Dziś mamy 26 lutego 2020, środa, imieniny obchodzą:

15 stycznia 2020

Zimowe comfort food. Przepis na zapiekankę z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

fot. Anna Rogoźnicka/Senior PR & Content Marketing Specialist

fot. Anna Rogoźnicka/Senior PR & Content Marketing Specialist

Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie zimowe dni? Przygotuj swoją # ulubioną potrawę – comfort food, która sprawi, że poczujesz się błogo i beztrosko.

Prawdziwe comfort food to zwykle pożywne i ciepłe danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swojej kuchni. Zazwyczaj kojarzy się ze smakami dzieciństwa i potrawami, które przyrządzała mama lub babcia. Wypróbuj nasz przepis na rozgrzewającą ziemniaczaną zapiekankę ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami – w sam raz na chłodne dni!

Comfort food to sprawa indywidualna – w końcu każdy z nas wskaże pewnie inny przysmak jako ulubiony. I nieważne, czy będzie to danie słodkie czy wytrawne, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Dla jednych więc będzie to pachnące ciasto drożdżowe, a dla innych zapiekanka z serem czy talerz gorącego rosołu.

Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju. Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, czyli gęstą pastę ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Natomiast w USA nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. A w Polsce? U nas z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki.

– Świetną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodziny, będzie sycąca zapiekanka na bazie ziemniaków, ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami. To dość kaloryczne danie, ale w zimie się sprawdzi – rozgrzeje nas i doda energii. Aby podkreślić smak zapiekanki warto wybrać odpowiednią kiełbasę, np. aromatyczną kiełbasę Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, w wersji wieprzowej lub z kurczaka. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale jej smak rekompensuje wysiłek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Jedno jest pewne, jedząc takie danie możesz zapomnieć na chwilę o liczeniu kalorii i poczuć się naprawdę błogo. 

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I KIEŁBASĄ KURPIOWSKIE SPECJAŁY

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 por
- pół kostki sera feta
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.

Smacznego!

materiał: Anna Rogoźnicka/Senior PR & Content Marketing Specialist

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Bartolini Bartłomiej herbu zielona pietruszka, w dniu 15-01-2020 19:19:12 napisał:

    Lepsza jest zapiekanka ziemniaków z koniczyną i kartoflami posypana śrutem pszennym i deczko kwaśnej śmietanki

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 01-02-2020 17:34:45 napisał:

    Może być dobra trzeba spróbować

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wosk nabłyszczający Joanna 130ml
9,50PLN
Nowoczesny styl
Stół rozkładany + 6 krzeseł
Elzab Jota E
sugerowana cena producenta: 1783,50PLN
Makijaż na każdą okazję
Nowoczesne zabiegi laserowe
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
0

Pielęgnacyjne vademecum noworodka. Sprawdź, o czym warto pamiętać

Codzienna opieka nad dzieckiem dostarcza rodzicom wielu okazji do obserwacji oraz #stymulacji wielozmysłowej. Skóra noworodka choć wrażliwa i delikatna z chwilą narodzin jest już w zupełności gotowa do tego, żeby funkcjonować poza organizmem matki. O pielęgnacji, nie tylko w dbaniu o higienę, ale także wspaniałej okazji do bliskości i budowaniu więzi pomiędzy rodzicami i dziećmi mówi położna Jolanta Marat Ignaczak, ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)
0

Najsłodszy dzień w roku. Sprawdź propozycje przepisów na tłusty czwartek!

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne #sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.

(czytaj więcej)
0

Twój nastolatek i długie godziny w sieci. Zastanawiałeś się nad przyczyną?

Coraz więcej młodych ludzi coraz więcej czasu spędza w internecie. Potwierdzi to każdy rodzic. Zastanawialiście się# kiedyś, dlaczego tak jest?

(czytaj więcej)
0

Pierwsze zabiegi tuż po narodzeniu dziecka. Co warto o nich wiedzieć?

Zaraz po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką „skóra do #skóry”. Trwa on zazwyczaj około dwóch godzin i traktujemy go jako naturalne zakończenie aktywnych okresów porodu i rozpoczęcie adaptacji noworodka do nowych warunków życia pozamacicznego. Kontakt „skóra do skóry” powinien też być inicjacją do pierwszego przystawienia dziecka do piersi matki. Moment ten przez wielu nazywany jest złotym standardem przynoszącym korzyści zarówno dziecku, jak i matce w sferze emocjonalnej. Położna, Anna Jedlińska, ambasadorka kampanii „Położna na medal” radzi, co trzeba wiedzieć o pierwszych zabiegach dziecka, tuż po jego urodzeniu.

(czytaj więcej)