Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

24 maja 2015

Znamy Smak Roku 2015!

fot. DW

fot. DW

Podczas Jarmarku świętego Wawrzyńca odbył się także XII Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".

Komisja konkursowa w składzie:


Marek Szczygielski - Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
Roman Skiba - specjalista z zakresu etnografii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią;
Aleksandra Gajos - specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie; przyznała nagrody w czterech kategoriach. Kryteria oceny dań i produktów to oryginalność przepisy, tradycja wytwarzania, wygląd oraz walory smakowe.

Do konkursu zgłoszono 87 potraw oraz produktów.

Prezentujemy listę nagrodzonych potraw i ich wytwórców:

  • Kategoria produkty i potrawy mięsne:

I miejsce Czernina z kaczki - wytwórca: Ludwika Mrówczyńska
II miejsce Kiełbasa swojska słoikowa - wytwórca: Marlena Bałka
III miejsce Zupa Parzybroda wykonana przez KGW w Bninie
wyróżenienia: kurczak faszerowany po wiejsku- KGW z Karnowa, czarnina na gęsinie wykonan przez panie z KGW w Izabeli

  • Kategoria produkty i potrawy jarskie i potrawy z ryb:

I miejsce Lebioda i komosa wytworzone przez OSP Górki Zagajne
II miejsce Zuptówka, Zaklepusy z KGW Gumnowice
III miejsce Zupa z Czarnego Bzu ugotowana przez Jana Pyrę
wyróżnienia: Miód Wielokwiatowy z własnej pasieki Andrzeja Kuś, pałucka rokita z KGW Wiele, Zupa z Pokrzywy Magdaleny Pyry

  • Kategoria przetwory owocowe i warzywne:

I miejsce dynia marynowana na słodko-kwaśno wytworzona przez zajazd WiK
II miejsce powidła ze śliwek węgierek z OSP w Górkach Zagajnych
III miejsce Galaretka z czarnego bzu autorstwa Iwony Pyry
wyróżnienia: powidła z glubek wytworzone przez Elżbietę Mindę

  • Kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze:

I miejsce chleb żytni z pokrzywą wypieczony przez Iwonę Pyrę
II miejsce chleb na kwasie od Elżbiety Mindy
III miejsce sernik z malinami Marylki upieczony przez sołectwo Małocin
wyróżnienia: drożdżówka ubijana z rabarbarem wypiek Katarzyny Pyry

Komisja konkursowa wyłoniła także produkt, który zasłużył na tytuł "Smak Roku 2015" - otrzymała ją Ludwika Mrówczyńska za czerninę z kaczki.

Wszystkim zwycięzcom gratulujemy. Ciekawe jakie potrawy zaprezentują się za rok.

Oceń artykuł: 240 189

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    obserwator, w dniu 25-05-2015 11:19:26 napisał:

    Po raz kolejny zastanawiam się nad tym konkursem.Co tak naprawdę ma wpływ na ocene, bo chyba nie do końca tradycyjne,lokalne potrawy.Czy nie lepiej rozdzielic ten konkurs na prawdziwie stare tradycyjne potrawy,i na te inne ?Oczywiście gratuluję wszystkim którzy wygrali i wogóle nie neguję wyników,ale pamiętam ze swego czasu jury chodziło po namiotach i można było zaserwowac potrawy tak jak sie chciało i opowiedziec troche o historii potrawy i to było zdecydowanie lepsze,a nie zamykanie potraw w sali gdzie nikt nie ma dostępu i gdzie zawsze można zarzucić juri że nie posmakowali wszystkich potraw.Fajnym pomysłem było by też rozdzielenie organizacji typu KGW i osob prywatnych którzy gotuja w warunkach domowych a restauracji i zakładów np.cukierniczych,ktrórzy gotuja w warunkach bardziej profesjonalnych majac dostęp do różnych ulepszaczy,pieców isprzętów gastronomicznych .Myślę że organizatorzy mają cały rok by się nad tym zastanowić bo przecież najlepiej jest by każdy konkurs nie wzbudzał zadnych watpliwosci.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Budowa magazynów
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)