Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

20 października 2019

"Dziki zachód". Nietypowa lekcja geografii

fot. Staszic

fot. Staszic

17. października 2019 r. naszą szkołę odwiedziła Pani Kinga Korycka, przyrodnik, fotograf, badaczka kultur.

Młodzież technikum organizacji turystyki miała okazję poznać szczegóły wyprawy Pani Kingi na Dziki Zachód. "Namiot, plecak, dobre buty, kciuk w górę i w drogę. Czy autostopem rzeczywiście da się podróżować? Blisko 30 parków narodowych od pustyń rodem z westernów aż po dzikie bezdroża Alaski. Gejzery tryskające wodą, niedźwiedzie grizzly i bizony, lodowce i zorza polarna, a do tego czasu gorączki złota oraz legenda Szalonego Konia z polskim akcentem" - w taki sposób nasz Gość opisał swoje doświadczenia z wyprawy. Dziękujemy za inspirowanie nas do podróży przepięknymi fotografiami z odległej Ameryki. Organizatorami wystąpienia była p. Emilia Szamara oraz p. Karol Lizak.

Materiał: Emilia Szamara

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 1 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)