Dziś mamy 1 maja 2024, środa, imieniny obchodzą:

19 kwietnia 2019

Pyszny mazurek kajmakowy. Coś specjalnego dla łasuchów

fot. Renata Bolka

fot. Renata Bolka

Przedstawiamy Państwu drugi przepis wielkanocny, który przesłała nam # pani Renata Bolka - przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Mroczy. Tym razem będzie to coś słodkiego.

Mazurek kajmakowy – bardzo szybki przepis

Ciasto kruche:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru

Kajmak /można kupić gotowy w puszce/ lub zrobić samemu!
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g masła
- 1 łyżka wanilii lub cukier waniliowy
- 2 łyżki prażonych płatków

Wykonanie: 
Wszystkie składniki ciasta wkładam do miksera i miksuję przez chwilkę do czasu, aż powstanie masa zbijająca się w kulki. Ciasto wyjmuję na stolnicę, formuję dużą kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowuję prostokąt. Brzegi ciasta zwijam w rulonik, tak aby powstał zgrabny rant. Ciasto wstawiam na 30 minut do schłodzenia w lodowce.

Po schłodzeniu piekę spód mazurka około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, wyjmuję i studzę, następnie przygotowuję kajmak.

Na patelnię teflonową wlewam mleko skondensowane, dodaję masło i ekstrakt waniliowy. Mieszając gotuję na małym ogniu przez 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewam ją na spód mazurka i posypuję podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

materiał: Renata Bolka

Oceń artykuł: 23 28

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Bobi, w dniu 23-04-2019 05:26:05 napisał:

    Tak

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Pamiątka A4
20,00 zł PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
0

Gdzie możesz korzystać z aplikacji mObywatel? Twój cyfrowy asystent

Majówka zwykle jest długo wyczekiwaną okazją do odpoczynku#, a tegoroczna zapowiada się wyjątkowo obiecująco - ze względu na jej długość i urokliwą pogodę. Bez względu na to, czy planujesz relaksować się w pobliżu domu czy wyruszysz w podróż - sprawdź, dlaczego warto spędzić ją z mObywatelem!

(czytaj więcej)
0

Zafałszowane oregano. W przyprawie często znajdują się obce rośliny

Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym #świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!

(czytaj więcej)
0

Jak założyć łąkę kwietną? Otoczenie nabierze sielskiego charakteru

Kwietne łąki coraz częściej zastępują tradycyjne #trawniki. Składają się z barwnych, kwitnących roślin jednorocznych, bylin i traw. Dzięki nim otoczenie nabiera sielskiego charakteru, staje się odprężającym miejscem rekreacji, domem dla wielu pożytecznych zwierząt i istnym rajem dla zapylaczy! Zastąpienie trawnika kwietną łąką to oszczędność czasu i energii! Nie musimy jej regularnie kosić, nawozić i podlewać, aby cieszyć się jej urokiem przez cały sezon wegetacyjny.

(czytaj więcej)
0

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa Ratowniczego. Zasługują na uznanie

Pasja i wola działania zasługuje na uznanie! Dziś Międzynarodowy Dzień# Psa Ratowniczego.

(czytaj więcej)