Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

22 października 2019

„W spiżarni”. Przedszkolaki rozmawiały o przetworach na zimę

fot. Karolina Michna

fot. Karolina Michna

W minionym tygodniu grupa Delfinki z oddziału przedszkolnego w # Olszewce zapoznała się z przeznaczeniem i wyglądem spiżarni.

Dzieci dowiedziały się również co to są przetwory i zapasy na zimę. Omawialiśmy warzywa i owoce, z których można zrobić soki, kompoty, dżemy, powidła itp. Klasyfikowaliśmy owoce oraz przeliczaliśmy je.

Najsmaczniejszą częścią zajęć była degustacja naszych zimowych zapasów. Dzieci miały okazje skosztować pyszny dżem, kompot z jabłek oraz suszone owoce.

Takie zajęcia pozwalają dzieciom wielozmysłowo poznawać, uczyć się poprzez doświadczanie. Im więcej zmysłów uczestniczy w nauce, tym jest lepszy efekt tej nauki.   

materiał: Karolina Michna

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 11 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)