Dziś mamy 20 stycznia 2025, poniedziałek, imieniny obchodzą:

23 czerwca 2024

Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?

fot. GIS

fot. GIS

W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym  do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .

W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).

Ryzyko zarażenia i objawy

Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.

Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:

- bóle brzucha,

- gorączka,

- biegunka,

- nudności,

- wymioty,

- brak apetytu,

- osłabienie,

- żółtaczka.

Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..

Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.

Praca w branży spożywczej

Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):

  • powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
  • podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
  • nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
  • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.

Materiały:

Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk
Proste sposoby na mycie owoców i warzyw
Gorąco? Uważaj na swój posiłek!
Aktualizacja instrukcji w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Szczepienia - strona PZH
7 czerwca 2024 - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 5 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 23-06-2024 16:19:21 napisał:

    Żeby nie być chorym nie kupować produktów podejrzanego pochodzenia .

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
KOBIZE
500PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
0

Rok pełen wyzwań. Z czym mierzyli się żołnierze?

Miniony rok obfitował w zadania #dla kujawsko-pomorskich terytorialsów. Żołnierze mierzyli się ze skutkami powodzi w ramach operacji pk. Feniks, budowali stany osobowe 84 batalionu lekkiej piechoty (84 blp) we Włocławku, jak również wdrażali do użytku nowy Program Strzelań z Broni Strzeleckiej (PSBS). Brygada stale rozwija kompetencje w zakresie zarządzania kryzysowego. Udzielała się również kulturalnie, organizując koncert z okazji Dnia Matki oraz sportowo podczas imprezy Cross WOT w bydgoskim Myślęcinku.

(czytaj więcej)
0

Zaczyna się okres zimowego szaleństwa. Jak bezpiecznie spędzić ferie zimowe?

Zbliżające się ferie to wyczekiwany czas zarówno przez najmłodszych# uczniów klas podstawowych, aż po młodzież ze szkół średnich. Warto zadbać, aby był to czas bezpieczny.

(czytaj więcej)
0

Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu

Więcej ruchu to postanowienie noworoczne, które często# już pod koniec stycznia zostaje niezrealizowane.

(czytaj więcej)
0

Powołanie Stowarzyszenia Metropolia Toruńska. Inauguracja

Podczas walnego zgromadzenia Stowarzyszenia# Miejskiego Obszaru Funkcjonalnego Torunia (MOFT), ogłoszono powołanie Stowarzyszenia Metropolia Toruńska. Potencjał proklamowanej właśnie metropolii to pół miliona mieszkańców, niski poziom bezrobocia i bezpośredni dostęp do autostrady. W historycznym wydarzeniu na zamku w Golubiu-Dobrzyniu uczestniczył marszałek Piotr Całbecki, który w swoim wystąpieniu podkreślił, że decyzja o powstaniu Metropolii Toruńskiej jest ważna, bo jest działaniem na rzecz stabilizacji i rozwoju gospodarczego regionu.

(czytaj więcej)