Pomysł na zdrową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przygotuj mini naleśniki
fot. pow.
Mini naleśniki z zimowymi dodatkami, to przysłowiowe# „niebo w gębie” przyrządzone na szybko ze zdrowych i wartościowych składników. Śniadanie, podwieczorek czy kolacja – naleśniczki idealnie sprawdzą się jako zdrowe danie, które ucieszy nie tylko smakiem, ale także wyglądem.
Poniższy przepis to świetny pomysł na zdrową, orkiszową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Naleśniki łatwo przygotować, można je podawać z rożnymi dodatkami – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Ze względu na dodatek miodu można je serwować dzieciom od 12 miesiąca życia. Mini naleśniki świetnie posmakują także dorosłym, wystarczy dodać do nich nieco więcej miodu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.
Składniki na ok 15 szt.:
- 1 pełna szklanka mąki orkiszowej (250 gr)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki pełnoziarnistej kaszki orkiszowej Holle
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego dowolnego)
- 1 łyżeczka miodu
- Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- Migdały, jabłka do wycięcia gwiazdek (opcjonalne)
- Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia. Polać miodem lub jogurtem, przybrać jabłkowymi gwiazdkami lub innymi ulubionymi owocami czy dodatkami dostosowanymi dla dzieci i dorosłych. Np. kruszoną czekoladą, skórka pomarańczową, rodzynkami itp. Gotowe!
Porada: Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Przed połączeniem z innymi składnikami należy go delikatnie rozpuścić, aby zmienić jego konsystencję na płynną. Mini naleśniki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Smacznego!
Materiał: Kamila Nowakowska
Czytaj również
- Co przygotować na majówkę? Pyszne i tanie dania
- Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?
- Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
- Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
- Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!