Jesienią pokochaj zupy. Wykorzystaj sprawdzone przepisy i inspiracje

fot. pow.
Jesień to zwykle porywiste wiatry, szaruga i obfite deszcze, które# zdecydowanie nie służą naszej odporności. Skoro wyjmujesz ze swojej szafy miękkie swetry i opatulasz się długimi szalami, by nie czuć chłodu, zadbaj też o rozgrzanie od środka. Jesienne zupy na bazie pełnych witamin warzyw oraz wspierających odporność przypraw, będą tu nieocenione!
Dobra zawsze i na wszystko
Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie nawet największych zmarzluchów jak pożywna zupa. Świetna dla zabieganych, bo jest daniem jednogarnkowym, które przygotowane w większej ilości łatwo się odgrzewa i wystarczy nawet na kilka dni. To danie wszechstronne – możesz ugotować klasyczną zupę lub zblendować składniki i zamienić ją w puszysty krem o aksamitnej gładkości. Zupy to wreszcie świetna baza do przemycenia w diecie wielu przypraw, które nie tylko nadadzą jej głębokiego smaku, ale też rewelacyjnie wpłyną na odporność, a gdy już dopadnie Cię przeziębienie, naturalnie wspomogą proces leczenia.
Bliskowschodnia wyprawa po zdrowie
Sięgnij po przyprawy, które mają nieoceniony wpływ na organizm. Wśród przypraw o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym odporność, na szczególne wyróżnienie zasługują cynamon, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, kardamon czy goździki. Mają one działanie antybakteryjne i jednocześnie umilą swoim aromatem chłodniejsze wieczory. Chętnie wykorzystywane są w daniach kuchni bliskowschodniej. W tajniki ich zastosowania w zupach właśnie, wprowadza nas Samar Khanafer, w połowie Polka, w połowie Libanka, autorka bestsellerowych książek „Hummus, za’atar i granaty” czy „Szafran, mięta i kardamon”. Blogerka oraz finalistka III edycji programu MasterChef jak nikt inny zwinnie łączy ze sobą te dwie, na pozór skrajnie różne kuchnie – polską i bliskowschodnią, czego najlepszym przykładem jest wyjątkowa kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix „Proste zupy z Samar Khanafer”, dostępna na Cookidoo.
Jesienne propozycje Samar
Zdecydowanie jedną z ciekawszych propozycji z kolekcji jest zupa krem z kiszonej kapusty. Kapuśniak króluje na polskich stołach nie od dziś. Jesienią szczególnie warto korzystać z dobroczynnych właściwości polskiego superfood. Kiszonki mają bowiem właściwości probiotyczne – nic innego tak nie wzmocni organizmu! Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witamin C, A, E, K oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Krem z kiszonej kapusty według przepisu Samar na pewno Cię zaskoczy. To gęsta, pełna warzyw zupa, która została wzbogacona o wyraziste dodatki. Na pewno zachwyci wszystkich domowników i pomoże przetrwać pochmurne i zimne dni.
Kolejna warta uwagi propozycja to treściwa zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek - typowo polskie składniki, podstawa jesiennej kuchni, w bardzo ciekawym, rozgrzewającym połączeniu. Z kolei, cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą to samo zdrowie. Zielony zawiera bowiem związki o działaniu przeciwnowotworowym, a także zapewnia właściwą kondycję skóry i włosów. Reguluje też pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Zupy nie muszą być nudne! Nie bój się eksperymentów i kombinuj z dodatkami.
Zupa krem z kiszonej kapusty
składniki:
- 350 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 900 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g soku z kiszonej kapusty
- majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę kiszoną. Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować 15 min/100°C/obr. 1.
4. Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować 45 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix
1. Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
2. Cebulę posiekać. Dusić w garnku na maśle przez kilka minut.
3. Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować ok 15 min.
4. Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować ok. godziny. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.
Wskazówka
• Przed przystąpieniem do przygotowywania przepisu należy sprawdzić smak kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, należy przepłukać ją pod zimną, bieżącą wodą i odcisnąć.
Źródło: Sfera Group
Czytaj również
- Kasza orkiszowa z wędzonym boczkiem i jajkiem na miękko. Propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie
- Bezglutenowe batony z musli owsianego. Przepis na pyszną i zdrową przekąskę
- Doskonały na upały. Przepis na chłodnik litewski z jajkiem
- Bezglutenowe pierożki Gyoza. Przepis na pyszne danie
- Wegetariańska miska mocy z kaszą jęczmienną. Doskonały pomysł na lekki lunch
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Jak uczyć rodziców w zakresie opieki nad noworodkiem? Porady położnej

