Dziś mamy 1 grudnia 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

Ciekawostki

17 listopada 2020 22

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)
11 listopada 2020 1

Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym #czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

(czytaj więcej)
25 października 2020 1

Światowy Dzień Makaronu. Można stworzyć z niego proste i pyszne dania

Jesienne weekendy to doskonała okazja do szukania nowych pomysłów na wspólne spędzenie #czasu w domowym zaciszu. W najbliższą niedzielę nie trzeba będzie ich szukać, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. To świetny pretekst, aby zaangażować wszystkich domowników w przygotowanie prostego i smacznego dania. Wystarczy 5 składników i odrobina czasu. Potrzebni będą też oczywiście miłośnicy makaronu. A takich na pewno nie brakuje, prawda?

(czytaj więcej)
23 października 2020 0

Ani w marcu, ani w październiku. Tegoroczna Otyliada odwołana

Ogólnopolski Nocny Maraton Pływacki OTYLIADA w tym roku został odwołany.

(czytaj więcej)
19 września 2020 0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
17 września 2020 0

Sycąca, aromatyczna i smaczna. Przepis na krem z dyni z czerwoną soczewicą

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach.# Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.

(czytaj więcej)
16 września 2020 9

Coraz więcej legalnie pracujących cudzoziemców. Większość stanowią Ukraińcy

Coraz więcej obcokrajowców legalnie pracuje w Polsce. Obecnie jest ich ponad 658 tys. Jeszcze #dwa miesiące temu było ich o blisko 53 tys. mniej. W większości są to obywatele Ukrainy, Białorusi i Gruzji. Do ubezpieczeń społecznych zgłoszeni są również obywatele bardziej odległych, często egzotycznych krajów. To osoby pochodzące m.in. z Botswany, Republiki Zielonego Przylądka czy Wysp św. Tomasza.

(czytaj więcej)
16 września 2020 5

Dziura ozonowa jest coraz mniejsza. To efekt wysiłków całego świata

Dziura ozonowa od lat jest przedmiotem zmartwień naukowców na całym świecie. Walka o #przywrócenie odpowiedniej kondycji ozonosferze – tak ważnej dla zdrowia i życia nie tylko ludzi, ale także zwierząt i roślin – zjednoczyła ekspertów i polityków z wielu zakątków globu. A co najważniejsze, przynosi efekty. Z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych 16 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej.

(czytaj więcej)
30 sierpnia 2020 0

Postaw na orientalne potrawy. Pyszne przepisy z azjatyckim akcentem

O kuchni orientalnej można rozprawiać długimi godzinami i napisać niejedną książkę, a temat nadal #nie będzie wyczerpany. Jesteście głodni wiedzy? Najlepiej zdobywać ją w praktyce przez… degustację. Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się coraz bliższa polskim smakoszom. Choć kompozycje smakowe bywają zaskakujące, to wyraziste smaki, kuszące aromaty i kolorystyka sprawiają, że orientalnym potrawom nie można się oprzeć. Zachęcamy do wspólnego poznawania azjatyckiej kuchni.

(czytaj więcej)
18 sierpnia 2020 0

Zawody Strzeleckie w Kowalewku. Już 22 sierpnia

Zapraszamy strzelców oraz wszystkich sympatyków# strzelectwa do wzięcia udziału w otwartych zawodach strzeleckich, które odbędą się w sobotę 22 sierpnia o godzinie 11 na strzelnicy w Kowalewku. Rozegrane zostaną konkurencje strzeleckie: – pistolet centralnego zapłonu, karabin centralnego zapłonu „kałach” lub AR15, strzelba.

(czytaj więcej)
12 sierpnia 2020 0

Szpik kostny jest „fabryką” krwinek. Co się dzieje, gdy pojawia się nowotwór krwi?

Ludzki organizm działa jak dobrze zaprojektowane miasto, w którym każdy element ma #określoną, istotną funkcję. I tak, rolę ulic, za pomocą których odbywa się transport niezbędnych do życia produktów - pełnią żyły i tętnice. Układ kostny jest rusztowaniem dla całego ciała, ale jednocześnie konstrukcją ochronną dla narządów wewnętrznych. Poszczególne komórki to mieszkańcy - muszą być silne i zdrowe, żeby móc stale rozbudowywać i odnawiać swoje „miasto”. Tak właśnie działa zdrowy organizm. A co się dzieje, gdy pojawia się nowotwór krwi? Jaką rolę wówczas pełni szpik?

(czytaj więcej)
25 lipca 2020 0

Gry i aplikacje Bezpieczny Przejazd. Sprawdź swoją wiedzę

Wakacyjne podróże ciekawe i bezpieczne z grami i aplikacjami Bezpieczny Przejazd. Dostęp #do informacji demaskujących fake newsy na temat zachowania na przejazdach. Tak PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zachęcają dzieci, młodzież i dorosłych do rozszerzania wiedzy, która zapewni bezpieczne korzystanie z przejazdów kolejowo-drogowych. Działania prowadzone są w ramach kampanii społecznej Bezpieczny Przejazd.

(czytaj więcej)
21 lipca 2020 0

Czas wakacji i wyjazdów. Jak pielęgnować niemowlę w upalne dni?

