Dziś mamy 19 kwietnia 2025, sobota, imieniny obchodzą:

01 marca 2025

Klasyczny dodatek w nowej roli. Tosty z sosem tatarskim

fot.pow.

fot.pow.

Przełom zimy i wiosny to moment, gdy w kuchni chętnie sięgamy #po dania łączące wyraziste smaki z lżejszymi akcentami. Sos tatarski od WSP „Społem” to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków – jego intensywny charakter i kremowa konsystencja pasują nie tylko do jajek czy wędlin, ale także do mniej oczywistych zestawień. Warto sprawdzić, jak może odmienić dobrze znane przepisy i stać się inspiracją do kulinarnych eksperymentów.

Chrupiące i gotowe w kilka minut
Niekiedy wystarczy drobna modyfikacja, by tradycyjne danie nabrało nowego wyrazu. Odpowiednio dobrane składniki mogą nadać mu ciekawy charakter i sprawić, że stanie się jeszcze bardziej apetyczne. Sos Kielecki tatarski pasuje zarówno do klasycznych, jak i mniej oczywistych połączeń. Jednym z nich jest wytrawna wersja tostów francuskich, gdzie intensywny smak sosu współgra z chrupiącym pieczywem, roztopionym serem i boczkiem. Takie zestawienie to szybka i sycąca propozycja na każdą porę dnia. Tosty można podać na śniadanie, jako szybką przekąskę lub kolację. Warto zaserwować je z ulubioną sałatką lub świeżymi warzywami, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek.

Składniki:
• 4 kromki chleba tostowego
• 2 jajka
• 100 ml mleka
• 4 plastry boczku
• 2 plastry sera żółtego
• 2 łyżki Sosu Kieleckiego Tatarskiego WSP "Społem"
• 1 łyżka masła do smażenia
• sól, pieprz

Przygotowanie:
Boczek podsmaż na patelni, aż stanie się chrupiący. W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Kromki chleba zanurz w mieszance, a następnie smaż na maśle na złoty kolor. Na dwóch kromkach ułóż ser, boczek i Sos Tatarski WSP "Społem", przykryj pozostałymi kromkami i delikatnie dociśnij. Podawaj na ciepło z ulubioną sałatką lub warzywami.

Taka wersja tostów francuskich to świetna alternatywa dla klasycznych kanapek i propozycja, która łączy tradycyjne składniki z nowoczesnym twistem. Po więcej kulinarnych inspiracji warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: www.wspspolem.com.pl.

Materiał: Ewa Kawiecka

 

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (11)

    Danka Kaszanka , w dniu 01-03-2025 20:51:47 napisał:

    Do kaczki najlepszy jest ostry sos "donaldino" wymiata, zabije smak nawet starego kaczora

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
0

Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.

(czytaj więcej)
0

Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu

(czytaj więcej)
0

Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)