Znamy Smak Roku 2015!
fot. DW
Podczas Jarmarku świętego Wawrzyńca odbył się także XII Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".
Komisja konkursowa w składzie:
Marek Szczygielski - Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
Roman Skiba - specjalista z zakresu etnografii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią;
Aleksandra Gajos - specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie; przyznała nagrody w czterech kategoriach. Kryteria oceny dań i produktów to oryginalność przepisy, tradycja wytwarzania, wygląd oraz walory smakowe.
Do konkursu zgłoszono 87 potraw oraz produktów.
Prezentujemy listę nagrodzonych potraw i ich wytwórców:
- Kategoria produkty i potrawy mięsne:
I miejsce Czernina z kaczki - wytwórca: Ludwika Mrówczyńska
II miejsce Kiełbasa swojska słoikowa - wytwórca: Marlena Bałka
III miejsce Zupa Parzybroda wykonana przez KGW w Bninie
wyróżenienia: kurczak faszerowany po wiejsku- KGW z Karnowa, czarnina na gęsinie wykonan przez panie z KGW w Izabeli
- Kategoria produkty i potrawy jarskie i potrawy z ryb:
I miejsce Lebioda i komosa wytworzone przez OSP Górki Zagajne
II miejsce Zuptówka, Zaklepusy z KGW Gumnowice
III miejsce Zupa z Czarnego Bzu ugotowana przez Jana Pyrę
wyróżnienia: Miód Wielokwiatowy z własnej pasieki Andrzeja Kuś, pałucka rokita z KGW Wiele, Zupa z Pokrzywy Magdaleny Pyry
- Kategoria przetwory owocowe i warzywne:
I miejsce dynia marynowana na słodko-kwaśno wytworzona przez zajazd WiK
II miejsce powidła ze śliwek węgierek z OSP w Górkach Zagajnych
III miejsce Galaretka z czarnego bzu autorstwa Iwony Pyry
wyróżnienia: powidła z glubek wytworzone przez Elżbietę Mindę
- Kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze:
I miejsce chleb żytni z pokrzywą wypieczony przez Iwonę Pyrę
II miejsce chleb na kwasie od Elżbiety Mindy
III miejsce sernik z malinami Marylki upieczony przez sołectwo Małocin
wyróżnienia: drożdżówka ubijana z rabarbarem wypiek Katarzyny Pyry
Komisja konkursowa wyłoniła także produkt, który zasłużył na tytuł "Smak Roku 2015" - otrzymała ją Ludwika Mrówczyńska za czerninę z kaczki.
Wszystkim zwycięzcom gratulujemy. Ciekawe jakie potrawy zaprezentują się za rok.
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
obserwator, w dniu 25-05-2015 11:19:26 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!