Dziś mamy 29 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

09 kwietnia 2024

Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy

fot. powierzone

fot. powierzone

Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami# oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy ochotę rzucić się zachłannie na wszystkie dostępne nowalijki. Jednocześnie często mamy do zrzucenia kilka nadprogramowych kilogramów. Ich nadmiar może wynikać z jednej strony z niewłaściwej diety, ale także – jak dowodzą badania - braku wystarczającej ilości światła słonecznego. Na szczęście wiosną mamy go coraz więcej, a dzięki młodym warzywom mamy szansę utrzymać niskokaloryczną dietę praktycznie bez wysiłku.

Świeżo, chrupiąco i soczyście – tak smakuje wiosna

Wiosenne menu to cała paleta możliwości. Mogą się w nim znaleźć lekkie sałatki, delikatne zupy oraz pełnowartościowe bowle, czyli miski wypełnione świeżymi, marynowanymi lub kiszonymi warzywami, kaszami oraz produktami stanowiącymi wartościowe źródło białka. Sałatki i dania warzywne z dodatkiem białka i zdrowych tłuszczy sycą nas na dłużej, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami. Ponadto, dodatek drobiu, jaj lub jakościowych serów sprawia, że witaminy A, D, E i K zawarte w świeżych warzywach są znacznie lepiej przyswajalne.

Dojrzewający ser żółty to doskonała, wysokoenergetyczna przekąska dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Jest prawdziwą kopalnią mikroelementów i soli mineralnych: wapnia, cynku, fosforu, potasu i magnezu – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. - Składniki zawarte w serach żółtych typu holenderskiego lub szwajcarskiego zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, a także dostarczają przeciwciał, które pomagają skuteczniej walczyć z rożnego rodzaju z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Podstawą wiosennej diety powinno być bazowanie na lokalnych i sezonowych produktach. Świeże, jędrne i soczyste warzywa oraz aromatyczne zioła to doskonałe źródło antyoksydantów oraz fitoskładników, wpływających pozytywnie zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Ponadto świeże zioła wykazują potwierdzone działanie lecznicze, np. estragon wspomaga układ odpornościowy, oregano zapobiega niestrawności, a trybula wzmacnia funkcjonowanie wątroby. Świeże zioła mają bardziej wyrazisty smak i znacznie więcej olejków eterycznych, dlatego warto wykorzystać ciepłe wiosenne dni i samodzielnie wysiać na swoim parapecie aromatyczne listki.

Jak wykorzystać moc nowalijek po sezonie?

Chrupiące i soczyste nowalijki to kwintesencja pierwszych tygodni wiosny. Aby zachować pełnię ich czaru i mocy na dłużej, możemy spróbować zamknąć je w słoiczkach. Pikle lub kiszonki z młodziutkich rzodkiewek, cukinii, kalafiora, cebulki lub miniaturowych marchewek i buraczków pozwolą nam cieszyć się nowalijkami, gdy sezon na nie dobiegnie końca. Gwarantujemy, że kolorowe słoiczki będą prawdziwymi gwiazdami wakacyjnych przyjęć w ogrodzie.

Kiszenie to najzdrowszy sposób konserwacji warzyw. Nie tylko przedłuża ich trwałość, ale także zmiękcza strukturę, wzmacnia smak oraz wzbogaca o bakterie wspierające naszą florę jelitową. Kiszonki to naturalne probiotyki, które pomagają zwalczyć pasożyty, bakterie i wirusy. Ponadto, kiszonki zwiększają produkcję enzymów trawiennych, dlatego warto zjadać je bezpośrednio przed posiłkiem. Co ciekawe, warzywa w trakcie fermentacji tracą cukier, przez co spada ich kaloryczność.

Nowe oblicze dobrze znanych smaków

Jednym z najpopularniejszych symboli pierwszych wiosennych tygodni są rzodkiewki. Purpurowe główki dumnie prezentują się na straganach na tle soczyście zielonych ziół i chrupiących główek różnego rodzaju sałat. Rzodkiewki najczęściej zjadamy na surowo. Twarożek ze śmietaną z dodatkiem tartej lub drobno pokrojonej rzodkiewki i szczypiorku to największy klasyk wiosennego menu. Na ten smak czekamy z utęsknieniem od miesięcy. Wiosna jednak to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty. Podsmażone na maśle rzodkiewki tracą swoją charakterystyczną ostrość, zaskakując i zachwycając nowym delikatnym obliczem.

