Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

05 listopada 2019

Nauka rozwiązywania sporów. Odbyły się zajęcia poświęcone mediacji

fot. I LO im. B. Krzywoustego w Nakle

fot. I LO im. B. Krzywoustego w Nakle

W dniach 16-17 października w I Liceum Ogólnokształcącym im. Bolesława Krzywoustego w # Nakle nad Notecią odbyły się zajęcia poświęcone mediacji, będącą alternatywną metodą rozwiązywania sporów.

W spotkaniach z uczniami klas trzecich uczestniczyli: Sędzia Sądu Rejonowego w Nakle nad Notecią Radosław Trzeciak oraz mediatorzy Pani Monika Grzegorek i Pan Marcin Tucholski z M&M Mediatorzy.

Młodzież dowiedziała się m. in. na czym polega mediacja, jakie są jej korzyści, kiedy i w jakich sprawach mogą z niej skorzystać, jakie są skutki mediacji oraz jak przebiega postępowanie mediacyjne. Uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swoich sił, jako prawdziwi mediatorzy, kiedy to podzieleni na grupy musieli rozwiązywać konflikty opisane w kazusach.

Bardzo dziękujemy zaproszonym gościom i młodzieży za zaangażowanie.

materiał: Magdalena Paprzycka/Asystent sędziego w Sądzie Rejonowym w Nakle nad Notecią

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 7

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)