"Powstanie Wielkopolskie na Pałukach i Krajnie". Wyłoniono laureatów konkursu
fot. powierzone
W niedzielę 3 grudnia 2023 r. w Muzeum Ziemi Szubińskiej odbyło się# podsumowanie projektu pt. „DZIEŃ PO DNIU. POWSTANIE WIELKOPOLSKIE NA PAŁUKACH I KRAJNIE”.
Projekt realizowany był przez Szubińskie Towarzystwo Kulturalne we współpracy z Muzeum Ziemi Szubińskiej, Muzeum Ziemi Krajeńskiej i Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego. Zadanie sfinansowane zostało ze środków Powiatu Nakielskiego w ramach otwartego konkursu ofert. W niedzielę w muzeum podsumowano projekt – zaprezentowano wystawę i podsumowano konkurs dla dzieci i młodzieży.
W spotkaniu udział wzięli m.in. burmistrz Mariusz Piotrkowski, członek zarządu powiatu Ignacy Pogodziński, ks. dziekan Tadeusz Lesiński, członkowie organizacji oraz wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni w konkursie. Przed ogłoszeniem wyników wiersz zaprezentowała Zuzanna Kłosowska ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Szubinie. Prace nadesłane na konkurs oceniła komisja w składzie: zastępca burmistrza Wioletta Borys-Stachowiak, z ramienia Rady Muzeum Jadwiga Erdmann, przedstawiciel Szubińskiego Towarzystwa Kulturalnego Patrycja Banasiak. Komisja dokonała analizy prac konkursowych zgodnie z przyjętymi w regulaminie kryteriami. Na konkurs nadesłano prace ze: Szkoły Podstawowej nr 2 w Szubinie, Szkoły Podstawowej w Królikowie, Szkoły Podstawowej w Kowalewie, Szkoły Podstawowej w Rynarzewie, Szkoły Podstawowej w Turze, Liceum Ogólnokształcącego w Szubinie, Placówki Wsparcia Dziennego w Szubinie, zajęć plastycznych SzDK, Szkoły Podstawowej im. Jana Czochralskiego w Kcyni, Szkoły Podstawowej im. H. Sucharskiego w Sadkach, Liceum Ogólnokształcącego im. B. Krzywoustego w Nakle nad Notecią. Nagrodzeni pracowali pod kierunkiem nauczycieli i instruktorów: Hanny Zawadzkiej-Pleszyńskiej, Magdaleny Itrich, Elżbiety Lasik, Marleny Nowaczewskiej, Anny Kubalewskiej, Małgorzaty Otto, Hanny Molenda, Violetty Hejza, Marioli Polańskiej, Piotra Szybowicza.
Wręczenia nagród dokonali burmistrz Szubina Mariusz Piotrkowski i koordynator projektu Kamila Czechowska.
Wyniki:
Klas „0”- III: I miejsce Apolonia Kurowska zajęcia SzDK; II miejsce Jan Rozkowiński Szkoła Podstawowa w Rynarzewie; III miejsce Bartosz Osiński Placówka Wsparcia Dziennego w Szubinie; Wyróżnienie: Michalina Zygowska z zajęcia SzDK.
Klas IV-VIII szkół podstawowych: I miejsce Zofia Masiakowska Szkoła Podstawowa w Kcyni; II Julia Adamowska Szkoła Podstawowa w Rynarzewie; III miejsce Oliwia Wojciechowska Szkoła Podstawowa w Sadkach; wyróżnienia: Antonina Ujazdowska Szkoła Podstawowa w Kcyni; Laura Graba Szkoła Podstawowa w Kowalewie; Zuzanna Sadzińska Szkoła Podstawowa w Rynarzewie; Filip Karol Przybylski Szkoła Podstawowa w Kowalewie.
Klas ponadpodstawowych: I miejsce Oliwia Kaniewska I Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią; II miejsce Anna Koniec I Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią.
W kategorii prace literackie: I miejsce Zuzanna Kłosowska Szkoła Podstawowa nr 2 w Szubinie; II miejsce Sara Graba Szkoła Podstawowa w Kowalewie.
W kategorii specjalne - inna forma: równorzędne I miejsca: Martyna Miziuła I Liceum Ogólnokształcące w Szubinie; Julia Tonn I Liceum Ogólnokształcące w Szubinie; Zofia Kubalewska I Liceum Ogólnokształcące w Szubinie.
Materiał: Kamila Czechowska
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?
W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.
(czytaj więcej)"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu
Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.
(czytaj więcej)Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS
Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!