Dziś mamy 15 sierpnia 2022, poniedziałek, imieniny obchodzą:

03 listopada 2021

Jesienią pokochaj zupy. Wykorzystaj sprawdzone przepisy i inspiracje

fot. pow.

fot. pow.

Jesień to zwykle porywiste wiatry, szaruga i obfite deszcze, które# zdecydowanie nie służą naszej odporności. Skoro wyjmujesz ze swojej szafy miękkie swetry i opatulasz się długimi szalami, by nie czuć chłodu, zadbaj też o rozgrzanie od środka. Jesienne zupy na bazie pełnych witamin warzyw oraz wspierających odporność przypraw, będą tu nieocenione!

Dobra zawsze i na wszystko

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie nawet największych zmarzluchów jak pożywna zupa. Świetna dla zabieganych, bo jest daniem jednogarnkowym, które przygotowane w większej ilości łatwo się odgrzewa i wystarczy nawet na kilka dni. To danie wszechstronne – możesz ugotować klasyczną zupę lub zblendować składniki i zamienić ją w puszysty krem o aksamitnej gładkości. Zupy to wreszcie świetna baza do przemycenia w diecie wielu przypraw, które nie tylko nadadzą jej głębokiego smaku, ale też rewelacyjnie wpłyną na odporność, a gdy już dopadnie Cię przeziębienie, naturalnie wspomogą proces leczenia.
Bliskowschodnia wyprawa po zdrowie

Sięgnij po przyprawy, które mają nieoceniony wpływ na organizm. Wśród przypraw o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym odporność, na szczególne wyróżnienie zasługują cynamon, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, kardamon czy goździki. Mają one działanie antybakteryjne i jednocześnie umilą swoim aromatem chłodniejsze wieczory. Chętnie wykorzystywane są w daniach kuchni bliskowschodniej. W tajniki ich zastosowania w zupach właśnie, wprowadza nas Samar Khanafer, w połowie Polka, w połowie Libanka, autorka bestsellerowych książek „Hummus, za’atar i granaty” czy „Szafran, mięta i kardamon”. Blogerka oraz finalistka III edycji programu MasterChef jak nikt inny zwinnie łączy ze sobą te dwie, na pozór skrajnie różne kuchnie – polską i bliskowschodnią, czego najlepszym przykładem jest wyjątkowa kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix „Proste zupy z Samar Khanafer”, dostępna na Cookidoo.

Jesienne propozycje Samar

Zdecydowanie jedną z ciekawszych propozycji z kolekcji jest zupa krem z kiszonej kapusty. Kapuśniak króluje na polskich stołach nie od dziś. Jesienią szczególnie warto korzystać z dobroczynnych właściwości polskiego superfood. Kiszonki mają bowiem właściwości probiotyczne – nic innego tak nie wzmocni organizmu! Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witamin C, A, E, K oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Krem z kiszonej kapusty według przepisu Samar na pewno Cię zaskoczy. To gęsta, pełna warzyw zupa, która została wzbogacona o wyraziste dodatki. Na pewno zachwyci wszystkich domowników i pomoże przetrwać pochmurne i zimne dni.

Kolejna warta uwagi propozycja to treściwa zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek - typowo polskie składniki, podstawa jesiennej kuchni, w bardzo ciekawym, rozgrzewającym połączeniu. Z kolei, cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą to samo zdrowie. Zielony zawiera bowiem związki o działaniu przeciwnowotworowym, a także zapewnia właściwą kondycję skóry i włosów. Reguluje też pracę jelit i przyspiesza metabolizm.

Zupy nie muszą być nudne! Nie bój się eksperymentów i kombinuj z dodatkami.

Zupa krem z kiszonej kapusty

składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g soku z kiszonej kapusty
  • majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę kiszoną. Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

3. Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować 15 min/100°C/obr. 1.

4. Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować 45 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix

1. Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.

2. Cebulę posiekać. Dusić w garnku na maśle przez kilka minut.

3. Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować ok 15 min.

4. Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować ok. godziny. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.

Wskazówka

• Przed przystąpieniem do przygotowywania przepisu należy sprawdzić smak kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, należy przepłukać ją pod zimną, bieżącą wodą i odcisnąć.

