Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

08 kwietnia 2020

Sesja sejmiku województwa. Przyjęto program pomocy dla przedsiębiorstw

Sesja Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, fot. Szymon Zdziebło /tarantoga.pl

Sesja Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, fot. Szymon Zdziebło /tarantoga.pl

W związku z epidemią Covid-19 sejmik województwa obradował dziś (8 kwietnia) w trybie #zdalnym (online). Zgromadzenie przyjęło przygotowany przez zarząd województwa program pomocy dla małych i średnich przedsiębiorstw, wśród których wiele znalazło się obecnie w bardzo trudnej sytuacji.

Marszałkowski program wsparcia dla niewielkich firm obejmuje pożyczki i poręczenia na bardzo korzystnych warunkach. Będą się o nie mogły ubiegać przedsiębiorstwa zarejestrowane w Kujawsko-Pomorskiem lub planujące inwestycje w naszym regionie.

Radni wysłuchali informacji zarządu województwa na temat działań związanych z epidemią Covid-19 oraz sprawozdań z realizacji programu przeciwdziałania narkomanii i wojewódzkiego programu na rzecz osób niepełnosprawnych. Sejmik przyjął uchwałę dotyczącą dotacji na ochronę i remonty konserwatorskie zabytków oraz uchwałę regulującą tryb prac na strategią polityki społecznej województwa.

Przeprowadzenie obrad sejmiku w trybie zdalnym jest możliwe (bez zmiany regulaminu) na mocy tak zwanej specustawy, przyjętej przez Sejm 31 marca w związku z epidemią Covid-19. W sali sesyjnej obecni byli jedynie przewodnicząca sejmiku Elżbieta Piniewska, marszałek Piotr Całbecki i przedstawiciele klubów. Wszyscy pozostali radni uczestniczyli w obradach online, za pomocą narzędzia umożliwiającego zabieranie głosu w debacie oraz głosowanie, a także elektroniczną rejestrację posiedzenia.

Materiał: Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Miłowski, w dniu 09-04-2020 08:37:17 napisał:

    Jakieś konkrety czy tylko lelum polelum?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Naczepa platforma
Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Kanapa
Meble kuchenne
Fotokubek magiczny
29,90PLN
Posnet XL
sugerowana cena producenta: 3431,70PLN
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)