Narodziny dziecka są dużym wydarzeniem#. Dla przyszłych rodziców brak wiedzy i umiejętności związanych z obserwacją i pielęgnacją jest dużym stresem i wyzwaniem. Prowadzona edukacja przedporodowa, okołoporodowa i poporodowa przez szkołę rodzenia czy położną środowiskową ma niebagatelne znaczenie w przygotowaniu rodziców do zupełnie nowej roli. O opiece nad maluszkiem i jego pielęgnacji opowiada Urszula Piskorska, zwyciężczyni 8. edycji konkursu Położna na medal.
(czytaj więcej)Drożyzna w Polsce. Czy Spółdzielnie Mieszkaniowe czeka kryzys?

Drożyzna jest widoczna nie tylko na paragonach w sklepach.# Rosnące koszty kredytów, a także transportu czy usług spędzają sen z oczu Polaków. W trudnej sytuacji są mieszkańcy wspólnot czy Spółdzielni Mieszkaniowych. Ci już dzisiaj drżą na myśl o rosnących rachunkach i obawiają się nadchodzącego sezonu grzewczego. Rosną opłaty za energię elektryczną, sukcesywnie wzrasta wysokość czynszu, a także koszty wywozu odpadów. Część Spółdzielni Mieszkaniowych już dziś próbuje się zabezpieczyć przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie i inwestuje w odnawialne źródła energii.
(czytaj więcej)Julia Hladiy z Kowalewa przekazała cenne znalezisko. Tysiącletni krzyżyk

Julia Hladiy, pochodząca z Kowalewa (gmina Szubin), postanowiła# związać swoje życie z Gdańskiem. Tam, od jakiegoś czasu, łowi bursztyny. W lutym tego roku znalazła jantar w kształcie krzyża, pochodzący z XII wieku. Swoje znalezisko oddała do Muzeum Bursztynu w Gdańsku.
(czytaj więcej)3 popularne cyberoszustwa finansowe, przez które możesz wpaść w długi. Sprawdź, jak się przed nimi u

Według danych zebranych na zlecenie BIK, aż 84% Polaków obawia# się wykorzystania swoich personaliów w wyniku wycieku, a 54% boi się wyłudzenia pieniędzy spowodowanego kradzieżą danych[1]. Te obawy są jak najbardziej uzasadnione, szczególnie teraz, gdy trwają wakacje, i gdy cieszymy się beztroskim, zasłużonym wypoczynkiem. Oszuści jednak nie mają urlopu i wciąż szukają coraz to nowych sposobów na to, by zdobyć dostęp do naszych danych… i pieniędzy. I choć mogłoby się wydawać, że nasza świadomość jako użytkowników Internetu – a co za tym idzie, także ostrożność – powinny być coraz większe, to często wystarczy, że cyberprzestępcy nieznacznie zmodyfikują swoje wcześniejsze metody, a kolejne osoby tracą swoje oszczędności albo popadają w długi. Wciąż najczęstszą (i niestety bardzo skuteczną) metodą oszustwa są różne odmiany phisingu, czyli podszywania się pod inną osobę lub instytucję, czego doświadczyło już 34% badanych Polaków[2].To właśnie tę od lat znaną metodę wykorzystał oszust z Rybnika, który zarabiał na swoich ofiarach, „sprzedając” płatny dostęp do stron internetowych oferujących fałszywe pożyczki. Mężczyzna wyłudził łącznie prawie 6 mln zł i oszukał ponad 40 tys. osób![3] Aktualnie często spotykanymi atakami są także te wykorzystujące wizerunek Ministerstwa Finansów czy PGE. Przez brak ostrożności albo niewiedzę możemy w ich wyniku stracić nie tylko bieżące środki z konta, ale i dane, na które przestępcy mogą zaciągnąć kredyt lub pożyczkę w naszym imieniu. Na czym dokładnie polegają popularne w ostatnich miesiącach metody wyłudzeń i jak się przed nimi bronić? O tym w kolejnym materiale Intrum ,,Ogarniam finanse”!
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
w, w dniu 04-11-2021 21:47:13 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!