Zdrowe odżywianie. Moda, która nigdy nie minie
fot. infowire.pl
Zmieniające się pory roku, a wraz z nimi panujące trendy wprowadzają rewolucje nie tylko w świecie# mody, ale i na naszych talerzach. Rosnące zainteresowanie odżywianiem i jego wpływem na zdrowie zawładnęło również polskimi konsumentami. Jakie produkty zyskają na popularności w najbliższych miesiącach? Czym Polacy będą kierować się w swoich żywieniowych wyborach? Opowiada ekspertka kulinarna i dietetyczka - Gaja Kuroń.
W roku 2020 postawimy na świadome wybory i co ważniejsze - zdrowie. Tradycyjna dieta bogata w produkty mięsne ustąpi miejsca posiłkom bogatym w warzywa i owoce. Coraz chętniej sięgać będziemy po dary natury oferowane przez lokalnych dostawców i przekonamy się, że zdrowe i smaczne jedzenie wcale nie musi być drogie, a bogata w cenne składniki odżywcze dieta nie jest zarezerwowana tylko dla majętnych. – Łatwy i powszechny dostęp do zdrowych produktów będzie sukcesywnie wyczerpywał pulę wymówek, których używamy odkładając zmianę naszego stylu życia na wieczne „później” – komentuje Gaja Kuroń, dietetyczka Kuroniowie Diety. – Od pewnego czasu z radością obserwuję stale rosnącą liczbę ludzi eksperymentujących ze swoimi kulinarnymi przyzwyczajeniami. Niektórzy odważniej niż dotychczas sięgają po nieznane dotąd produkty, inni całkowicie zmieniają swój jadłospis decydując się na wegetarianizm lub weganizm – dodaje. Moda na diety ograniczające lub wykluczające mięso będzie cieszyć się coraz większym zainteresowaniem nie bez przyczyny. Ranking 20 diet w kategorii „Best for Healthy Eating” opublikowany przez U.S. News and World Report ukierunkował trendy, które zawładną nowym rokiem. Wśród czołowych pozycji znalazły się dieta śródziemnomorska, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) oraz wygodna dieta fleksitariańska, która co prawda opiera się na warzywach i innych produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza spożywanie mięsa i ryb. Co zagwarantowało czołowe pozycje tym sposobom odżywiania? Przede wszystkim łatwość zastosowania, długotrwałe działanie prozdrowotne, profilaktyka chorób cywilizacyjnych i szeroki wachlarz smaków do wyboru.
Dostępne i przystępne
Mówiąc o trendach żywieniowych nie sposób nie zauważyć, że z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, co widać na naszych talerzach. W 2019 r. już ponad połowa Polaków uważnie czytała etykiety i wybierała produkty biorąc pod uwagę ich skład. Edukacja społeczeństwa cieszy, tym bardziej, że wpływa na całościową politykę firm i producentów. Artykuły, które jeszcze niedawno były rzadkością i towarem luksusowym dziś pojawiają się w osiedlowych sklepach i pobliskich bazarach. Wszelkiego rodzaju warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw, mleka i napoje roślinne, organiczne pasty warzywne, naturalne przyprawy to tylko nieliczne przykłady produktów, potrzebnych do przygotowania pysznego, zdrowego posiłku. Które z nich będą cieszyły się największą popularnością w najbliższych miesiącach?
Na topie
– Z jedzeniem jest trochę jak z modą. Lubi wracać do korzeni i czerpać z popularnych kiedyś trendów – tłumaczy Gaja Kuroń. - Sięgajmy więc po skarby z ogródków naszych babć i sezonowe dary natury. Gorąco kibicuję warzywom tj. burak, czy seler, które bogate w całą gamę witamin, makro i mikroelementów pełnią bardzo ważną rolę w codziennej diecie. Ponadto wspierają także układ krążenia, poprawiają wygląd i kondycję skóry. Dodatkowo można je dostać praktycznie wszędzie, o każdej porze roku, a lista ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem jest bardzo długa- dodaje. Zdaniem ekspertki warto też poszukać ciekawych i zdrowszych zamienników m.in. mąki pszennej czy bazujących na niej makaronów. Równie smaczną alternatywą mogą być pasty pełnoziarniste czy warzywne np. z cukinii lub dyni. – W kuchni liczy się kreatywność. Przyrządzając ciasto do pizzy wystarczy, zamiast pszennej mąki, sięgnąć po kalafior. Zblendowany na drobne wiórki i gotowany przez ok. 10 min. znakomicie sprawdzi się w zastępstwie mąki. Tak przygotowaną masę kalafiorową można śmiało wykorzystać również przy okazji wszelkiego rodzaju placków – mówi Gaja Kuroń.
Podążanie za aktualnymi trendami dietetycznej mody, wcale nie musi być kosztowne i pracochłonne. Aktualnie wybór i dostępność większości produktów jest na tyle duży, że zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia przy niewielkim wysiłku. Niezależnie od tego, jaka dieta skradnie nasze serca, jeśli przy układaniu dziennego jadłospisu skorzystamy z dostępnej wiedzy, a na celownik weźmiemy dobre samopoczucie, zawsze będziemy na czasie. Bo moda na zdrowie jest zawsze aktualna.
Materiał: infowire.pl
Czytaj również
- Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem
- Co nam mówi kod kreskowy? Czy prefiks 590 = Polska?
- Sprzątaj po swoim pupilu. W odchodach mogą znajdować się pasożyty i wirusy
- Silne, stanowcze i zdecydowane. Kobiety w szeregach służby więziennej
- Dzisiaj Dzień Teściowej. Na przekór stereotypom
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Stopnie alarmowe cyberprzestrzeni? Co oznaczają i czym się charakteryzują?
Stopnie alarmowe są sygnałem dla służb i administracji publicznej# do zachowania szczególnej czujności. W przypadku zagrożenia wystąpieniem zdarzenia o charakterze terrorystycznym dotyczącego systemów teleinformatycznych organów administracji publicznej lub systemów wchodzących w skład infrastruktury krytycznej albo w przypadku wystąpienia takiego zdarzenia, można wprowadzić jeden z czterech stopni alarmowych CRP. Jakie mamy stopnie alarmowe, kiedy są ogłaszane i czym się charakteryzują?
(czytaj więcej)Zwalczanie nadużyć w komunikacji elektronicznej. Nowe przepisy
W życie wchodzą przepisy przyjęte w ramach# ustawy o zwalczaniu nadużyć w komunikacji elektronicznej. Od dziś przedsiębiorcy telekomunikacyjni mają obowiązek blokować wiadomości podszywające się pod podmioty publiczne. Jak to działa?
(czytaj więcej)Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem
- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.
(czytaj więcej)Ujawniono kilka sztuk niewybuchów. Pochodzą z czasów II Wojny Światowej
Podczas prac polowych w #Dużej Cerkwicy zostały znalezione niewybuchy pochodzące z okresu II Wojny Światowej. Niebezpieczne znaleziska do czasu przyjazdu saperów zabezpieczyli policjanci. Funkcjonariusze ostrzegają, że takich przedmiotów pod żadnym pozorem nie wolno dotykać ani przenosić !!!
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!