Żywność mrożona. Czy warto uwzględnić ją w diecie?

fot. ncez.pzh.gov.pl
Żywność mrożona może być elementem zdrowej diety. Wprowadzenie mrożonek# na listę zakupów to wygodny sposób na włączenie do menu produktów z wielu grup spożywczych: warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb czy owoców morza.
Czym jest mrożenie?
Mrożenie jest jednym ze sposobów utrwalania żywności. W procesie mrożenia wykorzystywana jest niska temperatura, która zamienia wodę w lód. Produkty spożywcze chłodzone są do temperatury od -20 do -40oC a następnie przechowywane są w temperaturze -18oC. Głównym celem mrożenia jest zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i psucia się żywności. Zmiana wody w kryształki lodu hamuje przemiany zachodzących w żywności procesów fizycznych, chemicznych i enzymatycznych.
Asortyment mrożonek
Mrożone produkty cieszą się coraz większą popularnością, dlatego ich asortyment cały czas się powiększa. Na rynku dostępne są mrożone warzywa (m.in szpinak, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior), owoce (m.in. maliny, truskawki, jagody, mango, ananas), ale także mieszanki warzywne i owocowe, ryby, owoce morza, produkty mączne (m.in. pyzy, knedle, pierogi, kluski śląskie, kopytka), lody czy sorbety.
Możemy również kupić mrożoną żywność przetworzoną typu fast food, której powinniśmy się jednak wystrzegać w codziennym żywieniu. Należą do nich m.in frytki, pizza czy zapiekanki.
Coraz częściej pojawiają się także dania gotowe na bazie makaronu czy ryżu z dodatkiem warzyw. Są one dobrą alternatywą w sytuacji gdy nie mamy przygotowanego posiłku. Na ratunek przyjdą także mieszanki warzyw na patelnię czy zup, z których w szybki sposób przygotujemy pełnowartościowe danie.
Jakie są korzyści ze spożycia mrożonek?
W większości przypadków mrożenie jest bardzo skutecznym sposobem na zachowanie koloru, smaku, wartości odżywczej i tekstury.
Taka forma utrwalania żywności sprzyja mniejszym stratom witamin A, C i z grupy B w porównaniu z innymi metodami utrwalania. Zawartość podstawowych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze i węglowodany generalnie nie ulega zmianie.
Mrożone warzywa i owoce są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i często mrożone w ciągu kilku godzin od zebrania, zachowując tym samym składniki odżywcze i walory smakowe. Przykład stanowi witamina C, której zawartość zaczyna spadać zaraz po zebraniu. Niska temperatura hamuje postępowanie tego procesu.
Proces mrożenia warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. W niektórych przypadkach stwierdzono nawet zwiększenie zawartości tych związków.
Badania porównujące zawartość kwasu foliowego i beta-karotenu w mrożonych i świeżych warzywach i owocach nie wykazały znaczących różnic. Analiza dotyczyła warzyw i owoców takich jak: brokuły, kalafior, kukurydza, zielony groszek, zielona fasola szparagowa, borówki i truskawki.
Jakie produkty możemy mrozić?
Domowe mrożonki to świetny sposób na zapobieganie marnowaniu nadwyżek żywności. Każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, kiedy kupiliśmy za dużo warzyw, owoców czy ugotowaliśmy za duży obiad, którego nie zdołaliśmy zjeść. Zamiast wyrzucać nadmiar niewykorzystanego jedzenia możemy je zamrozić.
Mrozić możemy większość produktów z wyjątkiem warzyw i owoców, które zawierają dużą ilość wody, np. ogórki, rzodkiewka, sałata, arbuz, melon czy cytrusy. Produkty mleczne takie jak: sery żółte, białe, jogurty i śmietana również nie powinny być poddawane mrożeniu.
Do mrożenia świetnie nadają się natomiast warzywa takie jak np. cukinia, bób, marchew czy kalafior. Wcześniej zamrożony szpinak czy brokuł mogą stanowić bazę do warzywnego obiadu.
Owoce drobnopestkowe, takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody czy jeżyny najlepiej mrozić dwuetapowo – rozłożyć je pojedynczo na pergaminie i wstawić do zamrażarki. Po kilku godzinach wyjąć i przełożyć do woreczków. W ten sposób owoce zachowają swój kształt i spoistość. Tak przygotowane owoce możemy użyć do owsianki, deserów czy koktajli.
