Dziś mamy 24 lutego 2024, sobota, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

19 lutego 2024 1

Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością

Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się #w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach. Jakie wybory kulinarne sprawią, że wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością?

(czytaj więcej)
12 lutego 2024 0

Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?

Dzień Zakochanych to czas, kiedy każdym swoim gestem chcemy #powiedzieć drugiej osobie – „Kocham Cię”. I choć każdego roku prześcigamy się w pomysłach na wyjątkowy prezent walentynkowy, powinniśmy pamiętać, że najcenniejszym podarunkiem dla naszego partnera jest wspólnie spędzony czas. Dla wielu doskonałą aktywnością, która pobudza wszystkie zmysły, jest wspólne przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków inaczej niż zwykle – w nastrojowej atmosferze, przy blasku świec. Zarezerwujcie zatem dla siebie cały dzień i spędźcie go niespiesznie w świecie pełnym smaków i aromatów.

(czytaj więcej)
07 lutego 2024 0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości #schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
06 lutego 2024 0

Wkrótce tłusty czwartek. Wypróbuj przepis na domowe pączki

Przed nami ulubione święto wszystkich łasuchów#. Tłusty czwartek ocieka lukrem i otula aromatem przysmaków z dzieciństwa. Tego dnia wszystkie kulinarne grzeszki zostają wybaczone. I tylko ceny pączków każdego roku wywołują w nas coraz większe wyrzuty sumienia. A może by tak wrócić do korzeni i zacząć samodzielnie przygotowywać ulubione łakocie, zwłaszcza od święta? Z naszymi wskazówkami, przygotowanie nawet najbardziej fantazyjnego pączka to bułka z masłem!

(czytaj więcej)
26 stycznia 2024 1

Sprawdzony imprezowy hit. Przepisy na karnawałowe przekąski

Każda pani domu ma swój sprawdzony imprezowy hit, który zawsze #zachwyca gości. Firma Dobrowolscy zorganizowała konkurs i wyłoniła najciekawsze pomysły na szybkie imprezowe przekąski. Dzielimy się z wami trzema prostymi przepisami, które gwarantują sukces. Przydadzą się nie tylko w karnawale.

(czytaj więcej)
25 stycznia 2024 0

Wprowadź zdrową dietę na stałe. Na czym polega piramida żywieniowa?

Każdego roku pojawiają się setki nowych trendów, które w iście magiczny# sposób mają zmienić wygląd naszego ciała i poprawić samopoczucie. Tymczasem w 2024 roku, zamiast ulegać krótkotrwałym trendom żywieniowym, postaraj się raz na zawsze zmienić swoje nawyki i wprowadzić zasady zdrowego odżywiania. Nie na kolejnych 12 miesięcy, ale na stałe!

(czytaj więcej)
21 stycznia 2024 0

Międzypokoleniowe kucharzenie. Wspólne gotowanie z dziadkami

Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności #dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.

(czytaj więcej)
19 stycznia 2024 0

Karnawałowe menu. Wyczaruj smaczne dania z jajek

Nieodłącznym elementem zabaw karnawałowych jest poczęstunek. #Komponując impre-zowe menu, pamiętajmy, że jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale też efektowne. I choć zwykle nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, są sposoby, aby w prosty i szybki sposób zastawić stół, który zachwyci naszych gości.

(czytaj więcej)
18 stycznia 2024 0

Idealne danie na uroczysty obiad. Schab faszerowany zachwyci gości

Pieczony schab to idealne danie na uroczysty obiad. #Najczęściej faszerowany jest śliwką i orzechami. Istnieje jednak o wiele więcej możliwości. Tym razem możecie zaskoczyć swo-ich gości mniej oczywistymi składnikami. Proponujemy przepis na wyjątkowy schab pie-czony w boczku, faszerowany podsuszaną kiełbasą, grzybami, szpinakiem i suszonymi jabłkami.

(czytaj więcej)
31 grudnia 2023 0

Łatwe w przygotowaniu. To noworoczne ciasto podbije serca gości

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. #Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!

(czytaj więcej)
27 grudnia 2023 0

Błyskawiczne śniadanie po świętach. Najlepszy prosty omlet

Lekki omlet z warzywami i szynką to doskonały sposób# na pyszne i błyskawiczne śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter. Smacznego!

(czytaj więcej)
27 grudnia 2023 0

Przenieś się w kulinarne zakątki świata. Zaskocz na sylwestrowej imprezie

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem# przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?

(czytaj więcej)
26 grudnia 2023 0

Świąteczne potrawy z odrobiną fantazji. Sprawdzone przepisy

Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, #które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.

(czytaj więcej)
27 listopada 2023 2

Kultowe danie doczekało się swojego dnia. Święto placka ziemniaczanego

W listopadzie obchodzimy święto placka ziemniaczanego. Nic dziwnego, że to wręcz kultowe danie# doczekało się swojego dnia w kalendarzu świąt nietypowych. Smażony na oleju lub wypiekany na blasze, na jeden gryz lub wielkości całej patelni, saute lub obficie polany sosem – jak kraj długi i szeroki, każdemu z nas na hasło „placek ziemniaczany” jawi się przed oczami zupełnie inny, ukochany przysmak. Gotowi, by przyjrzeć się z bliska wszystkim odsłonom chrupiącego jubilata? Zaczynamy.

