Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?

fot. GIS
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .
W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).
Ryzyko zarażenia i objawy
Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.
Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- osłabienie,
- żółtaczka.
Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..
Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.
Praca w branży spożywczej
Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):
- powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
- podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
- nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
- w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.
Materiały:
Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk
Proste sposoby na mycie owoców i warzyw
Gorąco? Uważaj na swój posiłek!
Aktualizacja instrukcji w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Szczepienia - strona PZH
7 czerwca 2024 - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności
Źródło: GIS
Czytaj również
Dodaj komentarz
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 23-06-2024 16:19:21 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!