Krajna od Kuchni. Odbyły się pierwsze warsztaty z udziałem dzieci i młodzieży
fot. Agnieszka Andrzejewska
W ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”, realizowanego przez cztery #Lokalne Grupy Działania z terenu historycznej Krajny, Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zorganizowało kulinarne zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży pt. „Krajna od Kuchni”.
Celem spotkań jest promocja walorów kulturowych, w tym kulinarnych historycznej Krajny z wykorzystaniem atrakcyjnych form aktywności tj. warsztatów kulinarnych. Uczestnicy zdobędą ogólną wiedzę dotyczącą regionu, nabędą praktycznych umiejętności przygotowywania tradycyjnych potraw kuchni Krajny, jak również posiądą umiejętność rozpoznawania lokalnych produktów i ich związku z regionem, w którym żyją. Zajęcia odbyły się 19 kwietnia br. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Młodzież przygotowywała tradycyjne produkty i potrawy mączne, w tym chleby. Część praktyczną poprzedził wykład z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”.
W warsztatach uczestniczyły uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Łokietka w Lubaszczu: Zuzanna Piech, Julia Sołdan, Paulina Gawrych, Sara Staszewska, Olga Kochelska i Agnieszka Świderska. Samodzielnie wykonały tradycyjne chleby na zakwasie oraz inne tradycyjne Krajeńskie wyroby piekarnicze.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
- Poczęstunek pełen witamin. Ekologiczna podróż uczniów
- XV Olimpiada Policyjna. Paweł Kowalski z Krzywoustego na 8. miejscu w Polsce
- Kurs "Stewardessy i stewarda linii lotniczych". Szkolenie w Żegludze
- Akcja "Żonkile". Uczniowie wzięli udział w lekcjach tematycznych
- "Środowisko ponad wszystko". Obchody Międzynarodowego Dnia Ziemi
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)