Dziś mamy 6 lipca 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

02 kwietnia 2020

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Lepsza odporność dzięki zdrowym produktom

fot. Infowire.pl

fot. Infowire.pl

Sezon na infekcje to czas, kiedy bardziej niż zazwyczaj powinniśmy zadbać o siebie i najbliższych#. Widoczne za oknem słońce oraz malownicza wiosenna aura często usypia naszą czujność w obliczu czyhających chorób. W tym szczególnym czasie warto więc naturalnie wzmocnić odporność i skutecznie zmniejszyć ryzyko infekcji m.in. poprzez odpowiednią dietę.

O produktach wspierających nasz organizm oraz domowych sposobach na kuchnię „zero waste” opowiada Gaja Kuroń, ekspertka kulinarna i dietetyk.

Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Działania prewencyjne, wymagają od nas dużo mniej wysiłku i zaangażowania, aniżeli mierzenie się ze złapaną infekcją. Składników bogatych w wit. C i wykazujących właściwości przeciwdrobnoustrojowe, w polskiej kuchni jest cała gama. Włączenie do diety nieco większej ilości produktów takich jak maliny, imbir, cytrusy, miód, natka pietruszki, marchew, cebula czy czosnek to pierwszy krok do wzmocnienia odporności i odpowiedniego zabezpieczenia się przed chorobami. Naturalne superfoods, takie jak burak czy seler, także powinny obowiązkowo znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. - Nie bójmy się owoców czy warzyw w formie zamrożonej. O tej porze roku bezpieczniejsze i dużo bardziej wartościowe są mrożonki, aniżeli pełne chemii rzekomo świeże produkty – tłumaczy Gaja Kuroń, dietetyk cateringu dietetycznego Kuroniowie Diety. - Co więcej, przez wszystkich lubiane maliny czy pomidory, wykazują więcej odżywczych i odpornościowych wartości po przetworzeniu, aniżeli te zerwane prosto z krzaka. Warto zatem śmiało sięgać po malinowe domowe konfitury czy pomidorowe pasty i przeciery. Resztę warzyw czy owoców, w miarę możliwości starajmy się jeść w nieprzetworzonej formie, lub gotując na parze bądź też piec w piekarniku. Taki rodzaj obróbki jest najmniej inwazyjny i zapewni zachowanie przez poszczególne produkty, tego co najcenniejsze – dodaje.

Porządek i zero waste

Poszukiwania wzmacniających i ważnych dla odporności składników, zamiast rozpoczynać zakupową gorączką, warto zacząć od przeglądu zalegających na spiżarnianych półkach zapasów. Popularne kiszonki, które można spotkać niemalże w każdym domu to witaminowa bomba przykryta blaszanym wieczkiem. Co więcej, przetwory tego typu, podobnie jak kefiry i jogurty, których częstotliwość spożycia również warto zwiększyć, wykazują zbawienne działanie na naszą florę jelitową, pozostającą  w ścisłej symbiozie z układem immunologicznym. W domowych zakamarkach nietrudno o znalezienie suszonych ziół czy przypraw, które warto wykorzystać do przygotowania naturalnie wspierających w walce z drobnoustrojami naparów. - W tej roli niezastąpiony pozostaje czarny bez, pokrzywa, nagietek czy rumianek. Silnie rozgrzewający złoty napój z kurkumą, imbirem i cytryną, czy też woda z pyłkiem pszczelim skutecznie wspierają bariery odpornościowe naszego organizmu i pomagają szybciej uporać się z infekcją – tłumaczy Gaja Kuroń. Zdaniem ekspertki domową apteczkę, prócz wszystkim znanych czosnku i cebuli, warto wzbogacić również o goździki czy cynamon. Znane przez nasze babcie zdrowotne walory rosołu, mogą okazać się przydatne nie tylko do wzmocnienia organizmu, ale również przyczynić się do żywnościowej polityki “zero waste”. Wykorzystywane w zupie warzywa wystarczy porządnie umyć i gotować bez obierania, a mięso zamarynować i użyć do przygotowania pysznego gyrosa na kolację. Podobnie jak czerstwy chleb i obierki z jabłek spokojnie możemy wykorzystać w domowej szarlotce czy smacznym kompocie. Zero waste to doskonały sposób, na maksymalne wykorzystanie tego, co akurat mamy pod ręką. Jeśli jednak zapas zgromadzonej żywności zacznie się wyczerpywać lub po prostu chcemy jeść zdrowo unikając długich godzin spędzonych w kuchni oraz na zakupach w zatłoczonych sklepach warto pomyśleć o cateringu dietetycznym. – Nasze zestawy to w pełni zbilansowana dieta oparta na produktach najlepszej jakości.  Zdrowe, naturalne posiłki dostarczamy w dowolne miejsce, do pracy lub domu. To idealna alternatywa dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać i zapewniać organizmowi pełnię składników odżywczych bez wychodzenia z domu -  mówi ekspertka, Gaja Kuroń.

Kuchenne szafki w każdym domu mogą skrywać i skrywają dużo dobrego, dlatego warto sięgać po zdrowe zapasy lub korzystać ze sprawdzonych rozwiązań i unikać wizyt w pobliskich aptekach, jeśli nie jest to konieczne. Zbilansowana dieta, bogata w produkty wspierające nasz układ immunologiczny to dobre działanie profilaktyczne, które w zaciszu domowym może stosować każdy z nas.

Materiał: Infowire.pl

Oceń artykuł: 84 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP500
1399PLN PROMOCJAPLN
Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
DATECS Maluch E.ko
sugerowana cena producenta: 1351,77PLN
Klasyka w nowym wydaniu w kolorze Orzech Koniakowym
Usługi transportowe
Nadanie modnej linii
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)
0

Kto stawia kropkę nad i? Wprost czy między wierszami?

Każdego dnia komunikujemy się z innymi ludźmi. Na kształt wiadomości wpływ# ma nie tylko mówiący, ale również słuchacz. To, co słyszy adresat, ale przede wszystkim to, jak odbiera on daną wypowiedź, oddziałuje znacznie na jego reakcję. Jak zatem mówić, by zostać właściwie zrozumianym?

(czytaj więcej)