"Zbrodnie niemieckie na Krajnie i Pałukach". Ciekawe prezentacje uczennic
fot. powierzone
11 listopada w kościele pw. Matki Boskiej Bolesnej #w Paterku odbyło się uroczyste wręczenie nagród w konkursie na prezentację multimedialną „Zbrodnie niemieckie na Krajnie i Pałukach”.
Po zakończeniu nabożeństwa i koncercie patriotycznym ogłoszono laureatów konkursu.
Z przyjemnością informujemy, że cztery uczennice I LO zdobyły główne nagrody :
1 miejsce – Karolina Kulik – klasa I bch B,
3 miejsce – Julia Jankowska - klasa I ag i Oliwia Kaniewska – klasa II hum,
wyróżnienie – Zofia Balcer – klasa I ag.
Uczennice przygotowały ciekawe prezentacje na temat Zbrodni Pomorskiej w Paterku, Sadkach, Bydgoszczy i innych miastach naszego regionu. W pracach wykorzystały materiały archiwalne i dostępne źródła na temat tych zbrodni dokonanych na Polakach.
Opiekunem laureatek była Pani Violetta Hejza.
Materiał: Justyna Michalska / I LO w Nakle
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Spotkanie edukacyjne. Licealiści w Centrum Onkologii w Bydgoszczy
- Wyjazd integracyjny. Pierwszoklasiści udali się do Gdańska
- Reprezentanci Krzywoustego w etapie okręgowym. Olimpiada o turystyce
- Warsztaty zawodowe. Uczniowie Żeglugi udali się do Szczecina
- "Rok Edukacji Ekonomicznej 2024". Uczniowie kontynuują realizację projektu
Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?
W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.
(czytaj więcej)"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu
Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.
(czytaj więcej)Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS
Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)