Dziś mamy 24 października 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

23 czerwca 2024

Wyjątkowe eksponaty. Meble trafiły do muzeum

fot. Muzeum Ziemi Krajeńskiej

fot. Muzeum Ziemi Krajeńskiej

W tym tygodniu do muzeum trafiły wyjątkowe eksponaty#, a mianowicie meble kuchenne wykonane około 1947 r. Ich twórcą był stolarz, mieszkaniec Nakła pan Roman Stucki.

Według wspomnień rodziny swoje umiejętności stolarskie kształcił jeszcze w zakładzie Erica Nassa, który mieścił się u styku ulic Wodnej z Hallera. Następnie pracował w Fabryce Narzędzi Stolarskich Antoniego Wardzińskiego. Pan Roman kontynuował pracę we wspomnianej fabryce po tym jak została znacjonalizowana i połączona z Bydgoskimi Fabrykami Mebli.

Dzięki przekazanym do naszych zbiorów meblom udało się przearanżować część wystawy poświęconej życiu na krajeńskiej wsi. Tak oto odtworzyliśmy wygląd kuchni z połowy XX wieku. Jeśli jesteście ciekawi efektu naszej pracy oraz zainteresowała was historia mebli i ich twórcy to serdecznie zapraszamy do odwiedzenia muzeum.

Serdecznie dziękujemy darczyńcom, którzy przekazali do naszych zbiorów wspomniane przedmioty.

Materiał: Tomasz Pasieka / Muzeum Ziemi Krajeńskiej

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 8 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?

W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.

(czytaj więcej)
0

"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.

(czytaj więcej)
0

Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS

Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.

(czytaj więcej)
0

Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?

Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.

(czytaj więcej)