Dziś mamy 15 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

31 grudnia 2023

Łatwe w przygotowaniu. To noworoczne ciasto podbije serca gości

fot. powierzone

fot. powierzone

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. #Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!

Uroczyste spotkania w gronie najbliższych są jeszcze lepsze, gdy towarzyszy im zapach domowych wypieków. Oprócz tradycyjnych pierników, makowców i serników warto pokusić się o przygotowanie miodowca. To ciasto podbija serca gości i znika z patery błyskawicznie. Dodatek miodu i migdałów zapewnia głęboki, złożony smak, który przełamuje delikatnie odświeżający krem.

- Placki na miodowiec to rodzaj ciasta półkruchego, które uzyskujemy m.in. poprzez zastosowanie całych jaj, nie tylko żółtek – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Takie ciasto trudno zepsuć, bo nie wymaga specjalnych umiejętności i bardzo łatwo się piecze. Co więcej, dobrze łączy się z kremem, dzięki czemu deser ma rozpływającą się w ustach, krucho-kremową strukturę.

Przepis – MIODOWIEC

Składniki na ciasto

60 dag mąki tortowej

2 jaja M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 żółtka z jaj M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 łyżeczki sody

1/2 szklanki mielonych migdałów

1 kostka dobrej jakości margaryny do wypieków

4 łyżki miodu

3/4 szklanki drobnego cukru

3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

Składniki na krem

1 litr mleka 3,2%

½ kostki masła

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

cukier wanilinowy, w zależności od preferencji ½ do 1 opakowania

sok z ½ cytryny

Placki miodowe pieczemy dzień przed przygotowaniem ciasta. Na stolnicy lub silikonowej macie mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, mielone migdały i cukier. Rozcieramy z posiekaną margaryną do momentu uzyskania konsystencji piasku. Następnie dodajemy miód, jaja i żółtka oraz jogurt i zagniatamy. Ciasto powinno odpocząć minimum pół godziny w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 placki do blachy o wymiarach ok. 22 x 37 cm. Pieczemy kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w trybie grzałki góra / dół przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu – placki staną się twardsze, co jest pożądanym efektem.

W dniu przygotowania ciasta odlewamy z mleka ¾ szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej porcji mleka rozprowadzamy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Powoli wlewamy do bardzo delikatnie gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia – trzeba uważać, by nie zrobiły się grudki. Przekładamy do misy, w której będziemy ucierać krem i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, co zapobiegnie utworzeniu się „skórki” na powierzchni budyniowej masy. Po ostygnięciu ucieramy z miękkim masłem i sokiem z cytryny.

W blaszce układamy kolejno: placek, warstwę kremu, drugi placek z warstwą kremu i przykrywamy ostatnim plackiem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej odświeżający efekt, możemy spód ostatniego placka posmarować cienką warstwą powideł wiśniowych lub śliwkowych. Wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą kremu i dekorujemy według uznania drobnym brązowym cukrem, polewą karmelową lub czekoladową, a na koniec dekorujemy migdałami.

Materiał: Sylwia Makowska-Rzatkiewicz

Oceń artykuł: 11 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)