Dziś mamy 6 grudnia 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

15 kwietnia 2020

Szachiści obchodzili Święto Chrztu Polski. Turniej cieszył się zainteresowaniem

14 kwietnia pod patronatem I LO im. Stanisława Wyspiańskiego w Szubinie i Szubińskiego #Domu Kultury szachiści obchodzili Święto Chrztu Polski, grając w 58 Turnieju Szachowym SZUBIN OPEN LICHESS "Chrzest Mieszka I 966".

Ponownie na starcie znaleźli się zawodnicy z kilku województw, a całość była komentowana na żywo przez Ewę Karkowską (MKS EMDEK Bydgoszcz) i Aleksandrę Dąbrowską (BKS Chemik Bydgoszcz) na portalu Twitch.tv. Grano tempem 3 minuty + 2 sekundy na zawodnika w godzinach 18.00-20.00. Turniej przygotowali: Piotr Szybowicz i Mikołaj Włoch.

Tym razem walka była bardzo zacięta i o wygranej w turnieju zadecydowała punktacja pomocnicza. Zwraca także uwagę ciekawa taktyka Alana Jagodzińskiego, którego tajemnic nie będziemy jednak zdradzać konkurentom. Lista medalistów przedstawiała się następująco: I miejsce Mateusz Budnik (BKS Chemik Bydgoszcz) - 49 punktów (20 rozegranych partii, 75% wygranych, 25% berserków), II miejsce Przemysław Szmidt (KSz Gambit Świecie) - 49 punktów (24 rozegrane partie, 54% wygranych, 25% berserków), III miejsce Alan Jagodziński (I LO Szubin) - 45 punktów (31 rozegranych partii, 35% wygranych, 16% berserków).

Po raz pierwszy w turniejach szubińskich online wystąpiła większa liczba szachistów z całego powiatu nakielskiego. Na uwagę zasługuje fakt, iż w pierwszej dziesiątce championatu znalazło się ich aż siedmiu: III miejsce Alan Jagodziński (I LO Szubin), V miejsce Piotr Szybowicz (I LO Szubin), VI miejsce Hubert Gabryszewski (NOK Nakło), VII miejsce Jerzy Białas (UKS Szachowa Dwójka Szubin), VIII miejsce Jarosław Wiśniewski (NOK Nakło), IX miejsce Olaf Jagodziński (I LO Szubin), X miejsce Krzysztof Michalak (NOK Nakło). Z zawodach grali także: Jan Rosiński (LUKS Feniks Mrocza), Adam Jagodziński (Miastowice) i Sebastian Król (SzDK Szubin / SP Rynarzewo).

Wyniki pierwszej 10 turnieju

Miejsce

Zawodnik

Klub

Punkty

1

Mateusz Budnik

BKS Chemik Bydgoszcz

49

2

Przemysław Szmidt

KSz Gambit Świecie

49

3

Alan Jagodziński

I LO Szubin

45

4

Marcin Kołodziejski

Brodnica

39

5

Piotr Szybowicz

I LO Szubin

36

6

Hubert Gabryszewski

NOK Nakło

31

7

Jerzy Białas

UKS Szachowa Dwójka Szubin

27

8

Jarosław Wiśniewski

NOK Nakło

26

9

Olaf Jagodziński

I LO Szubin

24

10

Krzysztof Michalak

NOK Nakło

22


Materiał: PS

Oceń artykuł: 9 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Terminale płatnicze
Koloryzacja - nowoczesne techniki
Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Meble pokojowe
Fotokubek z kolorowym wnętrzem
24,90PLN
0

Zimowa dieta też może być pełna warzyw. Sezon na jarmuż i brukselkę

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. #Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Istnieją warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują i prezentują się na talerzach najlepiej. Najwyższa pora docenić smak i wszechstronność jarmużu oraz brukselki.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)