Dziś mamy 5 sierpnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

14 grudnia 2019

Pszczelarze podsumowali bieżący rok. Poruszono kilka tematów

fot. MM

fot. MM

10 grudnia w restauracji „Stary Spichlerz” w Nakle spotkali się członkowie nakielskiego #koła pszczelarzy. Zebranie to było doskonałą okazją do podsumowania kończącego się już roku kalendarzowego, który jak się okazało, nie był łatwy zarówno dla pszczelarzy, jak i samych owadów, którymi na co dzień się oni zajmują.

Spotkanie otworzył przewodniczący Koła Pszczelarzy w Nakle Ludwik Żurek, który wraz z pozostałymi członkami koła poruszył tematy związane m.in. z obecnie panującą sytuacją w pszczelarstwie. Rok 2019 był niewątpliwie trudny dla pszczelarzy, tak samo zresztą jak i dla całego rolnictwa. Dlaczego? Wszystko to ze względu na panującą suszę. Ponadto w roku bieżącym pszczół nie ominęły także choroby, bowiem w jednej z pasiek na pograniczu gmin Nakło i Mrocza wystąpiła choroba zgnilca amerykańskiego pszczół. Zgodnie z przewidywaniami, pasieka ta została wówczas z urzędu zwalczona i spalona. Spore kłopoty przysparza pszczelarzom także choroba zwana warrozą, która przyczynia się do wyniszczania pszczół. Dlatego też ważna jest tu odpowiednia edukacja wśród pszczelarzy, by wiedzieli oni, co się dzieje i mogli dzięki temu natychmiastowo reagować.

Pszczelarze biorą także aktywny udział w edukowaniu społeczeństwa. – W roku 2019 uczestniczyłem w niemalże wszystkich zebraniach sołeckich, edukując rolników i sadowników w zakresie właściwego stosowania środków ochrony roślin – mówił Ludwik Żurek. – Wielu pseudo rolników nie zawsze potrafi zrozumieć, że nie należy dokonywać tego typu zabiegów, czyli oprysków, w czasie dnia. Niestety, ale tego typu działania przyczyniły się również do zmniejszenia populacji pszczół – dodał. Ponadto pszczelarze z nakielskiego koła edukowali dzieci w szkołach podstawowych oraz przedszkolach. – Tutaj kładziemy nacisk na to, by jak najlepiej wyedukować zwłaszcza tych najmłodszych obywateli, którzy powinni posiadać tak samo dużą wiedzę w zakresie ochrony owadów, jak i w ochrony całego środowiska. W tym miejscu pragnę również dodać, że mamy spore wsparcie zarówno ze strony starostwa powiatowego, jak i gminy Nakło, co pomaga nam w pewnym stopniu działać – zaznaczył Ludwik Żurek.

Nakielskie koło pszczelarzy zrzesza obecnie 39 członków oraz ok. 1500 rodzin pszczelich. Koło to obejmuje cały powiat nakielski oraz część powiatu bydgoskiego. Obecnie panujące warunki atmosferyczne niestety nie sprzyjają pszczelarzom. Jeśli pogoda utrzyma się taka, jaka jest obecnie, to będzie ona niewłaściwa do przezimowania rodzin pszczelich. Ponadto pszczelarze z obawami patrzą w przyszłość, bo jeśli rok 2020 również przyniesie ze sobą suszę, to sytuacja na pewno nie ulegnie poprawie. Wiele osób zapewne z obawami patrzy na ciągle rosnące ceny artykułów spożywczych. Czy do ich grona również zaliczymy miód? – Co do samych cen miodu, to rynek jest tak jakby wykładnią. My pszczelarze nie jesteśmy nastawieni na sprzedaż miodu. Chcemy żyć w symbiozie z plantatorami rzepaku i sadownikami. Jeśli zbiory miodu będą na odpowiednim poziomie, to nie spodziewałbym się żadnych znaczących podwyżek jego cen – podsumował przewodniczący Ludwik Żurek.

Oceń artykuł: 7 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (3)

    miód, w dniu 14-12-2019 18:53:15 napisał:

    Katastrofa brak pomysłu na rozwój. Proszę zrezygnować.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Materiały eksploatacyjne do wszystkich drukarek
Od 4,90 PLN
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
Terminale płatnicze
Nowoczesne zabiegi laserowe
Pokój dzienny/ jadalnia
Klasyka w nowym wydaniu w kolorze Orzech Koniakowym
Konstrukcje stalowe
Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Gry i aplikacje Bezpieczny Przejazd. Sprawdź swoją wiedzę

Wakacyjne podróże ciekawe i bezpieczne z grami i aplikacjami Bezpieczny Przejazd. Dostęp #do informacji demaskujących fake newsy na temat zachowania na przejazdach. Tak PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zachęcają dzieci, młodzież i dorosłych do rozszerzania wiedzy, która zapewni bezpieczne korzystanie z przejazdów kolejowo-drogowych. Działania prowadzone są w ramach kampanii społecznej Bezpieczny Przejazd.

(czytaj więcej)
0

Meksyk na talerzu. Poznaj tajniki wyrazistej kuchni meksykańskiej

Meksyk to kraj o bardzo bogatej historii, kulturze, a jego barwny folklor jest rozpoznawalny #na całym świecie. Wszystkie te cechy można również przypisać meksykańskiej kuchni, która w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Decyzja o tym zapadła nie tylko na podstawie wyjątkowych receptur, lecz także ze względu na tradycyjne obrzędy i całą kulturę jedzenia, która powoduje, że każdy meksykański posiłek może zamienić się w huczną uroczystość. Sprawdźcie, co sprawia, że lokalne przepisy stały się światowym fenomenem.

(czytaj więcej)