Dziś mamy 21 maja 2022, sobota, imieniny obchodzą:

22 grudnia 2021

Bez niego nie ma świąt. Wigilijny barszcz w kilku odsłonach

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Barszcz ma w sobie coś, na co czeka się z utęsknieniem przez# cały rok. Według wielu smakoszy nie istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie tradycyjnej kolacji wigilijnej niż solidna porcja czerwonego barszczu z uszkami.

Jeśli jednak macie ochotę, by nieco odmienić swoje klasyczne menu, zapoznajcie się z sugestiami szefa kuchni Knorr. Może się okazać, że niewielka zmiana w recepturze przyniesie znakomite rezultaty. W sprawdzonych przepisach nie zawsze trzeba wprowadzać diametralne zmiany. Drobne modyfikacje z jednej strony pozwolą trzymać się tradycji, a z drugiej sprawią, że świąteczny posiłek będzie niezapomniany.

Co warto wiedzieć na temat barszczu?

Barszcz jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej od wieków. Zajadali się nim zarówno prości ludzie, jak i królowie. Podobno nawet Władysław Warneńczyk był jego wiernym wielbicielem. Nie da się jednak ukryć, że przez setki lat przepisy na barszcz ulegały licznym modyfikacjom i zupa, którą zajadamy się dzisiaj, nie przypomina pierwowzoru dania z liści i łodyg barszczu zwyczajnego. Obecnie podstawą barszczu są ugotowane buraki i bulion warzywny. Niektórzy szefowie kuchni dodają także wywar z suszonych grzybów. W kultowej wersji na wigilię serwuje się go z uszkami. Chcecie upewnić się, że wiecie, jak przyrządzić najlepszy barszcz czerwony? Skorzystajcie z przepisu szefa kuchni Knorr na świąteczny barszcz z majerankiem. Jego aromat od razu przywołuje najlepsze skojarzenia z Bożym Narodzeniem.

Świąteczny barszcz z majerankiem

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
  • 200 g uszek
  • 1 jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj na tarce buraki, a następnie wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 10 minut.
  2. Przygotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego rozgniecione ząbki czosnku, buraki oraz kawałki jabłka. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
  3. Opakowanie Barszczu czerwonego Knorr połącz z wodą i wlej do przyrządzonej zupy z buraków.
  4. Wszystko dopraw majerankiem i odstaw barszcz do momentu, aż smaki się ze sobą połączą. Przed podaniem odcedź świąteczny barszcz i serwuj w towarzystwie uszek.

Nieoczywiste dodatki do barszczu

Podstawa zupy jest zazwyczaj taka sama, jednak każdy kucharz lubi dodać coś od siebie. Istnieje wiele różnych produktów, którymi można urozmaicić smak potrawy i mowa jest tu nie tylko o uszkach. Uwzględnienie w recepturze zalewy z ogórków kiszonych sprawia, że barszcz nabiera bardzo przyjemny kwaskowaty posmak. Natomiast za sprawą kilku suszonych śliwek zyskuje słodką nutę, która zamienia go w przystawkę jeszcze bardziej intrygującą. Co powiecie na dodatek miodu? Produkt ten pasuje nie tylko do bożonarodzeniowego piernika! Sprawdźcie barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką, by przekonać się, że takie kombinacje wychodzą pierwszorzędnie.

Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 60 g suszonych śliwek
  • 2 sztuki Goździków z Indonezji Knorr
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr do smaku
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Zagotuj litr wody. Następnie dodaj do niej goździki, śliwki i skórkę z cytryny. Gotuj wszystko około 5 minut.
  3. Odcedź wywar, połącz go z łyżką miodu oraz mocno podgrzej. Śliwki pokrój w paski.
  4. Zawartość opakowania Barszczu Czerwonego Knorr wsyp do wywaru i dodaj śliwki. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem.
  5. Z ugotowanych ziemniaków wytnij kształt gwiazdki. W tym celu możesz posłużyć się foremką do pierników. Gwiazdkę połóż na górze zupy.

