Kolejne kulinarne wyzwanie. Jesienne smakołyki kuchni polskiej

fot. powierzone
Dnia 25 września, uczniowie Zespołu Szkół #w Karnowie uczestniczyli w kolejnym wyzwaniu kulinarnym, które odbyło się w ramach projektu na zajęcia pozalekcyjne "Wędrówki kulinarne – moja pasja, moje dzieło".
Tym razem gościliśmy w świetlicy wiejskiej w Chrząstowie, gdzie panie z Koła Gospodyń Wiejskich oraz pani sołtys Ewa Kelm, dzieliły się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i sprawdzonymi przepisami na jesienne smakołyki kuchni polskiej.
Wspólnie przygotowane potrawy smakowały wyśmienicie a zapach gruszek w czekoladzie czy placka jogurtowego ze śliwkami roznosiły się po całej świetlicy. Dzięki wspólnej pracy uczniowie mogli poznać tradycyjne przepisy przyrządzania pierogów ze śliwkami, racuchów z jabłkami, gofrów z powidłami śliwkowymi czy musem jabłkowym. Uwieńczeniem spotkania było wspólne biesiadowanie, rozmowy a także spacer edukacyjno –przyrodniczy, podczas którego uczniowie zaznajamiali się z darami jesieni.
Warsztaty odbyły się dzięki finansowemu wsparciu Starostwa Powiatowego, zaangażowaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Chrząstowie oraz pani sołtys wsi Chrząstowa.
Materiał: Marlena Kowalska, Agnieszka Bembnista
Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.
Galeria






















Czytaj również
- Spektakl Escape room. Sukces wychowanek MOW w Samostrzelu
- Konkurs Geo – Planeta w Krzywoustym. Wygrał Wojciech Mika
- IX Wojewódzki Konkurs Poetycki. Sukces uczennicy z Krzywoustego
- Uczniowie w sądzie. Brali udział w symulacji rozprawy
- Uczennice na konkursie recytatorskim. Zaprezentowały poezję i prozę łagrową
Millo. Pierwszy singiel solowego projektu Kamila Patera

Dzielimy się pierwszym singlem solowego projektu #MILLO Kamila Patera - muzyka, producenta, kompozytora, współzałożyciela Sadki Rec, który od lat współtworzy nasze muzyczne światy.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat odnotowano w # Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)Spotkanie poświęcone weteranom. Ich doświadczenie jest nieocenione

W 8 K-PBOT odbyło się dwudniowe spotkanie poświęcone# weteranom misji poza granicami państwa. Brygada wyróżnia się liczbą weteranów – służy w niej ponad 80 osób, z których wiele brało udział w misjach kilkukrotnie, nawet ponad pięć razy. Wśród nich znajduje się również weteran poszkodowany na misji w Afganistanie.
(czytaj więcej)100 lat działalności RDLP w Toruniu. Świętowano jubileusz

1 lutego 2025 roku minęło równo 100 lat od powstania # Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. To niezwykły jubileusz, który zgromadził licznych gości – przedstawicieli władz, instytucji, leśników oraz wszystkich, którym bliska jest idea ochrony i zrównoważonego gospodarowania lasami
(czytaj więcej)