Dziś mamy 28 lipca 2017, piątek, imieniny obchodzą:
27 maja 2015

Rolada królewska pani Jadzi

fot. pow.

fot. pow.

Przepis nadesłała do nas pani Jadzia. Niedługo ukaże się jej książka kulinarna pt. "Jadzia gotuje i inspiruje". Przedstawiamy przepis na królewską roladę.

Autorka przepisu czuje się związana z Nakielską Ziemią, ponieważ urodziła się w Chrząstowie i prawie wszystkie wakacje spędzała w Sadkach. 

To już właśnie w tych najmłodszych latach mama pani Jadwigi wpajała jej miłość do gotowania. W książce znajdzie się prawie 300 przepisów w 10-ciu działach.Przedstawiamy przepis na roladę królewską wg przepisu pani Jadwigi. Nadaje się jako danie i ozdoba zimnego bufetu lub jako wyborna wędlina do chleba. Połączenie mięsa drobiowego z pieczarkami i warzywami nadaje wspaniały smak i aromat.

Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
  • 1 mały filet z kurczaka,
  • 30 dag pieczarek, 
  • 20 dag żółtego sera,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 małego selera,
  • 1 cebula mała,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, oregano, vegeta, czosnek granulowany do smaku, masło do smażenia.

Przygotowanie:

Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż grzbietu na połowę. Każdą połowę przekroić w poprzek nie przecinając do końca, rozłożyć i lekko rozbić z dwóch stron, posypać solą, pieprzem. Marchew, pietruszkę, seler ugotować w wodzie z dodatkiem pieprzu, vegety do smaku, przestudzić i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki umyć pokroić w ćwierć talarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki, smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się grzybów,przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano.

Podgrzewając na wolnym ogniu wsypać ser starty na tarce o grubych oczkach lub pokrojony w mniejsze kawałki, mieszając do czasu jego rozpuszczenia, przestudzić. Mały filet umyć, zmielić lub rozdrobnić blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, wsypać pokrojoną włoszczyznę i natkę pietruszki, dodać jajko oraz bułkę tartą i wyrobić gładką masę. Rozbite płaty dużego filetu rozłożyć na papierze do pieczenia, posypać solą, pieprzem, rozłożyć po połowie farszu mięsno-warzywnego, połowę usmażonych pieczarek z serem i delikatnie zwinąć roladę, posypać solą, pieprzem i całość zawinąć w papier.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem, ułożyć zwinięte rolady złączeniem do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 70 min, ewentualnie wlać podczas pieczenia niewielką ilość gorącej wody.

Po upieczeniu pozostawić w papierze do przestudzenia. Zimne odwinąć z papieru, pokroić w cienkie lub grubsze plastry wg potrzeby.

materiał: Jadwiga Smolińska

Oceń artykuł: 110 78

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (6) Zgłoś naruszenie zasad

    • -13 (23)

    Kuba, w dniu 27-05-2015 17:08:21 napisał:

    Rolada pani jadzi wygląda jak gÓ wno

    odpowiedz

    • -6 (22)

    asdqweqwe, w dniu 27-05-2015 18:06:59 napisał:

    Jak można wrzucać na strone takie gówno jeny niedługo będzie Przepis na stolec wujka alfreda

    odpowiedz

    • 11 (15)

    kris, w dniu 28-05-2015 09:02:07 napisał:

    I co, że przepis? Może ktoś spóbuje! Nie wszyscy żywią się w pizzeriach. A ten portal to nie tylko kronika kryminalna. Większych problemów nie macie?

    odpowiedz

    • 1 (3)

    łamaniec, w dniu 30-05-2015 19:00:57 napisał:

    kuba g ó-wno to ty masz pod czachą!!!!!!!

    odpowiedz

    • 1 (1)

    mania, w dniu 22-12-2016 11:30:50 napisał:

    właśnie mnie p.Jadzia zainspirowała dzisiaj go wypróbuję a czytając niektóre komentarze to zastanawiam się co z was za LUDZIE np. taki kuba napiszę małą literą bo na dużą nie zasługuje chyba brak mu mózgu bestie nie ludzie

    odpowiedz

    • 0 (0)

    jagoda, w dniu 10-04-2017 18:45:50 napisał:

    Trochę za dużo chamstwa jak komis nie pasuje innych niech mię obraza4807

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Terminale płatnicze stacjonarne i mobilne
59PLN od 27zł/mcPLN
Gimnastyka korekcyjna
Botox i wypełniacze
Miał
tona (23Mj/kg) / 500PLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Rolery - mezoterapia skóry
Kasy fiskalne Datecs mobilne z kopią elektroniczną
1350PLN PROMOCJAPLN
Jadalnia / pokój dzienny
0

Kriolipoliza – pozbądź się tkanki tłuszczowej

Kriolipoliza jest to najskuteczniejsza metoda trwałego usuwania tkanki tłuszczowej, którą można wykonać w Studio Urody i Odnowy Biologicznej.

(czytaj więcej)
0

Sześć koncertów za nami. Który był najlepszy? (sonda)

Kolejna edycja imprezy pn. „Przystań w kolorze blue” już za nami. Do grona koncertujących# w Nakle gwiazd dołączyła Cleo. To dobry moment, by sprawdzić, który z wszystkich występów najbardziej Wam się podobał.

(czytaj więcej)
0

Karma dla psów i kotów OptimaNova: gdzie kupić i czy warto?

OptimaNova to hiszpańska marka wysokiej jakości karm. Produkowana jest w rejonach Madrytu. To, co wyróżnia karmy tej marki to wyjątkowo wysoka zawartość mięsa w składzie: od 65 do 70 proc.# Na polskim rynku tak wysokiej jakości karma dla psów i kotów jest rzadkością.

(czytaj więcej)
0

Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy

Smak kawowego naparu zależy nie tylko od rodzaju i jakości kawy ziarnistej (mielonej), ale także od sposobu jej przygotowania i naszych umiejętności. Najprostszym sposobem na szybkie rozkoszowanie się ulubionym napojem jest zakup odpowiedniego ekspresu do kawy. Nie oznacza to jednak, że sprawa jest zakończona.

(czytaj więcej)