Dziś mamy 22 lipca 2017, sobota, imieniny obchodzą:
01 sierpnia 2015

Ciasto, które zawsze się udaje

Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec"

Do zrobienia tego placka potrzebujesz dosłownie kilku minut, sezonowych owoców, pamiętaj także o słoiku.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 2,5 szklanki maki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masla lub margaryny
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Składniki "mokre" - jajka, maślankę, cukier oraz olej wlewamy do słoika. Szczelnie go zakręcamy i energicznie mieszamy. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy składniki ze słoika i mieszamy.

W ten sposób powstało ciasto, które przekładamy na wysmarowaną formę. Na cieście układamy owoce, najlepiej sprawdzą się śliwki, wiśnie, jabłka bądź brzoskwinie, w zależności od upodobań i dostępności owoców. 

Przygotowujemy kruszonkę - czyli mieszamy wszystkie niezbędne do jej przygotowania składniki i kruszymy nad owocami.

Maślankowca wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy lukier.

Smacznego!

Oceń artykuł: 133 106

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (7) Zgłoś naruszenie zasad

    • 5 (5)

    Henryk Adamczyk, w dniu 08-08-2015 09:51:29 napisał:

    Sprawdziliśmy,pychota,polecamy !

    odpowiedz

    • 2 (4)

    asus, w dniu 18-08-2015 20:47:59 napisał:

    bardzo smaczny i szybki do zrobienia dziękuje polecam

    odpowiedz

    • 2 (4)

    kobren, w dniu 29-08-2015 22:34:20 napisał:

    dobry i super łatwy, polecam !!! Ze śliwkami -pycha !!!

    odpowiedz

    • 3 (5)

    uczeń cukiernik, w dniu 01-09-2015 07:09:04 napisał:

    spróbowałem przepyszny polecam

    odpowiedz

    • 3 (5)

    Grubaska 81, w dniu 19-09-2015 16:14:08 napisał:

    troche kaloryczny

    odpowiedz

    • -8 (8)

    karolina, w dniu 29-10-2015 18:50:31 napisał:

    co to za biedne ubogie ciasto ile masy przybedzie dodac trohe drozdzy zamiast proszku do pieczenia kostke sera z cukrem vanilinowym zawinąc jak makowiec lub zalozyc ciasto lekko na ser i wyjdzie kołacz starodawny hyba nedza tam

    odpowiedz

    • -1 (1)

    KRYSTYNA, w dniu 30-06-2016 13:05:49 napisał:

    Najlepszy z rabarbarem. Cała rodzinka chwaliła! Pychotka!!!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

MEBLE PIOTR PASIEKA
Miał
tona (23Mj/kg) / 500PLN
Baterie
od 0,90PLN
Fotopoduszka Jasiek
29,90PLN
Zestaw wypoczynkowy na stelażu drewnianym
Kwasy...
Wypożyczalnia samochodów
Sprawdzanie skuteczności hamowania
0

Kriolipoliza – pozbądź się tkanki tłuszczowej

Kriolipoliza jest to najskuteczniejsza metoda trwałego usuwania tkanki tłuszczowej, którą można wykonać w Studio Urody i Odnowy Biologicznej.

(czytaj więcej)
0

Sześć koncertów za nami. Który był najlepszy? (sonda)

Kolejna edycja imprezy pn. „Przystań w kolorze blue” już za nami. Do grona koncertujących# w Nakle gwiazd dołączyła Cleo. To dobry moment, by sprawdzić, który z wszystkich występów najbardziej Wam się podobał.

(czytaj więcej)
0

Karma dla psów i kotów OptimaNova: gdzie kupić i czy warto?

OptimaNova to hiszpańska marka wysokiej jakości karm. Produkowana jest w rejonach Madrytu. To, co wyróżnia karmy tej marki to wyjątkowo wysoka zawartość mięsa w składzie: od 65 do 70 proc.# Na polskim rynku tak wysokiej jakości karma dla psów i kotów jest rzadkością.

(czytaj więcej)
0

Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy

Smak kawowego naparu zależy nie tylko od rodzaju i jakości kawy ziarnistej (mielonej), ale także od sposobu jej przygotowania i naszych umiejętności. Najprostszym sposobem na szybkie rozkoszowanie się ulubionym napojem jest zakup odpowiedniego ekspresu do kawy. Nie oznacza to jednak, że sprawa jest zakończona.

(czytaj więcej)