Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza. Certyfikaty dla uczniów

fot. powierzone
"Kocham te moje pokręcone garnki, czyli z miłości do kuchni” , to cykl warsztatów kulinarnych# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.
30 i 31 maja 2023 r zapisze się na kartach historii szkoły. W tych dniach uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.
Były to dni intensywnej pracy pod okiem MISTRZA. Poza wiedzą teoretyczną młodzi, przyszli kucharze przygotowywali samodzielnie wiele przepysznych dań. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, wiosenne i smaczne: chłodnik z ogórków, botwinka, kartofel salad, biała kiełbasa w bułce orkiszowej z ketchupem dyniowym, gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym, tort z mascarpone i truskawkami , trifle z mascarpone i sosem czekoladowym oraz lemoniadę.
Cudowna atmosfera, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon Brukwicki, świeżość produktów, smakowitość i estetyka dań przygotowanych przez bardzo zaangażowaną młodzież, spowodowała, że chcemy więcej ;) kolejne spotkanie we wrześniu. Nie możemy się już doczekać :)
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów. Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
















Czytaj również
- Europejska Noc Muzeów. Szkoła przygotowała stanowiska edukacyjne
- Gminny konkurs przyrodniczy. Uczestnicy dobrze znają ludzkie ciało
- Trzeci dzień szkolenia. Kadetom nie brakuje sił i zapału
- Uczniowie Czwórki i Żeglugi w Berlinie. Pobyt w stolicy Niemiec
- Wyprawa na ruiny zamku w Nowym Jasinie. Drugi dzień obozu za nami
Korzystna zmiana. Wyższe limity dorabiania do emerytury i renty

Od 1 czerwca 2025 roku renciści oraz # emeryci, którzy nie osiągnęli jeszcze powszechnego wieku emerytalnego (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), będą mogli dorabiać więcej, bez obawy, że ich świadczenie wypłacane przez ZUS zostanie zmniejszone lub zawieszone. Nowe limity miesięcznego przychodu wzrosną – niższy próg o 339,50 zł brutto, a wyższy o 630,60 zł brutto.
(czytaj więcej)Pociąg na Hel. Pasażerowie nadali mu nazwę

Nazwę „Latarnik” dla powracającego do # rozkładu jazdy pociągu na Hel wybrali pasażerowie w konkursie zorganizowanym przez samorząd województwa (który jest organizatorem pasażerskich przewozów kolejowych w regionie) i przewoźnika (spółkę Arriva). Zwycięzcom gratulowała dziś (14 maja) wicemarszałek Aneta Jędrzejewska z przedstawicielami spółki Arriva. Pierwszy kurs pociągu 19 czerwca.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)