Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza. Certyfikaty dla uczniów

fot. powierzone
"Kocham te moje pokręcone garnki, czyli z miłości do kuchni” , to cykl warsztatów kulinarnych# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.
30 i 31 maja 2023 r zapisze się na kartach historii szkoły. W tych dniach uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.
Były to dni intensywnej pracy pod okiem MISTRZA. Poza wiedzą teoretyczną młodzi, przyszli kucharze przygotowywali samodzielnie wiele przepysznych dań. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, wiosenne i smaczne: chłodnik z ogórków, botwinka, kartofel salad, biała kiełbasa w bułce orkiszowej z ketchupem dyniowym, gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym, tort z mascarpone i truskawkami , trifle z mascarpone i sosem czekoladowym oraz lemoniadę.
Cudowna atmosfera, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon Brukwicki, świeżość produktów, smakowitość i estetyka dań przygotowanych przez bardzo zaangażowaną młodzież, spowodowała, że chcemy więcej ;) kolejne spotkanie we wrześniu. Nie możemy się już doczekać :)
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów. Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
















Czytaj również
- Uroczyste pożegnanie. Maturzyści odebrali świadectwa
- Sprawdzili swoją wiedzę. Liliana w gronie laureatów powiatowego konkursu
- Drzwi Otwarte w „Żegludze”. Uczniowie zapoznali się z ofertą szkoły
- Przed młodzieżą nowy rozdział. Uroczyste pożegnanie maturzystów
- Zakończenie roku maturzystów. „To symboliczny moment zamknięcia pewnego rozdziału”
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)