Dziś mamy 15 lutego 2025, sobota, imieniny obchodzą:

24 grudnia 2024

Wyniki kontroli jakości ryb i owoców morza. Pobrano próbki

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Zbliża się Wigilia i podczas świątecznej kolacji na stołach w wielu domach pojawią się ryby#. IJHARS wzięła pod lupę jakość produktów rybołówstwa.

 

Podczas kontroli sprawdzano, czy producenci właściwie znakują konserwy oraz marynaty, a informacje przekazywane konsumentom w sklepach na temat oferowanych ryb mrożonych i owoców morza są prawdziwe i podawane zgodnie z przepisami. Pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowano cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.

Kontrole przeprowadzone zostały w całej Polsce w zakładach produkcyjnych oraz sklepach.

Jakość produktów rybołówstwa, sposób oznakowania i przekazywania informacji dla konsumentów skontrolowano w 103 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 63 (61,2%).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 59 partii produktów, kwestionując cechy organoleptyczne w 8 partiach (13,5%).

Stwierdzono m. in.:

  • występowanie niejednolitej, miękkiej, gąbczastej, mazistej i rozpadającej się tekstury tkanki ryb po rozmrożeniu i po ugotowaniu;
  • nietypowy dla ryby zapach po rozmrożeniu i po ugotowaniu – zjełczały, amoniakalny, nieprzyjemny;
  • widoczny krwisty wyciek i zażółcenia fileta po rozmrożeniu;
  • obecność wysuszki, nierównomierne pokrycie filetów glazurą;
  • niezgodną z deklaracją postać ryby, tj. produkt opisany był jako filety rybne w zalewie, a faktycznie wyrób miał formę filetów w galarecie. 

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 125 partii towarów. Nieprawidłowości wykazano w 21 partiach (16,8%).

Stwierdzono, m. in.:

  • zawyżoną zawartość glazury,
  • brak DNA ryby deklarowanej,
  • mniejszą niż zadeklarowano masę ryby bez glazury. 

Znakowanie

Sprawdzono oznakowanie i sposób przekazywania informacji dla konsumentów w odniesieniu do 361 partii, z czego 154 zakwestionowano (42,6%).

Stwierdzono m. in.:

  • sprzedaż filetów z limandy żółtopłetwej pod nazwą „sola filet”;
  • nieuprawione stosowanie nazwy „matjasy” dla produktu nieposiadającego cech właściwych dla autentycznego ,,matjasa’’, które uzyskuje się dzięki zastosowaniu odpowiedniego surowca i specyficznej technologii produkcji;
  • brak informacji charakteryzujących produkt, np. filet, głęboko mrożony, obrane, mrożone, blanszowane, z ogonkiem, glazurowany lub z dodaną wodą, bez skóry lub ze skórą, bez ości, zawiera cukier;
  • brak wszystkich używanych składników lub wskazanie takich, które nie były używane;
  • nieprecyzyjne określenie nazwy składnika jako „płaty śledziowe dalekomorskie”, co budziło wątpliwości odnośnie pochodzenia surowca lub „ryba-śledziowe”, co budziło wątpliwości odnośnie gatunku ryby;
  • brak lub podanie w nieprawidłowy sposób informacji dotyczących, np. metody produkcji, obszaru połowu lub hodowli, kategorii narzędzia połowowego, zawartości glazury, handlowego oznaczenia gatunku;
  • stosowanie mniejszej niż 1,2 mm czcionki;
  • brak informacji o warunkach przechowywania;
  • użycie określenia „wyjątkowa receptura”, które nie miało żadnego odzwierciedlenia w sposobie przygotowania;
  • stosowanie niezrozumiałych dla konsumenta oznaczeń, np. „REN", „PBI".

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 61 kar pieniężnych oraz wydali 46 zaleceń pokontrolnych. Dodatkowo w 12 przypadkach wydali decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu towarów oraz wydali 2 decyzje nakazujących prawidłowe oznakowanie.

Nałożyli również 9 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie pamiętaj!

Jeśli kupujesz glazurowane ryby lub owoce morza bez opakowania, powinna im towarzyszyć informacja o ilości glazury.

