Dziś mamy 27 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

09 maja 2022

Kulinarna podróż po świecie smaków. Inspiracje na dania z grilla

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Kilka dni temu rozpoczął się już# prawdziwy grillowy festiwal! To wyjątkowy czas, okazja do spotkań z rodziną i znajomymi, wspólnego przyrządzania potraw i biesiadowanie przy stole w coraz cieplejsze wieczory. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem rzucić na ruszt, w artykule znajdziesz garść inspiracji i przepisów na znane potrawy oraz te, które smakiem przywołają odległe zakątki świata.

W Polsce tradycja na wspólne biesiadowanie w plenerze, przy grillu sięga mniej więcej lat 80-tych ubiegłego stulecia, kiedy wiosną na działkach unosił się charakterystyczny zapach pieczonej kiełbaski. Przez kolejne dziesiątki lat zwyczaj ten zdobywał coraz większą popularność. Na przestrzeni lat rozszerzył się również asortyment produktów do pieczenia. Obecnie grillujemy nie tylko mięso, ale także warzywa oraz idąc za przykładem Holendrów czy Hiszpanów, owoce.

Wśród osób jedzących mięso niekwestionowaną królową grilla w Polsce jest w dalszym ciągu kiełbasa. Podobnie jest u naszych sąsiadów zza zachodniej granicy, gdzie serwuje się Bratwurst. Kiełbaskę można podawać w bułce à la hot dog, nadziewając ją serem lub warzywami. Pamiętajmy, że idealny smak kiełbaski z grilla uzyskamy, nacinając ją przed pieczeniem. Doskonale komponuje się ona z sosem chrzanowo-musztardowym i pieczywem, uprzednio podgrzanym na grillu. Palce lizać!

Kiełbasa z grilla z sosem chrzanowo-musztardowym

Czas przygotowania: 60 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 gramów kiełbasek
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Połącz sos sałatkowy Knorr z Majonezem Hellmann's, śmietaną, musztardą i chrzanem. Pozostaw dressing w lodówce na godzinę.
  2. Kiełbaski ponacinaj w kratkę, a następnie grilluj przez 10 minut, obracając kilkakrotnie.
  3. Kiełbaski podawaj z sosem chrzanowo-musztardowym i pieczywem podgrzanym na grillu.

Wege grill – bogactwo możliwości!

Na grillu doskonale sprawdzą się… owoce! Idealnymi będą te egzotyczne: banan, ananas, brzoskwinia czy arbuz, które podczas obróbki termicznej stają się miękkie i bardzo aromatyczne. Po prostu rozpływają się w ustach! Można do nich dodać czekoladę lub płatki migdałów, posypać cynamonem, uzyskując doskonały deser. Uzupełnieniem takich ciepłych słodkości będzie jogurt naturalny i miód. Grillowanie owoców popularne jest między innymi w krajach Ameryki Południowej, ale także w Europie – w Belgii, Hiszpanii czy Holandii.

Znaną alternatywą dla mięsnych potraw z grilla są warzywa, świetnie sprawdzą się solo, jak i w szaszłykach z dodatkiem twardych serów, np. halloumi. Grillujemy cukinię, bakłażana, ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę i inne roślinne frykasy. W trakcie pieczenia skórka warzyw pięknie się karmelizuje, a wewnątrz pozostaje miękki miąższ. Podawane z dipem na bazie jogurtu naturalnego, dodatku majonezu oraz szczypty ulubionych przypraw stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zapraszamy w podróż do Indii z warzywami w istnie orientalnym wydaniu dzięki odpowiednim przyprawom i świeżej kolendrze.

Warzywa po indyjsku

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 3 – 4 cm imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka garam masala

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię, marchewkę i paprykę pokrój w plastry. 
  2. Cebulę pokrój w plastry.
  3. W misce zmieszaj dwa rodzaje olejów, sok z cytryny. Dodaj drobno posiekany czosnek, garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.
  4. Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
  5. Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.
  6. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.

Grill inspirowany kuchnią amerykańską

Barbecue to popularne w Stanach Zjednoczonych przyjęcia na świeżym powietrzu. Nazwa ta pochodzi od specjalnej formy grillowania mięsa, które poddawane jest obróbce termicznej w dość niskiej temperaturze i pod przykryciem. To dość długi proces, podczas którego białko w mięsie ścina się powoli. W ten sposób otrzymujemy niepowtarzalny smak i fakturę mięsa. Z zewnątrz pozostaje ono chrupkie, a w środku niezwykle miękkie i aromatyczne.

BBQ to także sos, który w Stanach Zjednoczonych jest takim samym must have jak w Polsce ketchup czy musztarda. Znajdź chwilę i przygotuj go samodzielnie w domu, by poczuć klimat amerykańskiego grilla.

Sos BBQ

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny Knorr
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka sosu Worchester
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 80 mililitrów oleju
  • 1 szklanka ketchupu Hellmann's Łagodny

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmaż pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż nabiorą brązowego koloru.
  2. Wymieszaj je z Przyprawą Knorr i wszystkimi pozostałymi składnikami. Sos doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs pieczonych na grillu, na przykład skrzydełek lub udek kurczaka, jak i żeberek wieprzowych.
  3. Sos barbecue dodawany do hamburgerów podkreśli smak wołowiny lub wegetariańskiego hamburgera. Znakomicie pasuje do szaszłyków z wieprzowiny z owocami, które można serwować z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami z grilla.

Szaszłyk wieprzowy z owocami

Czas przygotowania: 45 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
  • 1/2 szklanki domowego sosu Barbecue. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy skorzystać z gotowego Sosu BBQ Hellmann’s
  • 2 czerwone cebule
  • 8 suszonych moreli
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 patyczków do szaszłyków
  • 2 opakowania ryżu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę, a cebulę na ćwiartki.
  2. Mięso zamarynuj w gotowym sosie BBQ, igiełkach rozmarynu oraz Przyprawie Knorr. Odstaw na pół godziny.
  3. Na patyczki nabijaj najpierw kawałek mięsa, następnie morelę, cebulę i śliwkę. Powtarzaj kolejność.
  4. Gotowe szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony.
  5. Podawaj na ugotowanym ryżu.

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 12 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa hal
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
0

38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe

W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)