Źródło: Sfera Group

Oceń artykuł: 5 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    w, w dniu 04-11-2021 21:47:13 napisał:

    Talerz wygląda, jakby go obsrały muchy. Fuj

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Budowa hal
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Stres w pracy oraz jego wpływ na występowanie wypadków przy pracy
49PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
0

Jak uczyć rodziców w zakresie opieki nad noworodkiem? Porady położnej

Narodziny dziecka są dużym wydarzeniem#. Dla przyszłych rodziców brak wiedzy i umiejętności związanych z obserwacją i pielęgnacją jest dużym stresem i wyzwaniem. Prowadzona edukacja przedporodowa, okołoporodowa i poporodowa przez szkołę rodzenia czy położną środowiskową ma niebagatelne znaczenie w przygotowaniu rodziców do zupełnie nowej roli. O opiece nad maluszkiem i jego pielęgnacji opowiada Urszula Piskorska, zwyciężczyni 8. edycji konkursu Położna na medal.

(czytaj więcej)
0

Drożyzna w Polsce. Czy Spółdzielnie Mieszkaniowe czeka kryzys?

Drożyzna jest widoczna nie tylko na paragonach w sklepach.# Rosnące koszty kredytów, a także transportu czy usług spędzają sen z oczu Polaków. W trudnej sytuacji są mieszkańcy wspólnot czy Spółdzielni Mieszkaniowych. Ci już dzisiaj drżą na myśl o rosnących rachunkach i obawiają się nadchodzącego sezonu grzewczego. Rosną opłaty za energię elektryczną, sukcesywnie wzrasta wysokość czynszu, a także koszty wywozu odpadów. Część Spółdzielni Mieszkaniowych już dziś próbuje się zabezpieczyć przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie i inwestuje w odnawialne źródła energii.

(czytaj więcej)
0

Julia Hladiy z Kowalewa przekazała cenne znalezisko. Tysiącletni krzyżyk

Julia Hladiy, pochodząca z Kowalewa (gmina Szubin), postanowiła# związać swoje życie z Gdańskiem. Tam, od jakiegoś czasu, łowi bursztyny. W lutym tego roku znalazła jantar w kształcie krzyża, pochodzący z XII wieku. Swoje znalezisko oddała do Muzeum Bursztynu w Gdańsku.

(czytaj więcej)
0

3 popularne cyberoszustwa finansowe, przez które możesz wpaść w długi. Sprawdź, jak się przed nimi u

Według danych zebranych na zlecenie BIK, aż 84% Polaków obawia# się wykorzystania swoich personaliów w wyniku wycieku, a 54% boi się wyłudzenia pieniędzy spowodowanego kradzieżą danych[1]. Te obawy są jak najbardziej uzasadnione, szczególnie teraz, gdy trwają wakacje, i gdy cieszymy się beztroskim, zasłużonym wypoczynkiem. Oszuści jednak nie mają urlopu i wciąż szukają coraz to nowych sposobów na to, by zdobyć dostęp do naszych danych… i pieniędzy. I choć mogłoby się wydawać, że nasza świadomość jako użytkowników Internetu – a co za tym idzie, także ostrożność – powinny być coraz większe, to często wystarczy, że cyberprzestępcy nieznacznie zmodyfikują swoje wcześniejsze metody, a kolejne osoby tracą swoje oszczędności albo popadają w długi. Wciąż najczęstszą (i niestety bardzo skuteczną) metodą oszustwa są różne odmiany phisingu, czyli podszywania się pod inną osobę lub instytucję, czego doświadczyło już 34% badanych Polaków[2].To właśnie tę od lat znaną metodę wykorzystał oszust z Rybnika, który zarabiał na swoich ofiarach, „sprzedając” płatny dostęp do stron internetowych oferujących fałszywe pożyczki. Mężczyzna wyłudził łącznie prawie 6 mln zł i oszukał ponad 40 tys. osób![3] Aktualnie często spotykanymi atakami są także te wykorzystujące wizerunek Ministerstwa Finansów czy PGE. Przez brak ostrożności albo niewiedzę możemy w ich wyniku stracić nie tylko bieżące środki z konta, ale i dane, na które przestępcy mogą zaciągnąć kredyt lub pożyczkę w naszym imieniu. Na czym dokładnie polegają popularne w ostatnich miesiącach metody wyłudzeń i jak się przed nimi bronić? O tym w kolejnym materiale Intrum ,,Ogarniam finanse”!

(czytaj więcej)