Dziś mamy 24 października 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

06 czerwca 2024

Interwencje w sektorze owoców i warzyw. Wkrótce nabór wniosków

fot. pixabay

fot. pixabay

Ogłoszenie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o naborze wniosków# o przyznanie pomocy dla interwencji w sektorze owoców i warzyw w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza1 nabór wniosków o przyznanie pomocy w zakresie następujących interwencji:

  • I.7.1 – Poprawa infrastruktury służącej do planowania i organizacji produkcji, dostosowania produkcji do popytu w odniesieniu do jakości i ilości, optymalizacji kosztów produkcji i zwrotu z inwestycji oraz stabilizacji cen producentów owoców i warzyw
  • I.7.2 – Poprawa wyposażenia technicznego wykorzystywanego do koncentracji dostaw i umieszczania produktów na rynku owoców i warzyw
  • I.7.3 – Działania informacyjne, promocyjne i marketingowe w odniesieniu do produktów, marek i znaków towarowych organizacji producentów owoców i warzyw
  • I.7.4 – Wycofanie z rynku owoców i warzyw
  • I.7.5 – Działania na rzecz ochrony środowiska oraz łagodzenia zmian klimatu
  • I.7.6 – Badania i rozwój

1. Nazwa podmiotu właściwego w sprawie o przyznanie pomocy

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

2. Przedmiot naboru wniosków o przyznanie pomocy

1) pomoc w ramach niniejszego naboru przyznawana jest na realizację działań określonych w PO, prowadzących do osiągniecia celów określonych w art. 46 rozporządzenia 2021/21152 do których przypisano interwencje wymienione w Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Do osiągnięcia celów określonych w art. 46 rozporządzenia 2021/2115:

  • lit. a mają służyć działania realizowane w ramach interwencji I.7.1;
  • lit. b mają służyć działania realizowane w ramach interwencji I.7.2; 
  • lit. d mają służyć działania realizowane w ramach interwencji I.7.6;
  • lit. e i f mają służyć działania realizowane w ramach interwencji I.7.5;
  • lit. h mają służyć działania realizowane w ramach interwencji I.7.3;
  • lit. j mają służyć działania realizowane w ramach interwencji I.7.4. 

PO musi przyczyniać się do osiągnięcia celów, o których mowa w art. 46 lit. b), e) i f) oraz lit. d) rozporządzenia 2021/2115.

2) początek realizacji PO nie może zostać zaplanowany przed 1 stycznia roku kalendarzowego następującego po roku, w którym złożony został wniosek o przyznanie pomocy. Czas trwania PO obejmuje min. 3, a max. 7 pełnych lat kalendarzowych

3) pomoc wypłacana jest w formie refundacji części wydatków faktycznie poniesionych w związku z realizacją działań objętych w PO i jest równa wkładowi organizacji producentów (OP)  / zrzeszenia organizacji producentów (ZOP) do funduszu operacyjnego, finansowanemu

ze środków własnych lub składek pochodzących od ich członków oraz pomocy UE. Przy czym ulega ona ograniczeniu do:

  • 4,1% wartości produkcji sprzedanej (WPS) przez daną OP w roku referencyjnym (n-3), przy czym limit ten może zostać zwiększony do 4,6% WPS, jeżeli kwota pomocy wynosząca 0,5% WPS zostanie przeznaczona na działania przypisane do interwencji I.7.3, I.7.4, I.7.5 lub I.7.6
  • 4,5% WPS przez daną ZOP w roku referencyjnym (n-3), przy czym limit ten może zostać zwiększony do 5% WPS, jeżeli kwota pomocy wynosząca 0,5% WPS zostanie przeznaczona na działania przypisane do interwencji I.7.3, I.7.4, I.7.5 lub I.7.6
  • 50% wydatków faktycznie poniesionych w związku z realizacją PO, przy czym limit ten może na wniosek OP lub ZOP ulec zwiększeniu do 60%, jeżeli zostanie spełniony co najmniej jeden z warunków wymienionych w art. 52 ust. 3 rozporządzenia 2021/2115

3. Podmioty uprawnione do ubiegania się o przyznanie pomocy

1) wnioski o przyznanie pomocy mogą składać uznane:

  • organizacje producentów owoców i warzyw (OP)
  • zrzeszenia organizacji producentów owoców i warzyw (ZOP);

2) pomoc przyznaje się OP lub ZOP pod warunkiem, że:

  • wobec tego podmiotu nie została wszczęta procedura zawieszenia albo cofnięcia uznania
  • podmiotowi temu nie zostało zawieszone uznanie w trybie przepisów art. 59 rozporządzenia 2017/8913.

4. Termin i sposób składania wniosków

1) wnioski o przyznanie pomocy w ramach interwencji w sektorze owoców i warzyw I.7.1-I.7.6 objętych niniejszym ogłoszeniem można składać w terminie od dnia 20 czerwca 2024 r. do dnia 22 lipca 2024 r.

2) wnioski o przyznanie pomocy, o których mowa w pkt 1 można składać wyłącznie drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego ARiMR, poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).

3) jeżeli wniosek o przyznanie pomocy nie zostanie złożony za pomocą PUE, ARiMR pozostawi wniosek bez rozpatrzenia oraz poinformuje o tym wnioskodawcę w takiej samej formie, w jakiej został złożony ten wniosek.

5. Szczegółowe warunki przyznania pomocy w ramach interwencji w sektorze owoców i warzyw I.7.1-I.7.6 objętych niniejszym ogłoszeniem określa Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji w sektorze owoców i warzyw, opublikowany na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - otwórz.

6. Dane kontaktowe ARiMR:

Departament Rynków Rolnych ARiMR

telefon: 22 242 06 50

adres mailowy: sekretariat.drr@arimr.gov.pl


1) zgodnie z art. 86 ustawy z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata2023-2027 (Dz. U. 2024 r., poz. 216).

2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2115 z dnia 2 grudnia 2021 r. ustanawiające przepisy dotyczące wsparcia planów strategicznych sporządzanych przez państwa członkowskie w ramach wspólnej polityki rolnej (planów strategicznych WPR) i finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji (EFRG) i z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) oraz uchylające rozporządzenia (UE) nr 1305/2013 i (UE) nr 1307/2013 (Dz. Urz. UE L 435 z 6.12.2021, str. 1—186, z późn. zm.).

3) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/891 z dnia 13 marca 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw, uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do kar, które mają być stosowane w tych sektorach, a także zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 (Dz. Urz. UE L 138 z 25.5.2017, str. 4—56, z późn. zm.).

Źródło: ARiMR

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Praca na wysokości
60PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
0

Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?

W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.

(czytaj więcej)
0

"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.

(czytaj więcej)
0

Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS

Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.

(czytaj więcej)
0

Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?

Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.

(czytaj więcej)