Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

30 października 2014

Od buraka do lizaka- na tropie cukru

fot. Wesoła Piątka

fot. Wesoła Piątka

Dziecko, aby poznać świat, musi nie tylko zobaczyć, ale przede wszystkim dotknąć spróbować, przeżyć.

W naszym przedszkolu organizujemy różne sytuacje edukacyjne, aby dzieci poznawały otaczający je świat wielozmysłowo. Zaprosiliśmy więc tatę Zuzi, aby przybliżył  zagadnienie powstawania cukru. Przedszkolaki wzięły udział w prezentacji różnego rodzaju buraków (czerwony, pastewny, cukrowy), dokonały próby odnalezienia buraka cukrowego, a następnie oglądały i wyróżniały jego części, określały jego kształt, barwę, wzbogaciły swoją wiedzę na temat wykorzystania buraków. Prześledziły  cykl produkcyjny powstawania cukru przy pomocy prezentacji multimedialnej oraz historyjki obrazkowej. Dzieci określały właściwości cukru, wskazywały na jego zastosowanie oraz konsekwencje spożywania cukru w nadmiernych ilościach.

Spotkanie zakończyło się słodkim  poczęstunkiem.

mat: Wesoła Piątka

Oceń artykuł: 63 26

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)