, którzy realizują szkolenia rotacyjne.

(czytaj więcej)
0

Święto polskiej żywności. Prezentacje krajowych produktów

26 maja w otoczeniu zielonego #Służewca, na gości w każdym wieku, czekać będzie oprócz znakomitego jedzenia, mnóstwo dodatkowych atrakcji. Każdego roku Piknik Poznaj Dobrą Żywność to święto polskiej żywności.

(czytaj więcej)
0

Trzecia edycja kampanii "Lowe Krowe". Promocja zdrowych nawyków

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii# "Lowe Krowe"!

(czytaj więcej)