Dziś mamy 9 grudnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

07 listopada 2024

Potrawy z darów jesieni. Nie zabrakło ciekawych opowieści

fot. powierzone

fot. powierzone

Dnia 23 października uczniowie ZSS w Karnowie# udali się na zajęcia kulinarne do Chrząstowa. Pod czujnym okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich oraz pani sołtys Ewy Kelm, przygotowali potrawy z darów jesieni.

 

Na stołach zagościła "królowa jesieni - dynia". Wprowadzeniem do przygotowania potraw były ciekawe opowieści, dzięki którym uczniowie poznali rodzaje dyń, ich właściwości odżywcze i kulinarne. Podzieleni na grupy przygotowali wspaniałe placki z dyni oraz rozgrzewającą zupę dyniową. Dużym zainteresowaniem  cieszyło się również zdobienie dyń i tworzenie z nich kolorowych i ciekawych ozdób.

Zajęcia zostały przeprowadzone dzięki finansowemu wsparciu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią w ramach projektu na zajęcia pozalekcyjne.

Materiał: Marlena Kowalska, Agnieszka Bembnista

Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 4 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Pomóż dzieciom przetrwać zimę. Ogólnopolska akcja społeczna

Ruszyła XXXII Ogólnopolska Akcja Charytatywna #Pomóż dzieciom przetrwać zimę 2024. Zapraszamy szkoły i wszystkich chętnych do wzięcia udziału w wydarzeniu!

(czytaj więcej)
0

To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu

Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.

(czytaj więcej)
0

Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania

Dziś w Kościele katolickim rozpoczął się czterotygodniowy okres Adwentu#. To czas, który ma przygotować wiernych na okres Bożego Narodzenia.

(czytaj więcej)
0

Nowe rezerwaty przyrody w regionie. Łącznie 150 ha lasów

Z okazji jubileuszu Lasy Państwowe na II Ogólnopolskiej Naradzie o Lasach ogłoszono# powstanie 53 nowych rezerwatów jeszcze w grudniu 2024 r., a kolejne 47 powstaną do końca 2025 r.

(czytaj więcej)