Wyjątkowe eksponaty. Meble trafiły do muzeum
fot. Muzeum Ziemi Krajeńskiej
W tym tygodniu do muzeum trafiły wyjątkowe eksponaty#, a mianowicie meble kuchenne wykonane około 1947 r. Ich twórcą był stolarz, mieszkaniec Nakła pan Roman Stucki.
Według wspomnień rodziny swoje umiejętności stolarskie kształcił jeszcze w zakładzie Erica Nassa, który mieścił się u styku ulic Wodnej z Hallera. Następnie pracował w Fabryce Narzędzi Stolarskich Antoniego Wardzińskiego. Pan Roman kontynuował pracę we wspomnianej fabryce po tym jak została znacjonalizowana i połączona z Bydgoskimi Fabrykami Mebli.
Dzięki przekazanym do naszych zbiorów meblom udało się przearanżować część wystawy poświęconej życiu na krajeńskiej wsi. Tak oto odtworzyliśmy wygląd kuchni z połowy XX wieku. Jeśli jesteście ciekawi efektu naszej pracy oraz zainteresowała was historia mebli i ich twórcy to serdecznie zapraszamy do odwiedzenia muzeum.
Serdecznie dziękujemy darczyńcom, którzy przekazali do naszych zbiorów wspomniane przedmioty.
Materiał: Tomasz Pasieka / Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Spotkanie z okazji Dnia Seniora. Nie zabrakło życzeń
- Refleksje po lekturze "Fiołków". Jesienne rozmowy o literaturze
- Gawęda historyczna w bibliotece. "Ktokolwiek jesteś bez ojczyzny"
- Wieniec trafił do muzeum. Eksponat wystawy czasowej
- 25-lecie pracy artystycznej. "Przyklejam zapałki - zapałka po zapałce"
Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?
W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.
(czytaj więcej)"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu
Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.
(czytaj więcej)Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS
Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)