Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

fot. pow.
W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
– Mamy mazurki, mamy ciasta, trzy rodzaje sernika – wyliczała z uśmiechem pani Stanisława podczas II Wiosennego Kiermaszu zorganizowanego w Szubińskim Domu Kultury. Widać, że pieczenie to dla niej nie tylko obowiązek, ale i prawdziwa pasja.
Mazurek – słodka klasyka
Wśród świątecznych wypieków szczególne miejsce zajmuje mazurek – słodki, bogato zdobiony i zawsze wyjątkowy. – Mazurek to jest ciasto kruche. Nie jest trudne. Ciasto kruche, które takie pozostaje do samych świąt – tłumaczy. KGW w Starym Jarużynie przygotowuje nawet miniaturki mazurków, by każdy mógł skosztować, nie czekając do świąt. – Zdajemy sobie sprawę, że nikt nie kupi całego mazurka, skoro do świąt jeszcze trochę czasu, prawda? - mówiła przewodnicząca KGW.
A jak udekorować mazurek? – Tutaj mamy ozdobiony masą czekoladową, są rodzynki, płatki migdałowe, są kwiateczki z opłatka, tak że to wszystko jest jadalne – opowiada z dumą. Niektóre panie w kole stawiają też na masę kajmakową – domową, nie tą sklepową. – Można kupić gotową, ale lepsza byłaby pewnie swoja.
Wielkanoc – święto mięsa i tradycji
Nie samymi słodkościami jednak człowiek żyje. – Święta Wielkanocne to są takie święta, że tak powiem, bardzo mięsne, więc kiełbasa biała, żurek, jajka, szynka, jajka nadziewane rozmaitymi pastami. Co jeszcze? No galarty. Co kto lubi – wymienia pani Rygielska. W kuchni królują tradycja i sprawdzone receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Wielkanocny stół nie byłby pełny bez babek – obowiązkowych w każdej kuchni. A w centralnym miejscu – baranek z masła, nie tylko pięknie wygląda, ale i podkreśla symboliczny wymiar świąt.
Tradycja, która łączy
Choć czasy się zmieniają, a wiele potraw znika z domowych kuchni, Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Jarużynie pokazuje, że tradycja wciąż żyje. I to nie tylko na talerzu – ale w rozmowach, spotkaniach, wspólnym gotowaniu i pieczeniu.
– Robimy wszystko tradycyjne, nic takiego ekstra, nic nowoczesnego – podkreśla Stanisława Rygielska. Ale w tym właśnie tkwi piękno – w prostocie i autentyczności. A smak domowego mazurka, jaj z nadzieniem i białej kiełbasy w żurku? Tego nie da się podrobić.
Rozmówca nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Źródło:
Źródło:
Czytaj również
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)