Dziś mamy 21 września 2021, wtorek, imieniny obchodzą:

29 lipca 2021

Zielona soczewica to pyszny dodatek lub baza do zup. Zobacz przepis!

fot. pow.

fot. pow.

Zielona soczewica to ważny składnik diety# wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim.

Składniki:

  • 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 słoik passaty
  • bagietka
  • ser koryciński (lub feta)
  • świeże oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
3. Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku.
4. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    ABC, w dniu 29-07-2021 15:16:33 napisał:

    Czerwona soczewica jest jeszcze smaczniejsza.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Narożniki
MEBLE PIOTR PASIEKA
Remonty mieszkań
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
Szczotka elektryczna z jonizacją Fox Red Hot
175PLN 140PLN
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
0

Co trzeci Polak nie chce się szczepić. Większe ograniczenia rozwiązaniem?

Co trzeci Polak mówi, że nie zamierza się# szczepić przeciwko COVID-19 i nie są w stanie wpłynąć na to ani obawy o zdrowie, ani o finanse. Nie zmienia tego też przekonanie o nadejściu jesienią czwartej fali zakażeń i nieuchronności wprowadzenia restrykcji czy nawet lockdownu. Jeśli chodzi o ograniczenia dla niezaszczepionych, to tylko nieliczne sytuacje znajdują niewielką przewagę zwolenników wprowadzenia zakazów dla pozbawionych szczepień – wynika z badania zrealizowanego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

(czytaj więcej)
0

Młodzi chętnie kontynuują tradycję przygotowywania przetworów na zimę

Polacy kochają przetwory – po raz kolejny pokazało cykliczne# badanie Barometr Providenta. Za specjałami ze słoika nie przepada zaledwie 3 proc. respondentów. Choć ulubionym przysmakiem Polaków w każdym wieku są kiszone ogórki, można zauważyć, że im młodsi badani, tym większa słabość do słodkich, owocowych smaków.

(czytaj więcej)
0

Rozmowa szer. Agatą Wasiluk. W weekend zdobyła V-ce Mistrzostwo Polski

Żołnierz 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony# Terytorialnej szer. Agata Wasiluk ma 24 lata. Pochodzi z Bydgoszczy, na co dzień służy w 82 batalionie lekkiej piechoty w Inowrocławiu, który podlega pod brygadę. Ma 177 cm wzrost i 64 kg wagi. Ukończyła studia pierwszego stopnia z wychowania fizycznego.

(czytaj więcej)
0

Apetyt na kawę służy zdrowej starości. Dobroczynne związki zaklęte w filiżance

Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej#. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie mierzy się z wyzwaniami późnego wieku. Wśród nich znajduje się wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, w tym choroba Alzheimera. Schorzenie to dotyka już 5 proc. osób w tym wieku. Przewiduje się, że populacja osób starszych będzie rosła, co prawdopodobnie będzie równoznaczne ze wzrostem liczby osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Nie dziwi więc zwiększony wysiłek naukowców w celu poszukiwania czynników mogących przedłużać sprawność umysłową. Jedynym z nich, szczególnie przykuwającym uwagę badaczy, jest kawa.

(czytaj więcej)