Na co uważać spożywając mrożonki?
Zarówno mrożonki kupione w sklepie, jak i te przygotowane samodzielnie, wymagają odpowiednich warunków przechowywania. Odpowiednio przechowywane mrożonki będą bardziej wartościowe pod względem odżywczym i bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Do podstawowych zasad bezpiecznego przechowywania należy przechowywanie mrożonek w stałej temperaturze oraz nie mrożenie produktu już wcześniej rozmrożonego.
Wybierając mrożone potrawy gotowe do spożycia warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą i skład i unikać tych z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tych z dodatkiem soli i cukru.
Należy pamiętać o odpowiednim transporcie zakupionych mrożonek. Warto przewozić je w torbie termicznej, aby uniknąć rozmrożenia i narażenia na rozpoczęcie procesu psucia żywności, który może być niebezpieczny dla zdrowia.
Dodatkowo ważnym aspektem w zachowaniu składników odżywczych żywności mrożonej jest odpowiednie jej rozmrażanie. Najlepiej kierować się zaleceniem na opakowaniu lub rozmrażać żywność w lodówce.
Czy w takim razie warto jeść mrożonki?
Zdecydowanie warto jest rozważyć włączenie ich do codziennej diety. Szczególnie w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Ich wykorzystanie pomoże nam w skomponowaniu urozmaiconych posiłków. Pamiętajmy jednak o prawidłowych zasadach przechowywania i rozmrażania. Dzięki temu będą stanowiły wartościowy element naszej codziennej diety.
Zalety i wady mrożonek
Zalety | Wady |
dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym | zmiana jędrności i konsystencji niektórych produktów |
zachowują wartość odżywczą i organoleptyczną większości świeżych produktów | straty witamin (niewielkie) |
czas poświęcony na rozmrożenie produktu | |
bezpieczne mikrobiologicznie (przy odpowiednim przechowywaniu) | wysoka zawartość tłuszczu, soli i cukru w niektórych daniach gotowych (np lody, sorbety, żywność typu fast food) |
można je przechowywać nawet kilka miesięcy | |
różnorodność dostępnych produktów | |
dostępność sezonowych produktów przez cały rok (np. truskawki, maliny, jagody, bób, fasolka szparagowa) |
Materiał: mgr Małgorzata Dziekońska / ncez.pzh.gov.pl
Czytaj również
- To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?
- Planowana likwidacja zakładu. Rynek pracy w regionie czeka załamanie?
- Krzyże Zasługi. Odznaczenia dla Czesława i Stanisława Abramczyków
- Szkolenie sapera. Pola minowe oraz wysadzenie
- Szkolenia w warunkach zimowych. Trenowali nie tylko techniki ewakuacji
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Koleją do Ciechocinka. Połączenie jeszcze w tym roku

W obecności wicemarszałek Anety Jędrzejewskiej 21 marca zostanie # podpisania umowa między spółką PKP Polskie Linie Kolejowe a wykonawcą inwestycji na modernizację siedmiokilometrowego odcinka linii kolejowej z Aleksandrowa Kujawskiego do Ciechocinka.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat odnotowano w # Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)Spotkanie poświęcone weteranom. Ich doświadczenie jest nieocenione

W 8 K-PBOT odbyło się dwudniowe spotkanie poświęcone# weteranom misji poza granicami państwa. Brygada wyróżnia się liczbą weteranów – służy w niej ponad 80 osób, z których wiele brało udział w misjach kilkukrotnie, nawet ponad pięć razy. Wśród nich znajduje się również weteran poszkodowany na misji w Afganistanie.
(czytaj więcej)100 lat działalności RDLP w Toruniu. Świętowano jubileusz

1 lutego 2025 roku minęło równo 100 lat od powstania # Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. To niezwykły jubileusz, który zgromadził licznych gości – przedstawicieli władz, instytucji, leśników oraz wszystkich, którym bliska jest idea ochrony i zrównoważonego gospodarowania lasami
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!