Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza. Certyfikaty dla uczniów
fot. powierzone
"Kocham te moje pokręcone garnki, czyli z miłości do kuchni” , to cykl warsztatów kulinarnych# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.
30 i 31 maja 2023 r zapisze się na kartach historii szkoły. W tych dniach uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.
Były to dni intensywnej pracy pod okiem MISTRZA. Poza wiedzą teoretyczną młodzi, przyszli kucharze przygotowywali samodzielnie wiele przepysznych dań. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, wiosenne i smaczne: chłodnik z ogórków, botwinka, kartofel salad, biała kiełbasa w bułce orkiszowej z ketchupem dyniowym, gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym, tort z mascarpone i truskawkami , trifle z mascarpone i sosem czekoladowym oraz lemoniadę.
Cudowna atmosfera, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon Brukwicki, świeżość produktów, smakowitość i estetyka dań przygotowanych przez bardzo zaangażowaną młodzież, spowodowała, że chcemy więcej ;) kolejne spotkanie we wrześniu. Nie możemy się już doczekać :)
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów. Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Uczniowie na wycieczce. Odwiedzili obserwatorium astronomiczne
- Uroczyste ślubowanie. Przyjęci do grona szkolnej społeczności
- Narodowe Czytanie w Krzywoustym. Szkoła włączyła się w akcję
- Uczniowie "Łokietka" powitali nowy rok szkolny. Uroczysta inauguracja
- "Żegluga" rozpoczyna nowy rok szkolny. Uroczystość zakończył koncert
Urozmaicona śniadaniówka. Co powinno się w niej znaleźć?
W porannym pośpiechu trudno skomponować pożywne# drugie śniadanie dla dziecka? A jednak warto poświęcić temu chwilę zastanowienia.
(czytaj więcej)Dzisiaj Święto Podwyższenia Krzyża Pańskiego. "Najważniejsza relikwia"
Dzisiaj Kościół katolicki obchodzi Święto Podwyższenia# Krzyża Pańskiego. Związane jest ono z tradycją odnalezienia relikwii krzyża, na którym umarł Jezus Chrystus. To dla dla chrześcijan największa, najważniejsza relikwia.
(czytaj więcej)Grzybiarzu, apelujemy o rozwagę! O jakich zasadach należy pamiętać?
Grzybobranie to dobry sposób na spędzenie wolnego# czasu i aktywny wypoczynek na łonie natury. Jednak należy pamiętać o ważnych aspektach bezpieczeństwa. Często grzybiarze wybierają się do lasu w pojedynkę, przeceniając swój zmysł orientacji w terenie. Policjanci apelują o rozsądek, rozwagę i większą wyobraźnię.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Pierwszej Pomocy. Nie bądź bierny
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji#, gdy szybka reakcja otoczenia może uratować życie! Przypominamy o tym, świętując Światowy Dzień Pierwszej Pomocy.
(czytaj więcej)