Jest lipiec, czas wakacji i czas wyjazdów. Mimo trudnej sytuacji związanej z #koronawirusem, jaka obecnie panuje w Polsce i na całym świecie, na pewno większość z nas planuje urlopy. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii w planowaniu takiego wyjazdu z maluszkiem. W głowach świeżo upieczonych mam często pojawia się wiele wątpliwości, dotyczących postępowania z maleństwem. Na pewno zastanawiacie się jak swoją pociechę ubrać w upalny dzień, jak wybrać się z nią w podróż czy jak zabezpieczyć skórę przed promieniami słonecznymi? – radzi Janina Frączek, położna, laureatka 6. edycji ogólnopolskiego konkursu “Położna na medal”.

(czytaj więcej)
01 lipca 2020 1

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)
26 czerwca 2020 0

Słodzić czy nie słodzić? Po które zamienniki cukru warto sięgnąć?

Cukier jest obecny w większości produktów i często nie zdajemy sobie sprawy z #tego, jak dużo go spożywamy. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, powstało wiele zdrowych zamienników. O tym, po które szczególnie warto sięgnąć, opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna.

(czytaj więcej)
25 czerwca 2020 0

Wakacje 2020. Co zrobić, by bezpiecznie dotrzeć do celu?

Wakacje 2020 z pewnością przejdą do historii jako „niezapomniane”, z uwagi na #specyficzną sytuację epidemiologiczną na świecie i związane z tym ograniczenia. Po kilku miesiącach przymusowej izolacji, dzięki poluzowaniu obostrzeń otrzymaliśmy zielone światło m.in. na wyjazdy wakacyjne.

(czytaj więcej)
23 czerwca 2020 1

Lato czeka, a wraz z latem czeka… kuchnia. Wakacyjny jadłospis bez nudy

Stało się! Data w kalendarzu jednoznacznie wskazuje, że oficjalnie można rozpocząć #sezon letni. Na ten moment czekał każdy zmarzluch, który za wakacyjnymi temperaturami tęsknił już od jesieni. Lato to czas, kiedy myśli beztrosko krążą wokół niebieskich migdałów, a grube płaszcze oraz swetry zamienia się na lekkie ubrania i kolorowe kapelusze. Rewolucji ulega także jadłospis. Podpowiadamy, co jeść podczas lata, by było smacznie i różnorodnie.

(czytaj więcej)
23 czerwca 2020 1

Pandemia koronawirusa obniżyła dochody aż 7 na 10 konsumentów

Nie będzie powrotu do rzeczywistości sprzed pandemii Covid-19, a skutki finansowe obecnego kryzysu# będziemy odczuwać przez kilka, jak nie kilkanaście następnych lat. Czas pokaże, czy spełnią się te i inne czarne scenariusze tworzone przez ekspertów na całym świecie.

(czytaj więcej)
12 czerwca 2020 4

Krwi nie można wyprodukować. Dlaczego warto ją oddawać? Czy to bezpieczne?

Krew to lek, którego nie da się wyprodukować w laboratorium. Mimo że badania w kierunku #wyhodowania jej syntetycznego odpowiednika trwają od lat, to nadal pozostają w fazie testów. Bieżące zapotrzebowanie na krew jest jednak ogromne i stale rośnie – szczególnie w okresie letnim. Dlatego ideę krwiodawstwa powinno się szerzyć i promować w społeczeństwie. Kto może zostać honorowym krwiodawcą, dlaczego warto oddawać krew i czy jest to bezpieczne?

(czytaj więcej)
07 czerwca 2020 0

Ogród - miejsce wypoczynku i zabaw. Zadbaj w nim o bezpieczeństwo dzieci

Własny ogród, nawet najmniejszy, jest dziś na wagę złota. Doceniają go teraz szczególnie #rodzice, bo dzięki niemu dzieci mogą niemal bez ograniczeń spędzać czas na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, by zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych na posesji i dokładnie przemyśleć jej aranżację. Zebraliśmy 5 kluczowych zasad, które musimy wziąć pod uwagę, urządzając przydomową przestrzeń.

(czytaj więcej)
07 czerwca 2020 0

Jak nie marnować żywności? Poznaj kilka cennych wskazówek

Wielu z nas coraz częściej zastanawia się, jak żyć bardziej świadomie z założeniem, by #codzienne działania nie wpływały negatywnie na środowisko naturalne. Warto wprowadzać zmiany etapami, zaczynając od codziennych czynności, takich jak np. przemyślane zakupy, a w dalszej kolejności świadome gotowanie. W ten sposób każdy z nas może realnie ograniczyć zjawisko marnowania żywności, które nadal stanowi poważny problem, także w Polsce, gdzie marnuje się aż 247 kg rocznie żywności na osobę! Poznaj kilka zasad Akademii Uwielbiam, które pomogą ograniczyć straty w kuchni!

(czytaj więcej)
0

e-Senior, czyli pomału do celu. Wystarczy przełamać opór

Już jutro, 14 listopada Ogólnopolski Dzień Seniora. W tym roku prezent może być# tylko jeden – pomóc możliwie najbezpieczniej przetrwać ten trudny dla wszystkich czas. I tu zjawiamy się my ze sporą dawką internetowej wiedzy.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)