Dziś mamy 29 stycznia 2022, sobota, imieniny obchodzą:

03 grudnia 2021

Przyprawy i zioła, które wzmocnią serce. Dieta powinna być ciekawa

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Przyprawy i zioła, stosowane regularnie i w odpowiednich ilościach, sprzyjają# zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Największy potencjał na tym polu mają: cynamon, imbir, czosnek, kolendra, pieprz cayenne i kurkuma.

– Pacjentom zdarza się mówić, że jedzenie to dla nich tylko paliwo czy pasza. Jestem zwolenniczką innego podejścia: dieta powinna być nie tylko zdrowa, ale także przyjemna, ciekawa. Zioła i przyprawy pomagają w osiągnięciu tego celu. Są nie tylko źródłem smaku, od tysięcy lat stosuje się je także jako środki mogące mieć działanie bakteriobójcze, wspierające pracę układu odpornościowego poprzez korzystne działanie immunomodulujące — mówi dr n. o zdr. Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, która podczas XXV Międzynarodowego Kongresu PTK przedstawiła przegląd badań z ostatnich trzech lat dotyczących wpływu ziół i przypraw na układ sercowo- naczyniowy.

Cynamon może wpływać na obniżenie ciśnienia

Badacze pod lupę wzięli m.in. cynamon, popularny ze względu na zapach i smak, który ma pewien potencjał w zakresie regulacji poziomu glukozy i stężenia cholesterolu we krwi.

– Wstępne badania pokazują, że odpowiednie spożycie cynamonu może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi — dodaje dr Baltaza.

Czosnek zmniejsza stężenie cholesterolu LDL

Sercu okazuje się sprzyjać także czosnek, w naszej kulturze od dawna wykorzystywany jako tradycyjny środek w przypadku infekcji.

– I okazuje się, że słusznie. To zasługa ajoenu, związku pochodzącego z rozpadu aliny, który ma działanie przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe. Co więcej, czosnek zaburza powstawanie biofilmu bakteryjnego na bardzo początkowym etapie zakażenia, co może mieć zastosowanie w przypadku rozwijającej się infekcji jamy ustnej czy gardła. Substancje zawarte w czosnku obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu w surowicy. Wstępne badania pokazują również, że świeży czosnek, spożywany w dużych ilościach, może obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać obrzęki, przez co może zmniejszać ryzyko zawału serca bądź udaru mózgu — wylicza dr Baltaza.

Ostre przyprawy mogą przeciwdziałać miażdżycy

Z kolei pieprz cayenne, czarny pieprz i papryczka chilli przyspieszają procesy trawienne, wspomagają metabolizm tłuszczów i poprawiają krążenie.

– Badacze przypuszczają, że mogą także spowalniać procesy odkładania się blaszek miażdżycowych na tle prozapalnym — mówi dietetyczka.

Również kurkuma wpływa na obniżenie frakcji LDL-C

Coraz większą karierę robi także kurkuma, a konkretnie zawarta w niej kurkumina. Zazwyczaj o tej substancji mówi się w kontekście jej potencjału przeciwnowotworowego, natomiast okazuje się, że dobrze wpływa ona także na obniżenie stężenia LDL-C.

– Korelacja między spożyciem kurkuminy a wpływem na profil lipidowy była w badaniach szybko zauważona. Jedna z prób pokazała, że stężenie frakcji LDL-C poprawiało się w ciągu 24 godzin. Obserwowano także zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie — wyjaśnia dr Baltaza.

Imbir działa przeciwzapalnie

Kolejną rośliną będącą w kręgu zainteresowań badaczy jest imbir, polecany nawet kobietom w ciąży ze względu na swoje liczne korzyści prozdrowotne.

– Imbir wpływa korzystnie na przewód pokarmowy, działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz ciśnienie. Badania pokazywały, że wpływa pozytywnie na utrzymanie elastyczności naczyń krwionośnych, przez co może być traktowany jako środek pomocny w zapobieganiu chorobom serca — wyjaśnia dr Wanda Baltaza.

Kolendra działa moczopędnie

Obiecująca dla zdrowia serca wydaje się także kolendra, którą nie wszyscy lubią, co wynika z indywidualnych predyspozycji genetycznych. Ta roślina, przypominająca wyglądem natkę pietruszki, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, podobnie jak większość ciemnozielonych warzyw i owoców. Nie to jednak świadczy o jej wyjątkowości.

– Okazuje się, że kolendra ma silne działanie moczopędne, co sprzyja utrzymaniu prawidłowego stężenia LDL cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Oczywiście jeden listek nie wystarczy. Aby osiągnąć wspomniany efekt, kolendrę należy spożywać regularnie — podkreśla ekspertka.

Ile ziół i przypraw trzeba spożywać, żeby odnieść korzyści zdrowotne?

W jakich jednak ilościach trzeba jeść wymienione przyprawy i zioła, by odnieść korzyści zdrowotne? Najnowsze wyniki analiz w tym kierunku przedstawiono przed miesiącem na amerykańskim spotkaniu żywieniowców. Zaprezentowano wyniki dwóch dużych badań.

– W obu tych badaniach uczestnicy stosowali typowo amerykańską dietę, czyli nie badano wpływu na zdrowie dobrze zbilansowanej diety i stosowanych przypraw. W diecie uczestników przeważały węglowodany, 17 proc. energii pochodziło z białka, 33 proc. z tłuszczów, w tym 11 proc. stanowiły tłuszcze nasycone. Udział przypraw w diecie był stopniowo zwiększany co 4 tygodnie. W pierwszym etapie dieta zawierała małą ilość przypraw i ziół, bo tylko pół grama, co odpowiada ok. połowie łyżeczki. W drugim etapie dzienną porcję przypraw zwiększano do 3,3 grama, a w finalnej — do 6,6 grama (ok. 7 łyżeczek).

– To wydaje się sporo, ale jeżeli mądrze podzielimy taką ilość przypraw na wszystkie posiłki w ciągu dnia, wykorzystamy je do sporządzania naparów czy koktajli, to bez trudu uda się taką ilość wkomponować do codziennej diety — zapewnia dr Baltaza.

Na każdym etapie badania uczestnikom mierzono ciśnienie. W czasie, gdy dieta była najbogatsza w przyprawy, było ono niższe. Nie stwierdzono jednak żadnych różnic w zakresie stężenia poszczególnych frakcji cholesterolu czy poziomu cukru we krwi.

– Sądzę, że stało się tak z dwóch powodów. Po pierwsze, uczestnicy badania nie mieli modyfikowanej diety, a tzw. dieta amerykańska należy do jednej z najbardziej przetworzonych i niezdrowych. Po drugie, przypuszczam, że na efekt prozdrowotny stosowanych przypraw w zakresie lipidów i glukozy, przy takim sposobie odżywiania się, potrzeba po prostu więcej czasu — uważa dr Baltaza i dodaje, że potrzebne są dalsze badania w tym kierunku.

Specjalistka przekonuje, żeby w rozmowie z pacjentem na temat zmian w sposobie odżywiania się powiedzieć o potencjale ziół i przypraw.

– Pacjentów warto też uczulić, by zwracali uwagę na skład przypraw, dlatego że wiele mieszanek ma dodatek soli, a nawet cukru lub antyoksydantów, co nie jest wskazane — podsumowuje specjalistka.

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Kapusta biała
1,55PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Stres w pracy oraz jego wpływ na występowanie wypadków przy pracy
49PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Metryczka dziecka A4
20PLN
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)