Dziś mamy 15 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

15 lutego 2024

Ogólnopolski Konkurs Producentów Bydła Mięsnego. Rafał Nowak wyróżniony

fot. powierzone

fot. powierzone

Dnia 02.02.2024 w Hotelu Marriott w Warszawie odbyło się# 10-te, jubileuszowe Forum Sektora Wołowiny, podczas którego wręczone zostały nagrody w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2023.

We wspomnianym forum udział wzięli m.in. Minister Rolnictwa Czesław Siekierski, Komisarz UE ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski, Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Jurgiel oraz Rafał Romanowski, oraz wielu innych przedstawicieli władz. W 5 panelach dyskusyjnych poruszone zostały najważniejsze tematy związane z obecną sytuacją rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce. Do debaty zaproszeni zostali znakomici fachowcy z polskich Szkół Wyższych oraz Uczelni, m.in. Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, Dyrektor Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN czy dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach, jak również zagraniczni specjaliści w dziedzinie rolnictwa.

Podczas wieczornego bankietu zostały wręczone nagrody w Ogólnopolskim Konkursie Producentów Bydła Mięsnego Roku 2023. Wyróżnienie w tym konkursie otrzymał Pan Rafał Nowak z miejscowości Małocin, mieszczącej się na terenie Powiatu Nakielskiego, Gmina Nakło nad Notecią. Pan Rafał wraz z żoną Anettą prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 80 ha oraz hodują bydło mięsne rasy Limousine. Państwo Nowak posiadają hodowlę zarodową, czysto rasową. W chwili obecnej posiadają ok. 50 krów mamek rasy Limousine. Wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 jest ogromną nagrodą dla Państwa Nowak oraz docenieniem trudu pracy, który codziennie wkładają w prowadzenie hodowli. Wyróżnienie Pan Rafał otrzymał z rąk samego Ministra Rolnictwa, Pana Czesława Siekierskiego.

Materia: Anetta Nowak

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 23 11

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)