Dziś mamy 6 grudnia 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

18 maja 2020

Wynalazki i odkrycia tematem konkursu. Zadania przygotował Alan Jagodziński

Pod patronatem I LO im. Stanisława Wyspiańskiego w Szubinie odbył się IV Turniej #Wiedzy Quizizz, na który zadania przygotował Alan Jagodziński.

Temat konkursu to Wynalazki i Odkrycia. Tradycyjnie na 50 pytań należało odpowiedzieć w ciągu 10 sekund. Uczestnicy musieli wykazać się znajomością dokonań naukowców, odkrywców i podróżników takich jak: Thomas Edison, Jan Heweliusz, Alexander Fleming, Mirosław Hermaszewski, Vasco da Gama, Ferdynand Magellan, Marco Polo, Herman Cortez czy Jan Czochralski. Dodatkowo należało posiadać wiedzę z zakresu wynalazków. Dla przykładu w żelazku duszę zastąpiono spiralą grzejną, a pralkę wirnikową - pralką automatyczną. To oczywiście tylko fragment tego, z czym musieli się zmierzyć rozwiązujący.

Lista medalistów przedstawiała się następująco: I miejsce Julia Rocławska (I LO Szubin), II miejsce Dawid Sala (I LO Szubin), III miejsce Kamil Grzelczyk (I LO Szubin). Po raz kolejny z publikowanej pierwszej dziesiątki turnieju usunięto jeden wynik - uczestnik użył tylko inicjałów i nie znamy jego tożsamości.

Wyniki pierwszej 10 turnieju

Miejsce

Zawodnik

Szkoła

Procenty

Punkty

1

Julia Rocławska

I LO Szubin

100%

59290

2

Dawid Sala

I LO Szubin

98%

57310

3

Kamil Grzelczyk

I LO Szubin

100%

56650

4

Konrad Hilscher

I LO Szubin

90%

46500

5

Jonasz Walczak

I LO Szubin

90%

45920

6

Hubert Gabryszewski

Nakło

88%

45570

7

Dominika Kujawska

I LO Szubin

78%

39160

8

Filip Ryśkiewicz

I LO Szubin

80%

38770

9

Paweł Fuja

Nakło

82%

37250

10

Marcin Witkowski

I LO Szubin

86%

36360

 

Klasyfikacja medalistów Turniejów Wiedzy Quizizz I LO Szubin

Turniej

Data

Miejsce

Zawodnik

Klub

1

24 IV 2020

1

Alan Jagodziński

I LO Szubin

2

Cezary Komasiński

I LO Szubin

3

Dawid Sala

I LO Szubin

2

4 V 2020

1

Olaf Jagodziński

I LO Szubin

2

Dawid Sala

I LO Szubin

3

Sergiusz Braniewicz

I LO Szubin

3

11 V 2020

1

Olaf Jagodziński

I LO Szubin

2

Alan Jagodziński

I LO Szubin

3

Julia Rocławska

I LO Szubin

4

17 V 2020

1

Julia Rocławska

I LO Szubin

2

Dawid Sala

I LO Szubin

3

Kamil Grzelczyk

I LO Szubin


Materiał: PS

Oceń artykuł: 9 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    t, w dniu 18-05-2020 17:50:10 napisał:

    1c górą!!!!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kalkulatory
od 6,90PLN
Elzab K10
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Czytniki kodów kreskowych
MEBLE PIOTR PASIEKA
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Rolery - mezoterapia skóry
0

Zimowa dieta też może być pełna warzyw. Sezon na jarmuż i brukselkę

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. #Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Istnieją warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują i prezentują się na talerzach najlepiej. Najwyższa pora docenić smak i wszechstronność jarmużu oraz brukselki.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)