Dziś mamy 26 stycznia 2022, środa, imieniny obchodzą:

14 listopada 2021

Z głową w chmurach. Rozmowa z Joanną Zawadzką

fot. pow.

fot. pow.

Joanna Zawadzka z Malic postanowiła przekuć swoje marzenia w rzeczywistość# i została stewardessą! O tym, jak została członkinią załogi samolotu i o swojej podniebnej pracy opowiedziała w wywiadzie.

Lucyna Zakrzewska: Skąd pomysł na wybór właśnie tego zawodu? Jaką drogę przebyłaś, żeby zostać stewardessą? Jak wygląda nauka zawodu?
Joanna Zawadzka: Pomysł na wybranie zawodu stewardessy zrodził się już w liceum. Szukałam pracy, która dawałaby mi dużo radości, a każdy dzień bogaciłby mnie o nowe doświadczenia. Znalazłam szkołę, w której mogłam poszerzyć swoją wiedzę o lotnictwie – Lotniczą Akademię Wojskową w Dęblinie. W trakcie studiów pracowałam na lotnisku w Warszawie. Było to moje pierwsze doświadczenie w obsłudze pasażera. Później przyszedł czas na wysłanie CV do linii lotniczej. Rekrutacja składała się z 3 etapów, na których sprawdzano m.in. jak radzę sobie w sytuacjach stresowych, czy potrafię współpracować w grupie. Po przejściu rekrutacji zostałam zaproszona na kilkutygodniowy kurs. Podczas zapoznałam wszystkie swoje obowiązki, zapoznałam się z obowiązującymi procedurami oraz nauczyłam się radzić sobie w trudnych sytuacjach. Kurs obejmował również zajęcia praktyczne, m.in. pierwszą pomoc, zajęcia na basenie oraz symulator. Po zdaniu egzaminów czekał mnie lot obserwacyjny i lot, na którym miałam egzamin praktyczny. I tak, 8 czerwca tego roku, mogłam odbyć swój pierwszy lot jako stewardessa.

LZ: Czy istnieją jakieś wymogi, aby zostać stewardessą?
JZ: Tak, przede wszystkim jest to znajomość języka angielskiego na poziomie umożliwiającym swobodną konwersację, wykształcenie wyższe lub w trakcie studiów, bardzo dobry stan zdrowia, dyspozycyjność, umiejętność pływania, miła, schludna aparycja i wysoka kultura osobista, brak tatuaży w widocznym miejscu, komunikatywność, umiejętność pracy w zespole i pod presją czasu.

LZ: Jak wygląda praca stewardessy? Jak wspominasz swój pierwszy dzień w pracy? Gdzie poleciałaś w pierwszy, służbowy rejs?
JZ: Swoją pracę zaczynam godzinę przed odlotem samolotu. Podczas briefingu z całą załogą omawiamy szczegóły lotu, procedury oraz sytuacje, które mogą wydarzyć się na pokładzie. Przed przybyciem pasażerów sprawdzamy sprawność sprzętu awaryjnego w samolocie, gdyż nasza praca nie tylko polega na zapewnieniu komfortu pasażerowi, ale głównie na jego bezpieczeństwie. Gdy samolot jest gotowy do lotu, zaczynamy boarding, później jest demonstracja wyposażenia awaryjnego dla pasażerów, sprawdzenie kabiny i jesteśmy gotowi do startu. Podczas lotu personel pokładowy przeprowadza serwisy, dbając o wygodę pasażera, dba o bezpieczeństwo i pomaga w sytuacjach nagłych i awaryjnych. Pierwszy rejs wykonałam do Warny w Bułgarii i wspominam go bardzo dobrze. Doświadczona załoga pomogła mi wdrożyć się w obowiązki i udzieliła cennych rad,, dzięki którym praca na pokładzie stała się jeszcze bardziej przyjemna.

LZ: Jakie ryzyko jest wpisane w ten zawód?
JZ: Każdy dzień przynosi nowe wyzwania, spotykamy się z sytuacjami często trudnymi do przewidzenia. Czasami drobna błahostka może doprowadzić do dużego opóźnienia, warunki pogodowe mogą uniemożliwić nam lądowanie na zaplanowanym wcześniej lotnisku lub na pokładzie znajdzie się pasażer, który będzie wymagał nagłej pomocy medycznej i będziemy musieli zmienić plan lotu. Jeśli chodzi o ryzyko wypadku lotniczego, to jest bardzo niskie, a lotnictwo jest uznawane za najbezpieczniejszy transport.

LZ: Co jest pozytywną stroną bycia członkiem załogi samolotu?
JZ: Praca stewardessy umożliwia podróżowanie po całym świecie, poznawanie ciekawych ludzi i kultur, pozwala zdobyć duże doświadczenie zawodowe jak i życiowe.

LZ: Czy doświadczyłaś jakichś trudnych, naprawdę stresujących sytuacji podczas pracy na pokładzie? Jakich? Jak radzisz sobie ze stresem, który jest wpisany w Twój zawód?
JZ: Do tej pory udało mi się uniknąć trudnych sytuacji. Co prawda zdarzały się różne przypadki medyczne na pokładzie, ale na szczęście za każdym razem udało się je opanować. W pracy staram się nie skupiać na stresiel lecz na działaniu. Na pokładzie zawsze mogę liczyć na wsparcie i pomoc załogi, dlatego jest dużo łatwiej odnaleźć się w jakiejś kryzysowej sytuacji.

LZ: Czy, Twoim zdaniem, da się połączyć życie rodzinne z pracą na pokładzie?
JZ: Oczywiście, że tak, choć nie ukrywam, że wymaga to dobrej organizacji. Trzeba być przygotowanym, że w każdej chwili może się coś zmienić w naszym grafiku i niektóre plany będzie trzeba odłożyć na później.

LZ: Jakie kraje udało Ci się do tej pory odwiedzić dzięki pracy?
JZ: Najczęściej byłam w Grecji, Turcji, Hiszpanii i Egipcie, odwiedziłam także Bułgarię, Cypr, Portugalię, Albanię oraz Wyspy Zielonego Przylądka. Najdalszą destynacją była Tanzania.

LZ: Dziękuję za rozmowę i życzę samych bezpiecznych i wysokich lotów.

Rozmówca nie wyraża zgody na komentowanie.

Źródło: 

Oceń artykuł: 438 59

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)