Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

25 lipca 2012

Miodowy tort jabłkowy

Człowiek podbierający miód i oganiający się od pszczół - to scenka od wieków aktualna. Najstarsza z nich pochodzi sprzed ok. 15 tys. lat i widnieje na ścianie jaskini w Cuevas de la Avena w Hiszpanii. #

Rodzaj ludzki szybko zakosztował słodyczy miodu i szybko zorientował się, jak nadzwyczaj wartościowy to produkt. Miód mianowicie okazał się lepszym środkiem konserwującym niż niejedna substancja chemiczna. Wyroby spożywcze pochodzenia zwierzęcego nawet po czterech latach przechowywania w miodzie nadal zachowują swą świeżość. Wynika to między innymi z faktu, że drobnoustroje powodujące gnicie pod wpływem miodu giną w czasie od kilku godzin do kilku dni. Przy czym najsilniejsze działanie antybiotyczne mają miody ze spadzi iglastej oraz nektarowe z gryki i lipy. 

Skład:

na ciasto

  • 5 jajek;
  • 200 g miodu;
  • 200 g mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka płynnego masła lub margaryny;

na krem

  • 500 g jabłek papierówek (takich bardziej kwaśnych);
  • 70 g cukru;
  • budyń waniliowy;
  • 1/2 l mleka;
  • 250 ml śmietany kremówki;
  • 1/2 opakowania galaretki z owoców leśnych;

na poncz

  • 1/2 szklanki herbaty;
  • sok z 1/2 cytryny;
  • 50 ml krupnika (likieru miodowego);
  • 2 łyżeczki cukru.

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z miodem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę z żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem ostrożnie mieszamy. Na końcu dodajemy płynne letnie masło. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (bądź opcjonalnie wytłuszczamy tylko jej dno), wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W czasie kiedy piecze się miodowy biszkopt, gotujemy budyń zgodnie z instrukcją. Obrane i drobno pokrojone jabłka przesmażamy z cukrem, do chwili aż utworzą puree. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Ostudzony budyń łączymy z jabłkowym puree, tężejącą galaretką i ubitą śmietaną. Przed składaniem tortu przygotowujemy jeszcze poncz, czyli łączymy wszystkie wyżej wymienione jego składniki. Upieczony tort przekrawamy na trzy części i każdy jego krążek nasączamy ponczem. Następnie przekładamy biszkopt jabłkowym kremem. Wierzch i boki tortu możemy jeszcze dodatkowo pokryć bitą śmietaną.

Oceń artykuł: 602 481

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pamiątka A4
20,00 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Usługi pełnienia stanowiska Inspektora Ochrony Danych Osobowych
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenie z HACCP
59PLN
0

38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe

W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)