Dziś mamy 27 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

31 grudnia 2023

Łatwe w przygotowaniu. To noworoczne ciasto podbije serca gości

fot. powierzone

fot. powierzone

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. #Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!

Uroczyste spotkania w gronie najbliższych są jeszcze lepsze, gdy towarzyszy im zapach domowych wypieków. Oprócz tradycyjnych pierników, makowców i serników warto pokusić się o przygotowanie miodowca. To ciasto podbija serca gości i znika z patery błyskawicznie. Dodatek miodu i migdałów zapewnia głęboki, złożony smak, który przełamuje delikatnie odświeżający krem.

- Placki na miodowiec to rodzaj ciasta półkruchego, które uzyskujemy m.in. poprzez zastosowanie całych jaj, nie tylko żółtek – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Takie ciasto trudno zepsuć, bo nie wymaga specjalnych umiejętności i bardzo łatwo się piecze. Co więcej, dobrze łączy się z kremem, dzięki czemu deser ma rozpływającą się w ustach, krucho-kremową strukturę.

Przepis – MIODOWIEC

Składniki na ciasto

60 dag mąki tortowej

2 jaja M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 żółtka z jaj M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 łyżeczki sody

1/2 szklanki mielonych migdałów

1 kostka dobrej jakości margaryny do wypieków

4 łyżki miodu

3/4 szklanki drobnego cukru

3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

Składniki na krem

1 litr mleka 3,2%

½ kostki masła

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

cukier wanilinowy, w zależności od preferencji ½ do 1 opakowania

sok z ½ cytryny

Placki miodowe pieczemy dzień przed przygotowaniem ciasta. Na stolnicy lub silikonowej macie mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, mielone migdały i cukier. Rozcieramy z posiekaną margaryną do momentu uzyskania konsystencji piasku. Następnie dodajemy miód, jaja i żółtka oraz jogurt i zagniatamy. Ciasto powinno odpocząć minimum pół godziny w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 placki do blachy o wymiarach ok. 22 x 37 cm. Pieczemy kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w trybie grzałki góra / dół przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu – placki staną się twardsze, co jest pożądanym efektem.

W dniu przygotowania ciasta odlewamy z mleka ¾ szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej porcji mleka rozprowadzamy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Powoli wlewamy do bardzo delikatnie gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia – trzeba uważać, by nie zrobiły się grudki. Przekładamy do misy, w której będziemy ucierać krem i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, co zapobiegnie utworzeniu się „skórki” na powierzchni budyniowej masy. Po ostygnięciu ucieramy z miękkim masłem i sokiem z cytryny.

W blaszce układamy kolejno: placek, warstwę kremu, drugi placek z warstwą kremu i przykrywamy ostatnim plackiem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej odświeżający efekt, możemy spód ostatniego placka posmarować cienką warstwą powideł wiśniowych lub śliwkowych. Wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą kremu i dekorujemy według uznania drobnym brązowym cukrem, polewą karmelową lub czekoladową, a na koniec dekorujemy migdałami.

Materiał: Sylwia Makowska-Rzatkiewicz

Oceń artykuł: 11 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Praca na wysokości
60PLN
Budowa hal
Rejestracja BDO
500PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patronem podróżujących

25 lipca to szczególny dzień dla wszystkich# kierowców. Tego dnia przypadają imieniny Krzysztofa, a Święty Krzysztof jest patronem kierowców i podróżujących. To również Dzień Bezpiecznego Kierowcy, który obchodzimy już po raz 19. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy niemalże na półmetku wakacji i letnich podróży, warto przypomnieć najważniejsze zasady i dobre praktyki na drodze. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono "słoiczki" dla dzieci. Kontrola na terenie całego kraju

Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” #dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.

(czytaj więcej)
0

Nie daj sobie wbić krzyża! Przestroga i refleksja dla kierowców

Ile razy jadąc samochodem czy motocyklem# widziałeś stojący na poboczu drogi krzyż? Z jaką prędkością na liczniku go mijałeś? Do ilu tragedii musi jeszcze dojść, żebyś zdjął nogę z gazu? Prędkość, alkohol, niestosowanie się do znaków drogowych – to najczęstsze grzechy polskich kierowców. W Dniu Bezpiecznego Kierowcy w sposób szczególny chcemy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach. Stąd też pomysł na nowy spot polskiej Policji.

(czytaj więcej)
0

Woda to niebezpieczny i zdradliwy żywioł. Dobra zabawa to nie wszystko

25 lipca obchodzimy Światowy Dzień Zapobiegania Utonięciom#, który został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w kwietniu 2021 r., natomiast obchodzony jest 25 lipca.

(czytaj więcej)