Kolejnym warzywem, który oddaje pełnię swojego potencjału właśnie wiosną, jest czosnek. Powszechnie wykorzystywane w rozgrzewającej zimowej kuchni ząbki czosnku, wiosną oddają prym świeżym listkom czosnku niedźwiedziego. To zdrowe, dzikie zioło pojawia się w lasach już wczesną wiosną. Jego specyficzny smak oraz uzdrawiająca moc znane są już od tysięcy lat. Legendy głoszą, że liście czosnku niedźwiedziego są pierwszą rośliną, jaką niedźwiedzie zjadają od razu po przebudzeniu z zimowego snu. Nic dziwnego, świeże liście wzmacniają odporność, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, łagodzą problemy żołądkowe, a nawet wspomagają leczenie migren i chorób górnych dróg oddechowych.

Mocny aromat i ostry smak czosnku niedźwiedziego doskonale złagodzi dodatek sera źółtego. Soczyste liście można z powodzeniem wykorzystać w zupie na bazie bulionu warzywnego. – Jeżeli dodamy do niej łyżkę dobrej jakości masła, a całość dokładnie zblendujemy, uzyskamy gęsty, pożywny i pełen wartości odżywczych krem, który możemy serwować z kawałkami wędzonego łososia i gałązkami świeżego koperku, posypane startym żółtym serem. – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki.

Z kolei młode liście sałaty, szpinaku i botwinki to doskonała baza wiosennych sałatek. Jeżeli szukasz inspiracji, koniecznie spróbuj sałatki z dodatkiem awokado i sera Aldamer:

Składniki:

– 2 garście rukoli,

– 2 garście liści młodej botwinki lub młodego szpinaku,

– 1 dojrzałe awokado,

– 10 pomidorków koktajlowych,

– 6 jajek przepiórczych,

– 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki.

Sos winegret:

– 1 łyżka musztardy francuskiej,

– 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,

– 1 łyżka soku z cytryny,

– 1/2 łyżeczki kurkumy,

– 1 płaska łyżeczka cukru,

– szczypta soli i czarnego pieprzu do smaku.

Wykonanie:

Rukolę i liście botwinki włożyć do miski. Dodać poszarpaną sałatę, cząstki obranego awokado, pomidorki przekrojone na pół oraz ugotowane i przekrojone jajka przepiórcze. Dodać utarty na grubym oczku ser, polać sosem winegret i delikatnie wymieszać.

Smacznego!

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 14 15

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 09-04-2024 11:55:23 napisał:

    Zachodnie żarcie do kosza i nie potrzeba schudnąć .Nasza polską kuchnię jest najlepsza na świecie smacznego

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 09-04-2024 11:55:25 napisał:

    Zachodnie żarcie do kosza i nie potrzeba schudnąć .Nasza polską kuchnię jest najlepsza na świecie smacznego

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Norek, w dniu 09-04-2024 21:48:24 napisał:

    Życie jest za krótkie na diety

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie z HACCP
59PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
0

38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe

W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.

(czytaj więcej)
0

Zafałszowane oregano. W przyprawie często znajdują się obce rośliny

Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym #świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!

(czytaj więcej)
0

Jak założyć łąkę kwietną? Otoczenie nabierze sielskiego charakteru

Kwietne łąki coraz częściej zastępują tradycyjne #trawniki. Składają się z barwnych, kwitnących roślin jednorocznych, bylin i traw. Dzięki nim otoczenie nabiera sielskiego charakteru, staje się odprężającym miejscem rekreacji, domem dla wielu pożytecznych zwierząt i istnym rajem dla zapylaczy! Zastąpienie trawnika kwietną łąką to oszczędność czasu i energii! Nie musimy jej regularnie kosić, nawozić i podlewać, aby cieszyć się jej urokiem przez cały sezon wegetacyjny.

(czytaj więcej)
0

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa Ratowniczego. Zasługują na uznanie

Pasja i wola działania zasługuje na uznanie! Dziś Międzynarodowy Dzień# Psa Ratowniczego.

(czytaj więcej)