Z czym zestawić barszcz?

Uszka to wybór oczywisty. Tak samo zresztą, jak pierogi. By pasowały do postnej wigilijnej zupy, wypełniane są farszem z kapusty i grzybów. Biorąc pod uwagę, że podczas świąt konsumpcja takich smakołyków liczona jest w ilościach hurtowych, warto postawić na urozmaicenie – zwłaszcza podczas kolejnych uroczystych dni, kiedy spotykamy się przy stole w licznym gronie rodziny i przyjaciół. Macie już trochę dość mącznych dodatków do barszczu? Podajcie go z kulebiakiem. Nadal będzie tradycyjnie i pysznie! Świetnie pasują również paszteciki albo paluchy z ciasta francuskiego. Drożdżowym bułeczkom i krokietom też raczej nikt nie odmówi. Jak widać, z uniwersalnym barszczem wigilijnym wyczarować można naprawdę magiczne święta.

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Zamościanin, w dniu 22-12-2021 15:18:30 napisał:

    Najlepszy jest ukiszony własny barszcz. Nic się z nim nie równa. Prosta sprawa. Buraki, woda z solą, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy i tydzień stania w słoju w ciepłym miejscu. Pijemy go dla zdrowotności od jesieni do wiosny. A jaka zupa buraczkowa jest z potartych buraczków z tego kiszenia :) Rewelacja

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Schab b/k
14,44PLN
Kapusta młoda
3,99PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Konstrukcje stalowe
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Ramka na 4 zdjęcia
39,90PLN 27,90PLN
Ramka na zdjęcia
74,90PLN 39,90PLN
0

Więcej Polaków chce oszczędzać. Nie wszystkich na to stać

Rosnąca inflacja oraz wojna bardziej mobilizują do# oszczędzania niż pandemia – wynika z badania „Inflacja i wojna w Ukrainie a budżety domowe Polaków”, wykonanego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Polacy coraz bardziej doceniają znaczenie oszczędności. Jedna czwarta przyznaje, że aktualna sytuacja wpływa na ich stosunek do posiadania grosza na czarną godzinę. Niemal tyle samo stwierdza jednak, że nie stać ich na to, by odkładać.

(czytaj więcej)
0

Coraz mniej miodu z polskich pasiek. Co, jeżeli pszczoły wyginą?

Populacja pszczół na świecie maleje, a miodu w rodzimych pasiekach #powstaje coraz mniej. W 2020 roku na jednego Polaka przypadł już mniej niż kilogram tego złocistego produktu. Podczas obchodzonego 20 maja Światowego Dnia Pszczół warto w szczególny sposób spojrzeć na pracę tych pożytecznych owadów. Ma ona olbrzymi, pozytywny wpływ na przyrodę. Niestety jednak destrukcyjna działalność człowieka jest wielkim zagrożeniem dla zapylaczy.

(czytaj więcej)
0

Doręczanie listów poleconych bezpośrednio do rąk adresatów

Od 16 maja 2022 r., wychodząc# naprzeciw oczekiwaniom Klientów, Poczta Polska przywraca standardowy sposób doręczania wszystkich przesyłek listowych rejestrowanych bezpośrednio do adresata. Doręczanie zostało ograniczone podczas epidemii, kiedy przesyłki polecone niewymagające potwierdzenia odbioru były doręczane wyłącznie do skrzynek oddawczych, z uwagi na bezpieczeństwo Klientów i pracowników.

(czytaj więcej)
0

Jakie prezenty Polacy wręczają na komunię? Znamy wyniki badania

Pierwsza Komunia to wielkie wydarzenie w życiu dziecka i# jego rodziców. Najczęściej powinno być to przeżycie stricte duchowe, ale w dzisiejszych czasach to prawdziwa walka o prezenty. Czy na przestrzeni lat zmieniła się formuła wydarzenia? Zobacz co króluje teraz wśród prezentów komunijnych, a co było popularne jeszcze kilkanaście lat temu.

(czytaj więcej)