(czytaj więcej)
25 listopada 2023 0

Przepisy na rozgrzewające dania. Jesienne gotowanie

Gdy za oknem listopadowa plucha, aż chce się wziąć do ręki #miseczkę gorącej, gęstej, aromatycznej zupy i zaszyć pod kocem przy akompaniamencie deszczu, stukającego o szyby. Nie mniej przyjemne staje się kulinarne eksperymentowanie w ciepłej od parujących garnków kuchni, wypełnionej aromatami rozgrzewających przypraw. W listopadzie świeże warzywa ustępują miejsca kiszonkom, a w kuchni zaczyna dominować aromat leśnych grzybów. Na straganach królują wielokolorowe warzywa korzeniowe i różnego rodzaju kapusty. Ich delikatnie słodkawy smak stanowi doskonałą bazę potraw, przyjemnie otulających nasz żołądek. Gotowi, by poznać kilka z nich?

(czytaj więcej)
13 listopada 2023 1

Przepis na naleśniki po tajsku. Jakimi dodatkami można urozmaicić danie?

Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się #w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

(czytaj więcej)
07 listopada 2023 4

Zaskocz gości w andrzejkowy wieczór. Postaw na azjatyckie smaki

Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach #ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.

(czytaj więcej)
30 października 2023 0

Wędliniarski placek drwala. Sycąca przekąska na jesień

Kiedy za oknem coraz chłodniej, mamy większą ochotę# na sycące i dające dużo energii jedzenie. Polecamy przepis na wspaniałą przekąskę, która może też pełnić funkcję pełnoprawnego obiadu. Jego podstawę stanowią aromatyczna szynka i kiełbasa, które idealnie komponują się z delikat-nym ciastem filo.

(czytaj więcej)
26 października 2023 2

Jesienią na stołach króluje dynia. Wypróbuj pięć sprawdzonych przepisów

Dynia jest niekwestionowanym symbolem jesieni. Oprócz oczywistych walorów #kulinarnych, ceniona jest także za swoją różnorodność i estetykę. Wraz z końcem października oddajemy jej należny szacunek, czyniąc z niej główną bohaterkę święta Halloween, które zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Zobacz, jak za pomocą delikatnej w smaku dyni możesz oczarować swoich gości i zwabić do swojej kuchni wyłącznie dobre duchy.

(czytaj więcej)
18 października 2023 0

Jesienne gotowanie. Bogactwo warzyw korzeniowych i kapustnych

Jesienią często zaszywamy się tam, gdzie jest nam najlepiej – we własnym# domu. Natura również zwalnia tempo i po okresie wydania plonów, sama zbiera siły na kolejne miesiące intensywnej pracy. W zamian oferuje nam bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych i kapustnych, z których możemy przygotować wiele odżywczych, regeneracyjnych i sycących posiłków. My również nie bójmy się zwolnić tempa i dzięki kilku naszym wskazówkom spokojnie oddaj się codziennemu rytuałowi uważnego gotowania z wykorzystaniem październikowych darów natury.

(czytaj więcej)
14 października 2023 0

Zapiekanka czy zupa? Przepisy na rozgrzewające dania w jesienne dni

Gdy temperatura powietrza na zewnątrz spada, a drzewa zaczynają gubić liście#, często obniża się także poziom naszej życiowej energii. Marzymy jedynie o tym, by otulić się ciepłym kocem, zapaść w głęboki sen i obudzić dopiero na wiosnę. Niestety, codzienne obowiązki zmuszają nas do nieustającej aktywności i aby temu sprostać, potrzebujemy dobrej jakości paliwa. W tekście podpowiadamy co jeść, by dostarczać sobie energii oraz jak dzięki jedzeniu zapewnić sobie wartościową regenerację. Zdradzamy także jak przyprawiać jesienne dania, by otulały nas od środka.

(czytaj więcej)
0

Wieczorny pożar BMW. Auto spłonęło doszczętnie

W czwartek, 22 lutego br., około godziny 22:30 na Stanowisko Kierowania# Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Sępólnie Krajeńskim wpłynęło zgłoszenie o pożarze samochodu w miejscowości Iłowo.

(czytaj więcej)
0

Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Choroba może dotknąć każdego

Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją został ustanowiony przez #Ministra Zdrowia w 2001. Jest on obchodzony w dniu 23 lutego.

(czytaj więcej)
0

Relacja między psami, a ich przewodnikami. Badania naukowe

Na terenie potulickiej jednostki odbyły się badania# służące zebraniu danych dotyczących relacji powstających między psami pracującymi w służbie mundurowej, a ich przewodnikami.

(czytaj więcej)
0

Bezpieczny powrót z ferii. O czym warto pamiętać?

Przed nami ostatni weekend ferii zimowych, co wiązać się będzie ze zwiększonym# ruchem na drogach krajowych. Pogoda może być zmienna, aczkolwiek warunki atmosferyczne na przeważającym obszarze Polski będą przypominały wczesną wiosnę. To jednak nie zwalnia nikogo z przestrzegania kluczowych zasad bezpieczeństwa, o których należy pamiętać przed podróżą i w jej trakcie.

(czytaj więcej)