Dziś mamy 24 października 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

19 czerwca 2024

Truskawki pod kontrolą państwowej inspekcji. Przebadano 73 próbki

fot. Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

fot. Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Jednym z zadań realizowanym przez Państwową Inspekcję #Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest sprawowanie nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin przez użytkowników profesjonalnych. Corocznie inspektorzy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykonują ponad 21 000 kontroli w powyższym zakresie, a w ramach prowadzonego monitoringu prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego pobierają około 4000 próbek do badania pod kątem pozostałości substancji czynnych.

W Polsce truskawki są jednymi z popularniejszych owoców, a sezon na nie zaczyna się zazwyczaj pod koniec maja i trwa do końca lipca. Truskawki są bardzo smaczne, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne minerały oraz witaminy, szczególnie C oraz E (naturalne antyoksydanty) oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy B9. Warto zatem wiedzieć, czy ich spożycie na pewno jest bezpieczne i zdrowe.

W 2023 roku PIORiN przebadała 73 próbki truskawek pod kątem obecności pozostałości ponad 500 substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin. W żadnej nie stwierdzono przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości odnoszących się do żywności.

W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin. Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane środki ochrony roślin były dedykowane do upraw wymienionych w etykiecie środka. Spełnienie powyższych wymagań jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich.

Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Oceń artykuł: 3 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Ale , w dniu 19-06-2024 09:35:37 napisał:

    Koniec sezonu na truskawki to inspekcja będzie przeprowadzać kontrole. Śmiech na sali.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 20-06-2024 06:44:36 napisał:

    Do Ale.Oni kontrolują truskawki z Ukrainy chyba

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Budowa hal
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Praca na wysokości
60PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
KOBIZE
500PLN
0

Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?

W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.

(czytaj więcej)
0

"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.

(czytaj więcej)
0

Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS

Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.

(czytaj więcej)
0

Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?

Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.

(czytaj więcej)