Dodatkowo na produktach rybnych świeżych i mrożonych, wędzonych i solonych (niezależnie od tego, czy są w opakowaniu czy sprzedawane „na wagę”,) szukaj danych m. in. o metodzie produkcji (złowione lub wyhodowane) i obszarze połowu lub hodowli oraz kategorii narzędzi połowowych (np. włoki lub sieci).

Wybierając natomiast konserwy lub marynaty, zwróć uwagę wykaz składników, który powinien zawierać wszystkie użyte surowce, podane w kolejności malejącej.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 7 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Rozum, w dniu 24-12-2024 09:36:14 napisał:

    Świństwo którym można tylko przypłacić zdrowiem.Np.Taka Panga. " ABC Zdrowie- ... Panga nie jest zdrową rybą. Nie dość, że nie dostarcza cennych składników odżywczych, to w jej mięsie stwierdza się podwyższone stężenie metali ciężkich i innych toksyn. Z konsumpcją tej ryby związane jest także ryzyko spożycia mięsa, które może być zakażone pasożytami czy transportowane w nieodpowiednich warunkach..w hodowlach pangi stosuje się antybiotyki, hormony (między innymi hormony pozyskiwane z moczu ciężarnych kobiet, które powodują, że ryby zaczynają się rozmnażać w nienaturalnych dla nich warunkach) i środki bakteriobójcze... " Spożywając takie wynalazki życzę wszystkim smacznego.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Viet Kong, w dniu 24-12-2024 22:05:42 napisał:

    Mmmm...panga...uwielbiam.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Ss, w dniu 25-12-2024 14:55:27 napisał:

    Pędzone pstrągi i łososie, a nawet karpie niczym się od pangi nie różnią.No może trochę mniej toksyczne.Potem jeszcze nafaszeruje się je konserwanami,żeby w tackach marketach wyglądały na świeże.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Konstrukcje stalowe
KOBIZE
500PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
0

O tym budynku krążyły legendy. Zostały tylko gruzy

We wtorek (11 lutego) wyburzono # dom przy Szosie Bydgoskiej w Łochowie. Nie byłoby w tym nic sensacyjnego, gdyby nie dziwne opowieści związane z tym miejscem. Podobno w niewykończonym nigdy budynku działy się niesamowite rzeczy. Mówiło się, że dom był nawiedzony.

(czytaj więcej)
0

Walentynki w stylu eko. Jak świętować z miłością do planety?

Każdego roku święto zakochanych generuje ogromne# ilości plastikowych opakowań, jednorazowych ozdób i masowo produkowanych gadżetów, które szybko stają się odpadami. Na szczęście coraz więcej osób dostrzega, że najpiękniejszym wyrazem uczuć mogą być ręcznie wykonane upominki czy prezenty w formie doświadczeń. Sprawdź, jak celebrować Walentynki w duchu eko i sprawić, by ten wyjątkowy dzień był pełen miłości – nie tylko do bliskich, ale i do natury.

(czytaj więcej)
0

Renta wdowia. Na co zwrócić uwagę przy wypełnianiu wniosku?

Ponad 288 tys. seniorów złożyło już wniosek #do ZUS o tzw. rentę wdowią. W województwie kujawsko-pomorskim zarejestrowano 19,2 tys. takich wniosków. Połączone świadczenia będą mogły być wypłacane od lipca tego roku, a na złożenie wniosku pozostało jeszcze pół roku. Zakład wskazuje, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy wypełniania wniosku o „rentę wdowią”.

(czytaj więcej)
0

Walentynki bez kiczu. 7 sposobów na to, jak świętować miłość bez serduszek

14 lutego już jutro – nadchodzi dzień, w którym# kwiaciarnie zamieniają się w magazyny z czerwonymi różami, a czekoladki w kształcie serc okupują każdą sklepową półkę. Ale czy miłość naprawdę wymaga dowodu w postaci prezentu i wieczoru spędzonego w restauracji pełnej innych par, próbujących być romantycznymi na zawołanie? Nie! Miłość to nie data w kalendarzu. To tak naprawdę czasownik – coś, co się robi, pielęgnuje i buduje przez cały rok.

(czytaj więcej)